Ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου γράφηκε ακόμη ένα κεφάλαιο της πρωτοφανούς περιπέτειας με τις φορολογικές αρχές του κοινωφελούς Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου.
Η υπόθεση έχει δυσμενή αντίκτυπο στην ανεκτίμητη προσφορά του, σε εκατοντάδες μαθητές από τα Δωδεκάνησα.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο Εμμανουήλ Σταματίου απεβίωσε λίγες μέρες μετά τη σύσταση του Ιδρύματος και η αδελφή του Μαίρη Σταματίου-Παπαδάκη τον Ιούνιο του 2012.
Με τη διαθήκη της όρισε ως κληρονόμους της τις δύο οικιακές της βοηθούς στις οποίες κατέλιπε άλλη περιουσία από εκείνη, που ανήκε στο Ιδρυμα και δη τεσσάρων ακινήτων μεταξύ των οποίων και το ξενοδοχείο Chevalier.
Η Δ.Ο.Υ. Ρόδου βεβαίωσε εις βάρος της Μαίρης Σταματίου -Παπαδάκη, ενόσω ζούσε, φόρο κληρονομιάς του αδελφού της Εμμανουήλ Σταματίου ύψους 3,6 εκατ. ευρώ περίπου.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς, που βεβαίωσε σε βάρος της εκλιπούσης ποσό 1,8 εκατ. ευρώ περίπου το οποίο με τις προσαυξήσεις ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ περίπου.
Σημειώνεται ότι το Ιδρυμα καταβάλλει κάθε χρόνο τεράστια χρηματικά ποσά σε φόρο εισοδήματος και φόρο ακίνητης περιουσίας και δεν προτίθεται να καταβάλει φόρους, τους οποίους φέρεται να οφείλει για να ελαφρύνει την οφειλή των κληρονόμων.
Eν πάση περιπτώσει, το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου με την υπ’ αρίθμ. 62/2024 απόφασή του απέρριψε ανακοπή του ιδρύματος.
Το ιστορικό της υπόθεσης σύμφωνα με την απόφαση έχει ως εξής:
Σε βάρος της οφειλέτριας του καθ’ ου Παπαδάκη Μαρίας που απεβίωσε στις 26.6.2012 είχε βεβαιωθεί ποσό 1.798.629,54 ευρώ που αφορούσε στο φόρο κεφαλαίου από κληρονομιά του αποβιώσαντος Σταματίου Εμμανουήλ.
Κατόπιν έκδοσης της Α1090/2018 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς ακυρώθηκε η με αριθ. 7/2011 πράξη φόρου κληρονομίας σε βάρος της Παπαδάκη Μαρίας και ακολούθως, βεβαιώθηκαν δυνάμει της 1833/28.11.2018 εντολής επανελέγχου οι 1/889/20.05.2019 και 2/890/20.5.2019 οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου κληρονομίας στις κληρονόμους της τελευταίας για συνολικό ποσό 323.093,57 ευρώ έκαστη.
Έπειτα, απεστάλη στο ανακόπτον το ήδη προσβαλλόμενο 23671/28.7.2022 έγγραφο του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Ρόδου, με το οποίο πληροφορούνταν για τα ανωτέρω και ότι επιπλέον, δυνάμει του ν. 2961/2001 θεωρείται «ως αλληλεγγύως υπεύθυνο για το φόρο που προέκυψε από τις οριστικές πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού, όπως περιγράφονται παραπάνω, συνολικού ποσού κεφαλαίου 646.187,13 ευρώ, βεβαιωμένος κατά ½ σε κάθε μία από τις προαναφερόμενες κληρονόμους ως τελευταίος κάτοχος κληρονομιαίων ακινήτων, έως του ύφους του φόρου που επιμεριστικά αναλογεί στα ακίνητα: Επί της συμβολής Γρ. Λαμπράκη και Αμερικής- Ρόδος, επί της οδού Κωνσταντόπαιδος 13- Ρόδος και επί της οδού Σκουφά 50 – Αθήνα, τα οποία ήλθαν στην κατοχή τους αιτία θανάτου, δηλαδή για συνολικό ποσό κεφαλαίου 31.510,99 ευρώ.
Όπως προκύπτει δε από τα στοιχεία του φακέλου, εκδόθηκε σε βάρος του ανακόπτοντος και Ατομική ειδοποίηση καταβολής/υπερημερίας η οποία φέρεται να απεστάλη στο ήδη ανακόπτον με συστημένη επιστολή των ΕΛΤΑ στις 28.7.2022.
Το δικαστήριο έκρινε ότι η προσβαλλόμενη «γνωστοποίηση χρέους» δεν αποτελεί την έχουσα εκτελεστό χαρακτήρα ατομική ειδοποίηση καταβολής οφειλής/υπερημερίας του άρθρου 47 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, δοθέντος ότι δεν περιέχει τα περισσότερα από τα βασικά στοιχεία εκείνης και συγκεκριμένα αυτά που καθορίζονται στις περ. γ’, στ’, ζ’ και η΄ της παραγράφου 3 του εν λόγω άρθρου.
Επομένως, κατά την κρίση του Δικαστηρίου το προσβαλλόμενο έγγραφο απεστάλη στο ανακόπτον ηλεκτρονικά, όπως και το ίδιο συνομολογεί, χωρίς δηλαδή να του κοινοποιηθεί, όπως απαιτεί η παράγραφος 4 του άρθρου 47, αποκλειστικώς προς ενημέρωσή του.
Ως εκ τούτων και ανεξαρτήτως της τυχόν αποστολής προς το ανακόπτον και ατομικής ειδοποίησης του άρθρου 47 Κ.Φ.Δ., για την οποία ουδέν προβάλλει το ανακόπτον σχετικά, έστω με το υπόμνημα του, το μόνο ρητώς προσβαλλόμενο με την ανακοπή έγγραφο έχει απλώς πληροφοριακό χαρακτήρα και στερείται εκτελεστότητας.