Συνεντεύξεις

Η. Καματερός: «Δεν συζητάμε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»

  • «Δεν πρόκειται να υπάρξουν επώδυνα μέτρα για τους πολίτες»

«Η  κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για την επίτευξη συμφωνίας που θα σέβεται το αποτέλεσμα της βούλησης του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. Οι προσπάθειές μας εστιάζουν στο να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας που έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας μας και οδηγεί σε απόγνωση τους πολίτες».
Στον αγώνα που κάνει η κυβέρνηση με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός.
«Η  κυβέρνησή μας αγωνίζεται να διατηρήσει τη χώρα μας στον κορμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο τυπικά αλλά ουσιαστικά. Δηλαδή με άρση των αδικιών, με ανάπτυξη, με εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Γι αυτό και δε συζητάμε το  ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δηλώνει ο κ. Καματερός.
Σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα ο κ . Ηλίας Καματερός δηλώνει πως δεν είναι μόνο υπόθεση της Ελλάδας.
«Για τους πρόσφυγες οφείλουμε ως πατρίδα της δημοκρατίας και χώρα δικαίου, πέρα από τις δεσμεύσεις μας σε διεθνείς συνθήκες, να παρέχουμε φιλοξενία και συνδρομή. Γι αυτό και απαιτούμε την ανάλογη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνέντευξη του κ. Ηλία Καματερού, αναλυτικά:

• Αισιοδοξείτε πως τελικά θα επέλθει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών; Τι θα πράξετε αν τεθούν σε εφαρμογή μέτρα επώδυνα για τους πολίτες;
Η  κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αγωνίζεται για την επίτευξη συμφωνίας που θα σέβεται το αποτέλεσμα της βούλησης του ελληνικού λαού στις πρόσφατες εκλογές. Οι προσπάθειές μας εστιάζουν στο να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας που έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας μας και οδηγήσει σε απόγνωση τους πολίτες ώστε, σε συνδυασμό με τις πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, να δρομολογήσει την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται να υπάρξουν επώδυνα μέτρα για τους πολίτες. Αν ήταν να γίνει αυτό θα υπογράφαμε εξαρχής αυτά που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο γνωστό ως mail Χαρδούβελη. Άλλωστε όλες οι αποφάσεις μας είναι ενταγμένες στο συλλογικό τρόπο λειτουργίας του κόμματος και της κυβέρνησης.

• Μόνον η τελική συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρωζώνη θα εξαλείψει τις αβεβαιότητες και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (ΓΠΒ) στην τριμηνιαία έκθεσή του που αφορά την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2015 για την ελληνική οικονομία . Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Ποιά είναι τα συμπεράσματα σας από την έκθεση;
Ο  ΣΥΡΙΖΑ καιρό πριν τις εκλογές έβαλε ουσιαστικά στο τραπέζι την ανάγκη συμφωνίας που θα κινείται έξω από τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και θα δίνει λύση στο μεγάλο ζήτημα του χρέους. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι βέβαιο ότι απαιτείται συμφωνία με τους εταίρους που θα βάζει τέλος στο φαύλο κύκλο της φτώχειας και της  ύφεσης δίνοντας αναπτυξιακή ανάσα στην οικονομία.

• Θα έχει επιπτώσεις και σε άλλες χώρες ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων και η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ;
Η  κυβέρνησή μας αγωνίζεται να διατηρήσει τη χώρα μας στον κορμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο τυπικά αλλά ουσιαστικά. Δηλαδή με άρση των αδικιών, με ανάπτυξη, με εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Γι αυτό και δε συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο.

• Υποχρεωτική χρήση κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ σε όλα τα νησιά που έχουν περισσότερους από 3000 κατοίκους, πρότεινε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής και αύξησης των φορολογικών εσόδων. Είναι στη σωστή κατεύθυνση όμως το μέτρο;
Αυτή η πρόταση εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Πρόκειται για εθνική προσπάθεια που θέλει όλους τους Έλληνες πολίτες συμμέτοχους για να πετύχει. Εφόσον αυτή η πρόταση, όπως και άλλες που μπαίνουν ή θα μπούνε σε συζήτηση, κατατείνει σε αυτό το στόχο τότε είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αν φτάνει ή χρειάζεται και άλλα μέτρα θα φανεί στην πορεία.

