Ανοιχτό το ενδεχόμενο η επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων να μη γίνει μετά την ολοκλήρωση των πασχαλινών διακοπών αλλά μέσα στον Μάιο, άφησε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Με τον τρόπο αυτό βέβαια τροφοδοτείται η ανησυχία των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και των γονιών τους για τον χρόνο διεξαγωγής των εξετάσεων και το εύρος της περικοπής της διδακτέας ύλης, ερωτήματα που παραμένουν ανοιχτά και υπό εξέταση.
Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ TV) ότι οι συστάσεις της ιατρικής ομάδας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού θα καθορίσουν την απόφαση της κυβέρνησης εάν τα σχολεία θα ανοίξουν μετά τις διακοπές του Πάσχα, δηλαδή τη Δευτέρα 27 Απριλίου όταν και ολοκληρώνεται το δεκαπενθήμερο των πασχαλινών διακοπών. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι η παράταση στην αναστολή λειτουργίας είναι πάνω στο τραπέζι», τόνισε η υπουργός. Βεβαίως, επανέλαβε ότι οι Πανελλαδικές θα γίνουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ανάλογα με τον χρόνο επαναλειτουργίας των σχολείων, ενώ από το ίδιο στοιχείο θα κριθούν το μέγεθος της περικοπής της ύλης και η τυχόν παράταση του διδακτικού έτους. «Κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να αποφύγουμε το σενάριο του Σεπτεμβρίου, για πάρα πολλούς λόγους» είπε η κ. Κεραμέως, συμπληρώνοντας ότι ο μόνος λόγος για κάτι τέτοιο θα ήταν αν οι ειδικοί έλεγαν ότι δεν επιτρέπουν συγχρωτισμό σε μια αίθουσα. «Δεν έχουμε τέτοια δεδομένα», πρόσθεσε.
Ψηφιακές τάξεις
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η προσπάθεια του υπουργείου να διατηρηθεί η επαφή των μαθητών και των φοιτητών με την εκπαιδευτική πράξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή η κ. Κεραμέως, «περισσότεροι από 55.000 εκπαιδευτικοί έχουν διενεργήσει περισσότερες από 72.000 ζωντανής μετάδοσης ψηφιακές τάξεις με πάνω από 1.096.311 παρακολουθήσεις μαθητών, που αυξάνονται κατά μέσον όρο 70% την ημέρα. Εχουμε φτάσει τις 18.000 σύγχρονες τάξεις την ημέρα. Πάνω από 850.000 μαθητές και 166.000 εκπαιδευτικοί έχουν εγγραφεί στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, η εκπαιδευτική τηλεόραση για μαθητές Δημοτικού την πρώτη ημέρα είχε τηλεθέαση το 51,2% στις ηλικίες 4-14, τα 114 από 126 ΔΙΕΚ της χώρας έχουν ανταποκριθεί. Οσο για τα ΑΕΙ έχουν προχωρήσει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ενδεικτικά, στο Χαροκόπειο το 94% των μαθημάτων προσφέρεται εξ αποστάσεως, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το 93%, ενώ στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 91%».
Από την άλλη, η ΔΟΕ και η ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών κατήγγειλαν την αναστολή των συμβάσεων των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που έχουν διοριστήριο του υπουργείου Παιδείας. «Σε ιδιωτικά σχολεία στα οποία, μάλιστα, οι γονείς έχουν ήδη καταβάλει τα δίδακτρα της χρονιάς ή τα καταβάλλουν αυτό το διάστημα και οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να εργάζονται εξ αποστάσεως, οι ιδιοκτήτες ασκούν πίεση στους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στο καθεστώς της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800 ευρώ)» ανέφερε η ΔΟΕ, ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας.
Ως προς το θέμα των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία για την περίοδο που δεν γίνονται διά ζώσης μαθήματα, χθες, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων σε ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς ανέφερε ότι τυχόν υπηρεσίες που δεν προσφέρονται είτε θα αναπληρωθούν είτε θα αποτιμηθούν και θα πιστωθούν στους γονείς.