• Πού κατεγράφησαν την Τετάρτη οι ισχυρές βροχοπτώσεις
Σε αυξημένη ετοιμότητα είχε τεθεί και χθες για τρίτη ημέρα ο κρατικός μηχανισμός, ο Δήμος Ρόδου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι εθελοντικές ομάδες και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, μετά το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
164 χιλιοστά νερού έπεσαν σε τρεις ημέρες στη Ρόδο, όπως δήλωσε στη «δ» ο Γιάννης Μανωλάς. «Συνολικά από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο δηλαδή, η πόλη της Ρόδου και ο Έμπωνας πηγαίνουν πολύ καλά με βάση τα στοιχεία, εν αντιθέσει με τα χωριά της Νότιας Ρόδου που το ίδιο χρονικό διάστημα δεν έχει συγκεντρώσει ούτε 150 χιλιοστά νερού και έχουν σοβαρό πρόβλημα!», όπως επισημαίνει, ενώ πρόσθεσε ότι έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού και στο φράγμα Γαδουρά, αλλά και στο φράγμα της Απολακκιάς που είχε σοβαρό πρόβλημα.
Η έντονη βροχόπτωση χθες Τετάρτη είχε καταγραφεί από τα μισά της Νότιας Ρόδου και συγκεκριμένα από το Κιοτάρι και από τους Πεύκους μέχρι και την πόλη της Ρόδου, κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού, ενώ στα ορεινά του νησιού είχε συνεχώς περάσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γ. Μανωλά.
Έντονη ήταν η βροχόπτωση στη Μαλώνα χθες το μεσημέρι, που συνοδευόταν και από χαλαζόπτωση και για προληπτικούς λόγους από τον Δήμο Ρόδου εστάλη όχημα της εθελοντικής ομάδας ΕΠΟΜΕΑ, σε ιρλανδική διάβαση στο Χαράκι, όπως δήλωσε στη «δ» ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Θωμάτος.
Οι υπηρεσίες του Δήμου, Καθαριότητας, Πρασίνου, ΔΕΥΑΡ και η Πολιτική Προστασία ήταν σε αυξημένη ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία, όπως επισήμανε σχετικά, λόγω της προειδοποίησης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για συνέχιση των έντονων καιρικών φαινομένων μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή μας, και το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού.
Μάλιστα ανέφερε στα αξιοσημείωτα, ότι τη στιγμή που είχαν ανοίξει οι ουρανοί την Τρίτη στο Γεννάδι και νωρίτερα στον Έμπωνα, την ίδια στιγμή δεν έπεφτε σταγόνα βροχής στα Σιάννα και τον Μονόλιθο!
Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους και τους ανεμοστρόβιλους, όπως είπε ο κ. Θωμάτος, αφού ξεριζώθηκαν πολλά δέντρα που παρασύρθηκαν στο οδικό δίκτυο, σε διάφορα σημεία.
Ανεμοστρόβιλος κατεγράφη και στο Ροδίνι, όπου κορμοί και κλαδιά δέντρων έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ έσπασαν τζαμαρίες και ξηλώθηκαν τέντες και πινακίδες καταστημάτων. Από την κακοκαιρία δεν γλύτωσε ούτε το πάρκο στο Ροδίνι όπου ξεριζώθηκαν δέντρα.
Το νερό στον πλακοσκεπή ποταμό της Ιαλυσού είχε φθάσει περίπου μέχρι τη μέση και λίγο παραπάνω, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ στο σημείο βρισκόταν σε επιφυλακή και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Ο καιρός μεταβάλλεται πολύ γρήγορα από τις τοπικές συνθήκες και γι’ αυτό πήραμε και την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων και τη δεύτερη ημέρα», όπως είπε επιπρόσθετα.
Τα σχολεία της Ρόδου όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί, παρέμειναν και χθες κλειστά για δεύτερη ημέρα, για προληπτικούς λόγους, με απόφαση του δημάρχου, Αλέξανδρου Κολιάδη.
Δύσκολη μέρα ήταν για την περιοχή Γεννάδι-Κιοτάρι η Τρίτη 1η Απριλίου, αφού τεράστιος όγκος νερού έπεσε στην περιοχή και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους λάσπης, ενώ στο πέρασμά του ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε υλικές ζημιές και ξερίζωσε δέντρα στο Κιοτάρι. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Γενναδίου, Σταύρος Ακκούρης: «Για άλλη μία φορά στο Γεννάδι με παράλληλη δράση στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου και σήμερα, 1η Απριλίου μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα περάσαμε μια πολύ δύσκολη μέρα με τη εθελοντική ομάδα ΕΘΟΓΕΝΝ του Γενναδίου, με τον αντιδήμαρχο Νότιας Ρόδου Θωμά Κώστα, τα μηχανήματα και το προσωπικό της ενότητας Νότιας Ρόδου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, το ΑΤ Γενναδίου και τη συμβολή του δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη. Ο πρόεδρος και το κοινοτικό Συμβούλιο Γενναδίου ευχαριστούμε όλους εσάς για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες σας που καταβάλετε για τον τόπο μας».
Χθες με ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε τρίτη συνεχόμενη ημέρα σε συναγερμό, τα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν τελειώσει. Στα νησιά που δέχθηκαν το κύμα κακοκαιρίας, στη Μύκονο έχουμε και σήμερα έντονη βροχόπτωση, ενώ στη Ρόδο οι εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι μόλις σήμερα άρχισαν να εξασθενούν, συνεργεία μας δουλεύουν εντατικά σε όλα τα μέτωπα, της Πάρου φυσικά συμπεριλαμβανομένης. Οι άνθρωποί μας, οι συνεργάτες μας, είναι όλοι στο καθήκον και συνεργάζονται με τις δημοτικές αρχές ώστε να διαχειριστούν όλες τις καταστάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Τέλος, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος σε ανακοίνωσή του για τα δύο σκάφη που βυθίσθηκαν σε Ρόδο και Σύμη, αναφέρονται τα εξής:
Το πρωί της Τρίτης ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ρόδου για περιστατικό εισροής υδάτων και βύθισης ενός ιστιοφόρου-αναψυχής (Ι/Φ-Α/Ψ) σκάφους, το οποίο ήταν προσδεδεμένο σε κατάσταση ακινησίας, στη μαρίνα Μανδρακίου της Ρόδου. Αμέσως ενημερώθηκε ο φορέας διαχείρισης του λιμένα και τέθηκε σε ετοιμότητα το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης. Από το συμβάν δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.
Επίσης, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Σύμης για περιστατικό βύθισης ενός σκάφους, στο λιμάνι της Σύμης, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Από το συμβάν δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.