Από φέτος θα εφαρμοστεί τελικά το τέλος κρουαζιέρας ανά επιβάτη, καθώς ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού απέστειλαν τον Μάρτιο στους αρμόδιους φορείς το προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για να διατυπώσουν τις προτάσεις τους.
Στόχος της κυβέρνησης από την είσπραξη των εσόδων είναι τα χρήματα αυτά να δοθούν για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των λιμενικών υποδομών, ωστόσο στελέχη των εταιρειών κρουαζιέρας εκφράζουν προβληματισμό για την εφαρμογή του μέτρου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος αυτό να δημιουργήσει αρνητικά αποτελέσματα στον κλάδο, με στροφή των εταιρειών εκτός Μεσογείου.
Πολλές εταιρείες του κλάδου έχουν ζητήσει την εφαρμογή του τέλους κρουαζιέρας από το 2026 και μετά.
Πάντως, πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει αρχικά σε μέσα ενημέρωσης είχαν κάνει λόγο για αναβολή του συγκεκριμένου τέλους, λόγω της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στο νησί της Σαντορίνης και τις Κυκλάδες από τη συνεχιζόμενη σεισμική διέγερση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει προς το παρόν.
Το προσχέδιο που έχει στη διάθεσή της η «Ν» καθορίζει τον χρόνο και τον τρόπο είσπραξης, αλλά και των υπόχρεων για την απόδοση, καθώς και κάθε άλλο θέμα που αφορά την απόδοση του τέλους κρουαζιέρας.
Πάντως, η αναμενόμενη αύξηση του τέλους ανά επιβάτη στη χώρα μας, αλλά και το ακριβότερο κόστος καυσίμων λόγω ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κανονισμών προκαλούν ήδη αύξηση του λειτουργικού κόστους των πλοίων, κάτι που έχει αρχίσει να προβληματίζει αρκετές εταιρείες, οι οποίες αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μακροπρόθεσμα.
Στελέχη του κλάδου της κρουαζιέρας επισήμαναν στη «Ν» πως αν τελικά εφαρμοστεί το Προεδρικό Διάταγμα για επιβολή τέλους κρουαζιέρας από 1ης Ιουνίου, αυτό μακροπρόθεσμα δεν αποκλείεται να οδηγήσει αρκετές εταιρείες σε αλλαγή ρότας και νέες διαδρομές εκτός ελλαδικού χώρου.
«Ό,τι πλέει σε ευρωπαϊκά θαλάσσια ύδατα είναι πιο ακριβό σε σχέση με περιοχές όπως της Ασίας, της Αραβικής Θάλασσας, αλλά και των ΗΠΑ» ανέφεραν, επισημαίνοντας ότι «το επιπλέον κόστος των πλοίων επιβαρύνεται ήδη από το καύσιμο λόγω εφαρμογής των δύο νέων περιβαλλοντικών κανονισμών EU ETS και FuelEU».
Έλεγχοι
To υπουργείο Ναυτιλίας δύναται να διενεργεί μέσω των λιμενικών αρχών δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ορθή απόδοση του τέλους.
Κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο εκάστου έτους το τμήμα εσόδων της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενημερώνει τις οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού για τα εισπραχθέντα έσοδα ανά λιμένα επιβίβασης, προκειμένου οι σχετικές πιστώσεις να εγγραφούν σε ύψος ως ακολούθως:
Α) το 1/3 των εσόδων εγγράφεται στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών και επιχορηγούνται οι δήμοι εντός των διοικητικών ορίων των οποίων βρίσκονται οι λιμένες αποβίβασης, προκειμένου να αποδοθούν για έργα βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος, αλλά και των υποδομών τους. Το υπουργείο Εσωτερικών κατόπιν θα κατανέμει με βάση την ανωτέρω πληροφορία τα ποσά ανά δήμο.
Β) το 1/3 θα διατίθεται για έργα του αναπτυξιακού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας.
Γ) το 1/3 εγγράφεται στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Τουρισμού.
Δύο προσαυξήσεις
Η κρουαζιερόπλοιος ναυτιλία, όπως και τα υπόλοιπα πλοία χωρητικότητας άνω των 5.000 gt επιβαρύνονται με δύο προσαυξήσεις, λόγω των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών στα ευρωπαϊκά θαλάσσια ύδατα.
Πρόκειται για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών EU ETS και το FuelEU. Από το 2024 όποιο κρουαζιερόπλοιο πλέει στα θαλάσσια ύδατα της Ε.Ε. υποχρεούται να αγοράζει δικαιώματα εκπομπών, που το 2024 είναι στο 40%, ενώ για το 2025 θα είναι στο 70% και στο 100% το 2026.
Επίσης, από 1ης Μαΐου η Μεσόγειος Θάλασσα χαρακτηρίζεται ως SECA, περιοχή δηλαδή ελέγχου εκπομπών διοξειδίου του θείου.
Εξέλιξη που αναγκάζει και τα κρουαζιερόπλοια που πλέουν στα θαλάσσια ύδατα και δεν διαθέτουν scrubbers (πλυντηρίδες) να καίνε καύσιμα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο (0,1%) και πιο ακριβά.
Όπως αναφέρει στέλεχος εταιρείας κρουαζιέρας στη «Ν», ένα κρουαζιερόπλοιο καταναλώνει την ημέρα περίπου 100 τόνους σε ευρωπαϊκά θαλάσσια ύδατα, αλλά και στη χώρα μας, καθώς είναι σε πλήρη λειτουργικότητα όλο το 24ωρο.
Τονίζει ότι με την εφαρμογή και των δύο κανονισμών το κάθε πλοίο θα αγοράζει ακριβότερο τον κάθε τόνο κατά 330 δολ., κάτι που σημαίνει ότι το κόστος μόνο από το καύσιμο ανέρχεται περίπου σε 33.000 ευρώ την ημέρα.
Με την εφαρμογή και του τέλους ανά επιβάτη το κόστος για ένα κρουαζιερόπλοιο 1.500 επιβατών που θα προσεγγίσει μόνο για παράδειγμα το νησί της Σαντορίνης θα ανέλθει σε επιπλέον 30.000.
Οι χρεώσεις
Σε διαβούλευση έχει δοθεί στους φορείς της κρουαζιέρας το προσχέδιο του Π.Δ. Το τέλος από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου θα ανέρχεται στα λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης στα 20 ευρώ ανά άτομο, ενώ στους υπόλοιπους λιμένες της χώρας στα 5 ευρώ ανά άτομο.
Για την περίοδο από 1ης Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου και από 1ης Απριλίου έως 31 Μαΐου για αποβίβαση επιβατών κρουαζιέρας στους λιμένες της Μυκόνου και της Σαντορίνης το τέλος θα ανέρχεται στα 12 ευρώ το άτομο και στους υπόλοιπους λιμένες στα 3 ευρώ το άτομο.
Για την περίοδο από 1ης Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου για αποβίβαση στους λιμένες της Μυκόνου και της Σαντορίνης στα 4 ευρώ και στους υπόλοιπους στο 1 ευρώ.
Το τέλος κρουαζιέρας δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ, ενώ υπόχρεοι για την καταβολή του τέλους είναι η εταιρεία κρουαζιέρας, ναυτικός πράκτορας ή νόμιμος εκπρόσωπός του.
Η απόδοση του τέλους καταβάλλεται μέσω έκδοσης ηλεκτρονικού παραβόλου (eParavalo) με τίτλο «tourism sustainability fee».
Πηγή: naftemporiki.gr