Στην Ελλάδα η παιδική φτώχεια βαίνει κλιμακούμενη. Ωστόσο απουσιάζουν από το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τα μέσα για την επίτευξη του στόχου που τίθεται σε σχέση με την αντιμετώπισή της.
Την επισήμανση αυτή κάνει επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο κ. Γ. Μόσχος – Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα «Η φτώχεια, ως απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
«Η ομάδα εμπειρογνωμόνων επικαλείται ότι η παιδική φτώχεια καλπάζει: Οτι από το 23% το 2008, είχε φτάσει στο 30,4% το 2011, ότι το ποσοστό παιδιών με σοβαρές υλικές ελλείψεις, από 18,7% πήγε στο 29,2% και ότι το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά όπου κανένας γονιός δεν εργάζεται, ανέβηκε στα τρία αυτά χρόνια από το 3,6% στο 9,2%», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μόσχος, για να προσθέσει ότι «η καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική δέσμευση».
Από την πλευρά της η κα Σοφία Τσιτζίκου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, σημείωσε: «Παιδιά εμφανίζουν αυξημένη αδυναμία ικανοποίησης βασικών και καθημερινών αναγκών διαβίωσης, κυρίως θέρμανση και διατροφή».
Σε στοιχεία που εμπεριέχονται σε έκθεση της UNICEF, αναφερόμενη η κα Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ), είπε: «Ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας στην Ελλάδα για το έτος 2012 ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο. Είναι 521.000 παιδιά και αναλογεί στο 26,9% του συνόλου των παιδιών έναντι ενός μικρότερου ποσοστού κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες που ήταν το 2011».
Για «κοινωνική κατάσταση που επιδεινώθηκε ταχύτατα» και για πολίτες που ζουν σε «συνθήκες ακραίας φτώχειας», έκανε λόγο η κα Τίνα Παναγιώτου (σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών), παρουσιάζοντας τις κυβερνητικές πολιτικές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Από την πλευρά της, η κα Μόνια Λάππα (συνεργάτιδα του υπουργού Παιδείας), αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στον προγραμματισμό για παροχή «δωρεάν γευμάτων για 71 χιλιάδες μαθηρές, από 290 δημοτικά σχολεία».
Ωστόσο, από τον διάλογο που αναπτύχθηκε με βουλευτές, ανέκυψαν κενά και καθυστερήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κα Παναγιώτου παραδέχθηκε καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Το πρόγραμμα, έστω πιλοτικά, έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Οσον αφορά το πρόγραμμα γευμάτων στα σχολεία, η κα Ρεπούση επισήμανε ότι η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας μίλησε για «προγραμματισμό» και δεν ανέφερε στοιχεία για το πότε άρχισε η εφαρμογή του και σε πόσα σχολεία. «Είναι θέμα δεύτερου χρόνου. Είμαι στη διάθεσή σας να σας ενημερώσω ενδελεχώς», σχολίασε η κα Λάππα.
Πηγή: Καθημερινή