Μετά από δικαστικές αντιπαραθέσεις που ξεκίνησαν το 2020 και κορυφώθηκαν με την άσκηση αγωγών εκατομμυρίων ευρώ, η υπόθεση της μίσθωσης και πώλησης ξενοδοχείου στην περιοχή Ζέφυρος φαίνεται να κλείνει οριστικά. Μετά την πρόσφατη πώληση του ακινήτου και την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, η δικαστική διαμάχη μεταξύ μιας Ι.Κ.Ε. και μίας Α.Ε. οδηγείται σε ουσιαστική διευθέτηση.
Η ενάγουσα Ι.Κ.Ε. είχε καταθέσει το 2023 αγωγή κατά της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου ζητώντας αποζημίωση συνολικού ύψους σχεδόν 4 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία περιελάμβανε:
• Προκαταβληθέντα μισθώματα
• Διαφυγόντα κέρδη
• Θετική ζημία
• Ηθική βλάβη
• Επιστροφή χρημάτων που καταβλήθηκαν για άκυρο προσύμφωνο πώλησης
Κεντρικό στοιχείο της διαφοράς αποτέλεσαν δύο ιδιωτικά προσύμφωνα πώλησης του ξενοδοχείου, που καταρτίστηκαν το 2018. Σύμφωνα με την ενάγουσα, τα ποσά που κατεβλήθησαν προς εκτέλεση αυτών των προσυμφώνων (συνολικά 943.000 ευρώ) ήταν χωρίς νομική βάση, καθώς ουδέποτε προχώρησε η κατάρτιση οριστικού συμβολαίου. Ειδικά για το ποσό των 128.000 ευρώ, η εταιρεία είχε αποσυρθεί από προηγούμενη αγωγή και το επανέφερε μέσω νέας, διακριτής διεκδίκησης.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, μετά από μακρά διαδικασία εξέτασης του φακέλου και πολλαπλά δικονομικά εμπόδια, έκρινε με απόφαση που δημοσιεύθηκε προχθές ότι η διεκδίκηση του ποσού των 128.000 ευρώ είναι νόμιμη και παραδεκτή βάσει των διατάξεων περί αδικαιολόγητου πλουτισμού (άρθρο 904 ΑΚ), καθώς αφορά παροχή που έγινε χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη συμβολαιογραφική διαδικασία για μεταβίβαση ακινήτου.
Ωστόσο, λόγω εκκρεμοδικίας άλλης αγωγής για το ίδιο θέμα ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου (αγωγή για τα υπόλοιπα 750.360 ευρώ του ίδιου προσυμφώνου), η εκδίκαση της υπόθεσης ανεστάλη με στόχο να αποφευχθούν αντιφατικές αποφάσεις και να διαφυλαχθεί η ενότητα της νομολογίας.
Η καθοριστική τροπή: Πώληση και εξωδικαστική επίλυση
Η πραγματική εξέλιξη, όμως, δεν ήρθε στην αίθουσα του δικαστηρίου αλλά εκτός αυτής.
Πριν την επανεκδίκαση της ανασταλείσας αγωγής, ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου σε νέο επενδυτή.
Το deal φαίνεται πως περιέλαβε και διευθέτηση των εκκρεμών νομικών διαφορών με την πρώην μισθώτρια, στο πλαίσιο συνολικής συμβιβαστικής λύσης.
Σύμφωνα με νομικές πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, στο πλαίσιο της μεταβίβασης επιτεύχθηκε εξωδικαστικός διακανονισμός.
Ο επίλογος ενός σύνθετου νομικού μπρα-ντε-φερ
Η συγκεκριμένη υπόθεση συγκέντρωσε έντονο ενδιαφέρον στη νομική και επιχειρηματική κοινότητα του νησιού, καθώς συνδύαζε μισθωτικές σχέσεις, ιδιωτικά προσύμφωνα πώλησης, διαφορές από αδικαιολόγητο πλουτισμό και προσβολή προσωπικότητας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αρχικές αξιώσεις της ενάγουσας έφταναν στο ποσό των 3.709.073,95 ευρώ, ενώ εμπλέκονταν και υποθέσεις στο πλαίσιο του «Τειρεσία» και τραπεζικού δανεισμού.
Η διευθέτηση της διαφοράς εξωδικαστικά, με φόντο την πώληση του ξενοδοχείου, κλείνει ένα έντονο κεφάλαιο αντιπαράθεσης και επιτρέπει πλέον στην τουριστική μονάδα να λειτουργήσει απερίσπαστα υπό νέα διοίκηση. Παράλληλα, σηματοδοτεί την αποτελεσματικότητα της εξωδικαστικής επίλυσης ως εργαλείο αποσυμφόρησης των δικαστηρίων αλλά και προάσπισης των επιχειρηματικών σχέσεων.
Την υπόθεση χειρίστηκαν για την ενάγουσα οι δικηγόροι κ.κ. Σταύρος Νικολένδρης και Φούλη Ευαγγελίδου – Τσιγκρικά, για την εναγόμενη οι κ.κ. Μηνάς Τσέρκης και Δέσποινα Ζιώγα.
Οριστική διευθέτηση της ένδικης διαφοράς για κεντρικό ξενοδοχείο μετά από πώληση και εξωδικαστική συμφωνία
