Ανεξαρτήτως από την πορεία των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει νέα χρήματα από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.
«Ακόμη και αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της σημειώσουν γρήγορα μεγάλη πρόοδο, η άμεση αποδέσμευση της δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης μοιάζει απίθανη», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τις δηλώσεις προσώπου προσκείμενου στις διαπραγματεύσεις.
«Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία , θα χρειαστούν εβδομάδες μέχρι την εκταμίευση», προσθέτει ο αξιωματούχος.
Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε με αυτά τα 7,2 δισ. να αποπληρώσει τη δόση της στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου, ύψους 750 δισ. ευρώ. Μάλλον δεν θα τα καταφέρει. «Η ιδέα ότι θα αποπληρώσει τη δόση που λήγει στις 12 Μαΐου είναι εντελώς τρελή», σημειώνει ο αξιωματούχος.
Η Handelsblatt επισημαίνει ότι ο λόγος αυτός είναι διαδικαστικός. Οι θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) θα πρέπει να συμφωνήσουν με την Ελλάδα σε ένα άμεσο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή και να εφαρμοστούν. Η εφαρμογή αυτή στη συνέχεια θα πρέπει να ελεγχθεί. Συνεπώς τότε μόνο θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» η επόμενη δόση.
«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτρέψει στην Αθήνα να εκδόσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Προς το παρόν η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το περιθώριο έκδοσης των γραμματίων, που ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ», τονίζει στη γερμανική εφημερίδα μία από τις πηγές, υπογραμμίζοντας ότι «αν υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος που να υποδεικνύει ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί, η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να αυξήσει το όριο των γραμματίων».
Από την πλευρά της Frankfurter Allgemeine Zeitung σε δημοσίευμά της υπογραμμίζει ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με τους δανειστές στο θέμα της αύξησης του ΦΠΑ.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα που επικαλείται πηγή των διαπραγματεύσεων, «η Ελλάδα και οι δανειστές της πασχίζουν να έλθουν σε μια συμφωνία για την ελληνική κρίση χρέους. Τώρα η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις σε ένα πολύ σημαντικό μέτωπο των μεταρρυθμίσεων».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι απόψεις πάνω στο θέμα του ΦΠΑ έχουν αρχίσει να συγκλίνουν, από το απόγευμα της Παρασκευής.
Πέραν του ΦΠΑ, οι πηγές της FAZ κάνουν λόγο για σύγκλιση και σε άλλους τομείς, όπως το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Εθνος