Ειδήσεις

Γ. Στασινός: Αλλαγές σε χρηματοδότηση – νομοθεσία για να γίνεται συντήρηση των υποδομών

Χρονική επέκταση των Παραχωρήσεων με παράλληλη επέκταση του αντικειμένου τους ώστε να περιλαμβάνονται και έργα συντήρησης υποδομών κάθε Περιφέρειας που φιλοξενεί ένα έργο παραχώρησης πρότεινε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός μιλώντας στο συνέδριο «Υποδομές και Δίκτυα: Η Ελληνική Πραγματικότητα. Εκσυγχρονισμός, Ανθεκτικότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη». Τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας κουλτούρας συντήρησης στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα – και στους ιδιώτες, «κουλτούρα να επισκευάζουμε το σπίτι μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να επεκταθεί η εφαρμογή του μοντέλου του Ελεγκτή Δόμησης σε τομείς που δεν είναι αποτελεσματικό το Δημόσιο.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο έργο του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, όπου η πλατφόρμα είναι έτοιμη και έως τον Ιούνιο και θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εντάξουν τα έργα της αρμοδιότητάς τους. Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχει η ταυτότητα κάθε έργου με τα τεχνικά του στοιχεία αλλά και πληροφορίες όπως η αρχή έχει αναλάβει τη συντήρησή του, το ιστορικό των συντηρήσεων κλπ. Έτσι, «θα γνωρίζουν όλοι ποιος είναι ο υπεύθυνος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στασινός, περιγράφοντας ότι η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει να μπουν τα δεδομένα κάθε υποδομής από όλους τους φορείς έγκαιρα και με επάρκεια.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε και μια λύση του προβλήματος στην εξεύρεση των πόρων για την συντήρηση των έργων. Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό πρέπει «να φτιάξουμε ένα μοντέλο που να στηρίζεται στις Παραχωρήσεις που ήδη υπάρχουν» και η εταιρεία που έχει την Παραχώρηση να αναλάβει και τη συντήρηση των υποδομών που βρίσκονται εντός της ίδιας Περιφέρειας. «Άρα να μεγαλώσουμε σε χρόνο τη σύμβαση παραχώρησης σε κάποιες περιοχές και οι εταιρείες που βρίσκονται εγκατεστημένες εκεί να αναλαμβάνουν και τη συντήρηση των έργων. Δεν γίνεται να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί» παρατήρησε.

 

Παράλληλα, τόνισε ο Γιώργος Στασινός, θα πρέπει να γίνονται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους έργα εκσυγχρονισμού σε υφιστάμενες υποδομές, «όπως είναι οι έξυπνες γέφυρες που κάνουμε. Θα πρέπει να παρακολουθούμε κιόλας τα έργα, όχι μόνο να τα φτιάχνουμε». «Επομένως χρηματοδότηση από τις Παραχωρήσεις, ιδιωτικά έργα με Παραχωρήσεις για να ενδιαφέρεται κάποιος να τα φτιάχνει και για να μην κρύβονται οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι γιατί δεν μπορούν να συντηρήσουν τα έργα. Αυτή είναι η λύση, πρέπει να τεθεί σε δημόσια συζήτηση, να μην κρυβόμαστε, να μπούμε όλοι στη λογική της συντήρησης» είπε συνοψίζοντας.

 

Ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή στρατηγική που δεν επιτρέπει επενδύσεις σε έργα συντήρησης και προέβλεψε, με βάση την ανάλυση της κλιματικής κρίσης και των αναγκών Ανθεκτικότητας, ότι τα κονδύλια που θα χρειαστούν για τη συντήρηση των έργων τα επόμενα χρόνια, τόσο  στη χώρα μας όσο και στα άλλα κράτη – μέλη, θα είναι υπέρογκα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει σε υψηλό πολιτικό επίπεδο να υπάρξει αλλαγή συμφωνιών και κανονισμών ώστε στη συνέχεια να διεκδικηθούν και να κατανεμηθούν πόροι από την  ΕΕ για συντήρηση έργων υποδομής.

 

Αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο επιτελικός σχεδιασμός για τα έργα υποδομής στην Ανθεκτικότητα, τονίζοντας ότι τα ακραία φαινόμενα αλλάζουν τις στατιστικές που η Πολιτεία και οι επιστήμονες υπολογίζουν τα μεγέθη των έργων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, δεν μπορούμε να μεγαλώνουμε διαρκώς τα έργα για να πιάνουμε κάθε ακραίο φαινόμενο, καθώς θα φθάναμε σε φαραωνικά σχέδια που δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Αντίθετα χρειαζόμαστε «πολλά μικρά έργα» για την Ανθεκτικότητα των περιοχών.

 

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε στον υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο κτιρίων του Δημοσίου και συγκεκριμένα σε όλα τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τους πυροσβεστικούς σταθμούς και τα αστυνομικά τμήματα. «Τα τελευταία 30 με 40 χρόνια συζητάμε για τον προσεισμικό έλεγχο. Ξεκινάμε μέσα στον Μάιο με Ιούνιο να κάνουμε προσεισμικό έλεγχο σε ευαίσθητες και κρίσιμες υποδομές» σημείωσε και πρόσθεσε «ας κάνουμε αυτά τα δύο βασικά, να ξεκινήσουμε από κάπου, να δούμε πού χρειαζόμαστε χρήματα για συντήρηση γιατί αυτή τη στιγμή συζητάμε χωρίς δεδομένα».

 

Τέλος, ο Γιώργος Στασινός τόνισε την ανάγκη να υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και για έναν ακόμα λόγο σημειώνοντας ότι «το Δημόσιο δεν μπορεί να στηρίξει όλα τα εγχειρήματα που χρειάζονται καθώς έχουν αλλάξει οι συνθήκες». Για την κάλυψη αυτού του κενού πρότεινε την εφαρμογή του μοντέλου Ελεγκτή Δόμησης με την αξιοποίηση των Μηχανικών και του δυναμικού που υπάρχει.  «Σε όλα χρειάζεται να βρεθεί ο τρόπος, μην πάμε με την πεπατημένη και οδηγούμαστε συνέχεια στον τοίχο» κατέληξε ο Γιώργος Στασινός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου