Η ανάγκη βαθιών- και ως ένα βαθμό επώδυνων- αλλαγών σε εργασιακό και ασφαλιστικό αποτελούσαν εξ αρχής- και συνεχίζουν μέχρι αυτήν την στιγμή να αποτελούν- κόκκινες γραμμές για το Ταμείο.
Το Ταμείο δεν έχει υποχωρήσει ούτε στο ελάχιστο από την απαίτηση του η αξιολόγηση να περιλαμβάνει και την δέσμευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει αυτά τα δύο ζητήματα εδώ και τώρα και όχι μετά τον Ιούνιο όπως προτείνει η ελληνική πλευρά.
Παρότι η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη έχει να κάνει με το “ευρωπαϊκό” πρόγραμμα και όχι το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το δεδομένο είναι ότι οι Ευρωπαίοι σταθμίζουν πολύ σοβαρά την στάση του Ταμείου στα δύο αυτά ζητήματα συντασσόμενοι μαζί του στην σκληρή γραμμή που ακολουθεί στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, που τις θεωρεί “διαρθρωτικές” και “θεμελιώδεις” (fundamental) για την συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης στην Ελλάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ελληνας υπουργός Οικονομικών στην συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ την Κυριακή του Καθολικού Πάσχα είχε δεσμευτεί να προχωρήσει σε αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό με αντάλλαγμα την στήριξη του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις για μία νέα απομείωση χρέους, όπως άφηναν να εννοηθεί κύκλοι από την πλευρά του οργανισμού.
Σήμερα, μερικές εβδομάδες αργότερα, οι ίδιοι κύκλοι του Ταμείου θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά έχει υπαναχωρήσει από αυτήν την δέσμευσή της. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η παρούσα κατάσταση χαρακτηρίζεται ως αδιέξοξη εκτός κι αν δούμε μία θεαματική αμοιβαία υπαναχώρηση και των δύο πλευρών κάτι, που από την πλευρά του ΔΝΤ δεν μπορεί να προεξοφλήσει κανείς με βεβαιότητα ότι θα συμβεί ούτε τώρα ούτε στο άμεσο μέλλον.
thetoc.gr