Σπάει όλα τα κοντέρ ο ελληνικός τουρισμός και πάει ολοταχώς για νέο ρεκόρ σε έσοδα και αφίξεις, με τα ξενοδοχεία να εμφανίζουν πληρότητες 100% από τον Ιούνιο.
Η σεζόν ξεκίνησε ουσιαστικά την Πρωτομαγιά, που άρχισαν να φτάνουν και οι πτήσεις τσάρτερ στους δημοφιλείς προορισμούς. Την ίδια ώρα οι μεγάλοι tour operators σπεύδουν να «κλείσουν» θέσεις από τώρα για το 2015 και προγραμματίζουν νέες απευθείας πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία για Χανιά, Σαντορίνη και Ρόδο.
Σύμφωνα με τη ροή των κρατήσεων, η τουριστική αγορά εκτιμά ότι φέτος θα έλθουν στην Ελλάδα περισσότεροι από 18,5 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ.
Το 2013 οι αφίξεις διαμορφώθηκαν στα 17,9 εκατομμύρια άτομα (από 15,5 εκατομμύρια αφίξεις το 2012) και τα έσοδα διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 12 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επανάκαμψη της Αθήνας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η πρωτεύουσα ύστερα από 4 χρόνια απαξίωσης κερδίζει και πάλι θέσεις στην παγκόσμια τουριστική κατάταξη.
Εξάλλου για φέτος έχουν προγραμματιστεί για την Ελλάδα περισσότερες από 1,5 εκατ. επιπλέον αεροπορικές θέσεις, εκ των οποίων οι μισές είναι για την Αθήνα.
«Κλεισμένες»
Ειδικότερα στην Κρήτη οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι «κλεισμένες» από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου οι πληρότητες φτάνουν το 100%.
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα σε Χανιά, Αγιο Νικόλαο, Ελούντα, Χερσόνησο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο η σεζόν θα επιμηκυνθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν λάβει συνολικά οι επαγγελματίες στον τουριστικό χώρο.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μικρή υστέρηση παρουσιάζουν οι κρατήσεις από Ρωσία και Ουκρανία. Οι κρατήσεις από Ρωσία επηρεάζονται λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, ενώ από την Ουκρανία λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα.
Η Μύκονος υποδέχθηκε το καλοκαίρι την Πρωτομαγιά μαζί με τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ. Οι πληρότητες ήδη βρίσκονται στο 65% και σταδιακά απογειώνονται στο 100% τον Ιούνιο, όπου και παραμένουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι κρατήσεις εμφανίζουν άνοδο 10% για το καλοκαίρι.
Η Μύκονος έχει απευθείας πτήσεις από 14 χώρες (28 προορισμούς), από Ευρώπη, Λίβανο, Ισραήλ και Τουρκία. Ενώ φέτος αναμένει περισσότερους από 800.000 επισκέπτες, που θα αφιχθούν με κρουαζιερόπλοια.
Η Σαντορίνη διαθέτει περίπου 50.000 κλίνες που γεμίζουν από τα τέλη Ιουνίου. Ηδη άνοιξαν οι πτήσεις τσάρτερ, ενώ από φέτος το νησί έχει δύο απευθείας πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία και μία από Κωνσταντινούπολη.
Η κίνηση για το καλοκαίρι, όπως αποτυπώνεται στη ροή των κρατήσεων, είναι αυξημένη πάνω από 15%.
Προκρατήσεις
Στη Χαλκιδική οι προκρατήσεις δείχνουν άνοδο της τάξης του 10%. Αν και οι κρατήσεις από τη Ρωσία εμφανίζονται μειωμένες, ανοδικά κινούνται οι αφίξεις Τούρκων τουριστών.
Η Κέρκυρα διαθέτει 445 ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες γεμίζουν από τις αρχές Ιουνίου, η κίνηση εμφανίζεται ανοδική κυρίως με αφίξεις τουριστών από Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ρωσία.
Η Κως άρχισε από τον Απρίλιο να δέχεται πτήσεις τσάρτερ και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος των ξενοδόχων, Μηνάς Χατζημιχαήλ, προμηνύεται «μια απίστευτη χρονιά», με άνοδο των αφίξεων της τάξης του 25%, κυρίως από Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ρωσία.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Ρόδο, με τις αφίξεις να καταγράφουν ήδη άνοδο 10% και τις μονάδες να εμφανίζουν πληρότητες μέσα στον Μάιο της τάξης του 80%.
Στη Ζάκυνθο αναμένεται άνοδος της τάξης του 15%. Τα ξενοδοχεία αρχίζουν να γεμίζουν από τις 20 Μαΐου και η μέση πληρότητα δεν πέφτει κάτω από το 80%.
Τέλος ανοδικά κινείται η ζήτηση για την Πελοπόννησο, με τις προκρατήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία να εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 13%.
Η Αθήνα μπορεί να γίνει το… Μαϊάμι της Ευρώπης
Η Αθήνα, ύστερα από τέσσερα χρόνια απαξίωσης, επανήλθε φέτος δυναμικά στην παγκόσμια τουριστική σκηνή.Ενώ, μέσα από την ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών, η Αθήνα μπορεί να γίνει το «Μαϊάμι της Ευρώπης», όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
Το πρώτο τρίμηνο 2014 η πρωτεύουσα σημείωσε αύξηση 32,3% στις αφίξεις ξένων τουριστών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, προσελκύοντας περισσότερους από 429.000 τουρίστες έναντι 324.000 επισκεπτών το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πέρυσι αεροπορικώς στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποβιβάστηκαν 2,66 εκατομμύρια τουρίστες και για φέτος αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 3,37 εκατομμύρια οι επισκέπτες.
Τον Μάρτιο ήρθαν στην Αθήνα 250 χιλιάδες τουρίστες, με τα πεντάστερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας να έχουν πληρότητες πάνω από 80% το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου (ειδικά τις μέρες του Πάσχα ξεπέρασαν και το 90%).
Η άφιξη των τουριστών προσφέρει μεγάλη οικονομική ανάσα τόσο στα εμπορικά καταστήματα όσο και στα καταστήματα εστίασης (ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες κ.λπ.).
Ακριβοί τουρίστες
Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι η πρωτεύουσα προσελκύει και πάλι τους λεγόμενους «ακριβούς» τουρίστες οι οποίοι δαπανούν για ψώνια και διασκέδαση και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι οι καλύτεροι πελάτες για τα εμπορικά καταστήματα γνωστών οίκων που εδρεύουν στο Κολωνάκι και στη Βουκουρεστίου.
Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση αναμένεται στον τουρισμό της πρωτεύουσας μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων, που στοχεύει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της και στη διεθνή προβολή των τουριστικών υπηρεσιών της.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το σχέδιο για τον τουρισμό της Αθήνας έχει ενταχθεί στους άξονες του αναπτυξιακού προγράμματος «Εργο Αθήνα» και προβλέπει δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα σημαντικό μέρος του σχεδίου θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους δύο κύριους τουριστικούς φορείς της χώρας (Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και τον ΣΕΤΕ), οι οποίοι έχουν σχεδιάσει και θα εντάξουν δράσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η Ελλάδα το 2021 μπορεί να επιτύχει τον στόχο των 24 εκατομμυρίων αφίξεων και τουριστικών εσόδων άνω των 19 δισ. ευρώ. Για να γίνει αυτό, σημειώνει, ότι θα απαιτηθεί καλύτερη κατανομή στον χρόνο, με άμβλυνση της εποχικότητας, ανάπτυξη του τουρισμού της Αθήνας, που πρέπει να γίνει το «Μαϊάμι της Ευρώπης», αλλά και η ανάπτυξη 150.000 νέων κλινών σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, παράλληλα, με την αναβάθμιση 100.000 υφιστάμενων κλινών. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι η Ελλάδα το 2021 πρέπει να έχει το 60% των διαθέσιμων κλινών της σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων από το 40% που είναι σήμερα.
Για την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού, σημειώνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν περίπου 20 νέες μαρίνες, να αναπτυχθεί το home porting και να ενδυναμωθεί με νέες υπηρεσίες η κρουαζιέρα.
Επίσης εκτιμά ότι από τη Ρωσία, σε μία πενταετία, θα έχουμε προσεγγίσει 2,5 εκατ. αφίξεις και από την Τουρκία 2 εκατ. επισκέπτες.
Εφη Καραγεώργου
Εθνος