• Ποιά είναι η άποψή σας για την επιβολή του φόρου διανυκτέρευσης που έχει προταθεί επίσης από το οικονομικό επιτελείο ;
Το τέλος διανυκτέρευσης υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ήρθε η ώρα να το δούμε και στη χώρα μας σε μια γενικότερη λογική του τι αφήνει στον τόπο η τουριστική οικονομία. Αποτελεί ουσιαστικά αντισταθμιστικό τέλος για την εξισορρόπηση των συνεπειών της τουριστικής δραστηριότητας αλλά και μια ευκαιρία να αυξηθεί η απόδοση του τουρισμού για το δημόσιο ταμείο. Ένα τέτοιο τέλος ενώ επιφέρει μικρή επιβάρυνση στο τουριστικό πακέτο μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη στην εθνική οικονομία, δίχως να πλήξει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

• Πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα; Είναι υπόθεση μόνο της Ελλάδας;
Το μεταναστευτικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα πλέον και σίγουρα πανευρωπαϊκό. Επομένως είναι σαφές ότι δε μπορεί να αποτελεί υπόθεση μόνο της Ελλάδας και δεν είναι τέτοιο αφού βλέπουμε τι γίνεται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Όταν μιλάμε για μεταναστευτικό θα πρέπει να γνωρίζουμε καταρχήν το διαχωρισμό ανάμεσα σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες ώστε να διακρίνουμε και τις διαφορετικές πολιτικές που απαιτούνται. Για τους πρόσφυγες οφείλουμε ως πατρίδα της δημοκρατίας και χώρα δικαίου, πέρα από τις δεσμεύσεις μας σε διεθνείς συνθήκες, να παρέχουμε φιλοξενία και συνδρομή. Γι αυτό και απαιτούμε την ανάλογη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζήτημα των οικονομικών μεταναστών μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως σε συμφωνίες με τις χώρες αποστολής. Σίγουρα όμως δε μπορούμε να μιλάμε για ριζική λύση αν δεν ειρηνεύσει ο κόσμος και δεν υπάρξει ανάπτυξη και ασφάλεια στις χώρες που υποφέρουν.

• Ποιά είναι η άποψή σας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπεγράφη πρόσφατα και αφορά τη δέσμευση των αποθεματικών φορέων του δημοσίου;
Η  πράξη νομοθετικού περιεχομένου δεν αποτελεί για το ΣΥΡΙΖΑ τρόπο διακυβέρνησης. Αυτή η ρύθμιση ήρθε να αντιμετωπίσει την ασφυκτική κατάσταση από την έλλειψη ρευστότητας προκειμένου το Δημόσιο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις δίχως βέβαια να θιγούν οι δημόσιοι φορείς τους οποίους αφορά αφού πρόκειται για εσωτερικό δανεισμό του δημοσίου από χρήματα που ήταν αποταμιευμένα σε εμπορικές τράπεζες. Μάλιστα η τοποθέτησή τους σε έντοκο λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας αποδεικνύεται συμφέρουσα.

• Με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας πως θα καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε νοσοκομεία του νομού  σε  ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
Η  κυβέρνηση αναγνωρίζει τον τιτάνιο αγώνα των ανθρώπων που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές για να κρατήσουν ζωντανό το ΕΣΥ. Γι αυτό ένας από τους πρώτους στόχους που έθεσε, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προ μηνός, αφορά στην πρόσληψη 4500 προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, με προτεραιότητα στα νησιά μας και σε άλλες ακριτικές περιοχές. Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε τη δημόσια υγεία να καταρρεύσει, όπως έκανε η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, ούτε τους συμπολίτες μας δίχως πρόσβαση σε αυτή. Πιστεύουμε στον κοινωνικό χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών, όπως είναι και η υγεία, δίχως να την παραδίδουμε στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου