Η τακτική του «ράβε ξήλωνε» στο φορολογικό, με ζητούμενο την κατάρτιση μιας πρότασης προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή της τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και από τους πιστωτές της χώρας και την αγορά, συνεχίζεται απρόσκοπτα. Η κυβέρνηση, προς το παρόν, μέσω του οικονομικού της επιτελείου, ακολουθεί την τακτική των διαρροών για να σφυγμομετρήσει, σε πρώτη φάση, τις αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ληφθούν μέτρα που θα σπάνε τις «κόκκινες γραμμές», ενώ, όπως όλα δείχνουν, πίσω θα μείνουν και οι προεκλογικές εξαγγελίες για ευνοϊκότερο καθεστώς στη φορολογία ακινήτων και τη φορολογία εισοδήματος.
Από την πλευρά τους οι πιστωτές της χώρας ζητούν μέτρα που θα φέρουν «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία και θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Απορρίπτουν ως μέτρα πρώτης γραμμής όλες τις προτάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τις οποίες, ωστόσο, καλωσορίζουν, δεδομένου ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει χαλαρώσει, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, το ειδικό τέλος διαμονής την τουριστική περίοδο, η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, η αναπροσαρμογή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τα υψηλά εισοδήματα και η διατήρηση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που συμβάλλει στον προϋπολογισμό με 2,65 δισ. ευρώ. Ειδικότερα οι προτάσεις της κυβέρνησης και οι θέσεις των θεσμών για τη φορολογία έχουν ως εξής:
1. ΦΠΑ
α) Ενιαίος συντελεστής 15% σε ολόκληρη τη χώρα. Το σχέδιο προβλέπει την εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Πληροφορίες κάνουν λόγο για συντελεστή 15% ΦΠΑ σε όλες τις υπηρεσίες και τα αγαθά, πλην των φαρμάκων, των τροφίμων και των βιβλίων. Εφόσον κυβέρνηση και θεσμοί καταλήξουν στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, το όφελος για τα δημόσια ταμεία ενδεχομένως να είναι θετικό. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μια μείωση της τάξεως των 8 ποσοστιαίων μονάδων στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που φορολογούνται σήμερα με ΦΠΑ 23% και μία αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων στην ηλεκτρική ενέργεια, την εστίαση κ.λπ. Ταυτόχρονα καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, το οποίο προβλέπει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30%. Δηλαδή τα φάρμακα θα φορολογούνται με 6,5%, τα τρόφιμα με 13% και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες-προϊόντα με 15%. Οι συντελεστές αυτοί θα ισχύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι πιστωτές της χώρας θα ήταν θετικοί εφόσον ο ενιαίος συντελεστής διαμορφωνόταν στο 18%.
β) Ενιαίος συντελεστής μόνο σε νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών εξετάζει ένα ακόμη σενάριο το οποίο προβλέπει την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή 15% μόνο στα νησιά, με χαμηλότερους ωστόσο συντελεστές στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Το σενάριο αυτό δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς.
γ) Οι θεσμοί επιμένουν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Το μέτρο αυτό υπολογίζουν ότι θα αποφέρει περί τα 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
2. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%.
Ο φόρος υπολογίζεται με βάση το τεκμήριο διαβίωσης που ισχύει για τα αυτοκίνητα, τις πισίνες και αεροσκάφη, και με την αύξηση κατά 30% θα διαμορφωθεί σε:
– 6,5% από 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας έως 10 ετών.
– 13% από 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ. παλαιότητας έως 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα.
3. Τέλος διαμονής. Η κυβέρνηση αντί για αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά φέρεται να προτείνει την επιβολή τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι πολλά, αλλά δύο είναι το πιθανότερο να εφαρμοσθούν. Το πρώτο προβλέπει την επιβολή τέλους, που θα κυμαίνεται από 1 έως και 5 ευρώ. Το τέλος θα επιβληθεί κατά τη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων και δεν θα αφορά μόνο τα ξενοδοχεία των νησιών αλλά όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες στην επικράτεια. Το τέλος θα επιβάλλεται για περίοδο έξι μηνών (Απρίλιο – Σεπτέμβριο). Το δεύτερο σενάριο προβλέπει επίσης τέλος διαμονής την τουριστική περίοδο που θα ξεκινά από 3% και θα φθάνει το 5% για ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την επιβολή του τέλους μόνο στις νησιωτικές περιοχές.
4. Πλαστικό χρήμα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει πιλοτικά το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος σε 23 νησιά. Ολες οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.000 κατοίκων θα γίνονται με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες.
5. ΕΝΦΙΑ. Διατήρηση του φόρου ακινήτων με στόχο την είσπραξη και το 2015 ποσού ύψους 2,65 δισ. ευρώ.
6. Εισφορά αλληλεγγύης. Αύξηση των συντελεστών για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Εξετάζεται η αύξηση των συντελεστών κατά 50%.
Καθημερινή
γ) Οι θεσμοί επιμένουν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Το μέτρο αυτό υπολογίζουν ότι θα αποφέρει περί τα 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση
Και θα διαλύσει οποίο ψήγμα ανταγωνιστικότητας εχει μείνει όρθιο στον ελληνικό τουρισμό…
Ωραία πράγματα….