Συνεντεύξεις

Μαρία Σπυράκη: «Ο συμβιβασμός είναι τόσο αναγκαίος όσο και η επιβίωση της χώρας»

«Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση και για να γίνει αυτό χρειάζεται λίστα με συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα. Και φυσικά να μας εξηγήσει κάποια από αυτά, όπως ο φόρος διανυκτεύρευσης που σκοπεύει να επιβάλει στα ξενοδοχεία. Να μας εξηγήσει σε ποιες υπηρεσίες και σε ποιες περιοχές σκοπεύει να αυξήσει τους φόρους».
Αυτό υπογραμμίζει στη “δ” η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Σπυράκη και συμπληρώνει πως είναι μονόδρομος ο συμβιβασμός με τους ευρωπαίους εταίρους.
«Ο συμβιβασμός είναι τόσο αναγκαίος όσο και η επιβίωση της χώρας. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν πολύ θετικά το να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως περιγράφεται και στην απόφαση του Φεβρουαρίου, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και να κλείσει η αξιολόγηση», τονίζει η κ. Μαρία Σπυράκη.
Σε ερώτηση αν η διαπραγμάτευση θα κλείσει με επώδυνα μέτρα για τους πολίτες, η κ. Σπυράκη δηλώνει:
«Ο ελληνικός λαός πριν από μόλις τρεις μήνες αποφάσισε ποια πλατφόρμα του αρέσει. Και επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ αντί για εμάς. Εμείς κριθήκαμε και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι κυβερνά το κόμμα του και να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορώ να καταλάβω τι όφελος θα είχε ένα δημοψήφισμα».
Σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα η κ. Σπυράκη δηλώνει ότι η “Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη όχι μόνο να προλάβει τις τραγωδίες αλλά και να επιμεριστούν αναλογικά όλα τα κράτη τον τεράστιο αριθμό προσφύγων”.
Η συνέντευξη της κ. Μαρίας Σπυράκη, αναλυτικά:

• Μεγάλες διαστάσεις έχει προσλάβει για μια φορά ακόμη το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στα Δωδεκάνησα. Με ποιο τρόπο μπορεί να υπάρξει λύση καθώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα;
Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο προφανώς η Ελλάδα, όπως και η Ιταλία και η Μάλτα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες τους. Όλοι αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι, που φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τους Τζιχαντιστές, φτάνουν στα νησιά μας με τελικό στόχο να βρεθούν σε κάποια χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Και όλος ο κόσμος είδε πως οι Έλληνες με αυτοθυσία σπεύδουν για να τους σώσουν όταν οι δουλέμποροι βουλιάζουν τα σαπιοκάραβα για να μην συλληφθούν από το λιμενικό. Όπως επίσης βλέπει πως οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου και η Εκκλησία τους προσφέρουν τη βοήθεια που χρειάζονται. Πρέπει να λάβουμε όμως υπ΄ όψιν μας ότι ανάμεσά τους υπάρχουν πρόσωπα με αδιευκρίνιστα κίνητρα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει στο έδαφός μας που είναι και ευρωπαϊκό έδαφος και τι θέλει να κάνει.
H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το καθήκον αλλά και την υποχρέωση να αντιμετωπίσει την εισροή προσφύγων που διαπλέουν τη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη όχι μόνο να προλάβει τις τραγωδίες αλλά και να επιμεριστούν αναλογικά όλα τα κράτη τον τεράστιο αριθμό προσφύγων. Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να τριπλασιάσει τον προϋπολογισμό της επιχείρησης Τρίτων και Ποσειδών με πρώτη προτεραιότητα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές και να αντιμετωπιστούν οι δουλέμποροι. Η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη απέναντι στην τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και για το λόγο αυτό η Ε.Ε. πρέπει να λάβει άμεση δράση. Το σχέδιο δράσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, την ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διακινητών, μέσω της Europol, καθώς και την ενίσχυση της επιχείρησης “Τρίτων” και «Ποσειδών» με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.
Όμως δυστυχώς όλα αυτά δεν φθάνουν. Πρέπει και οι υπόλοιπες χώρες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και προωθούνται και στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

• Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες της παρέμβασης που κάνατε για την επίλυση του μεταναστευτικού;
Στήριξα το ψήφισμα για τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο, τη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ασύλου της Ένωσης γιατί πιστεύω πως πρέπει να ενώσουμε επειγόντως τη φωνή μας. Ζητείται αλληλεγγύη στην πράξη.
Και δεν εννοώ μόνο στην έρευνα και τη διάσωση όπου με καλύπτουν οι δεσμεύσεις του Προέδρου Γιούνκερ και η εξαιρετική δουλειά του Επιτρόπου Αβραμόπουλου.
Μόλις λίγα κράτη μέλη, και ανάμεσα σε αυτά και η Ελλάδα, αντιμετωπίζουμε 80% των πιέσεων των μεταναστευτικών ροών. “Που είναι οι άλλοι εταίροι;” διερωτώνται οι πολίτες στην Ελλάδα, στη Μάλτα, στην Ιταλία. Αλλά και σε άλλες χώρες, μακριά από τη Μεσόγειο, το ερώτημα είναι το ίδιο. Ήδη στην Πολωνία έχουμε χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Είναι πλέον, επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει άμεσα στην πράξη ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Τα βάρη πρέπει να επιμερίζονται ισότιμα στα κράτη μέλη. Είναι απαραίτητο να θεσπιστεί δεσμευτική ποσόστωση μεταξύ των κρατών μελών για την κατανομή των αιτούντων άσυλο. Ας ξεκινήσουμε δίνοντας τη δυνατότητα αναστολής των μεταφορών αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις.
Ας θεσπίσουμε έναν μηχανισμό εσωτερικής μετεγκατάστασης μεταναστών εντός της Ε.Ε.
Ήρθε νομίζω ο καιρός να φύγουμε από τα λόγια και να περάσουμε από την επικοινωνία στην πράξη. Να νομοθετήσουμε για πραγματική αλληλεγγύη.
Για πραγματικό καταμερισμό ευθυνών.

• Πρόσφατα αποφασίστηκε να λαμβάνουν οι περισσότερες πλέον επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέρος του ποσού που προορίζεται για επιδοτήσεις θέσεων εργασίας για νέους ανέργους. Είναι ένα κίνητρο για να περιοριστεί η ανεργία στην Ελλάδα; Τι θα πρέπει να γίνει όμως και για τους ανθρώπους που δεν είναι νέοι αλλά βρέθηκαν χωρίς εργασία;
Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο αποφάσισε άμεση εκταμίευση του ποσού που προορίζεται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν νέους ανέργους. Το ποσό αυξάνεται από 1% σε 30% μετά από τροποποίηση του Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, την οποία και στήριξα ενεργά στην ολομέλεια.
Η απόφαση αφορά επιχειρήσεις σε περιοχές όπου η νεανική ανεργία ξεπερνά το 25%, όπως είναι η Ελλάδα. Προφανώς δεν αποτελεί οριστική λύση του προβλήματος. Είναι όμως ένα βήμα. Και σκοπεύω να εργαστώ και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία οι οποίοι αντιμετωπίζουν την εργασιακή απομόνωση.

• Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί τώρα στην Ευρωβουλή για την Ελλάδα καθώς οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της στην ΕΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη; Πως αντιμετωπίστηκε ο « εξοστρακισμός» του κ. Γιάννη Βαρουφάκη;
Για τους ανθρώπους που συνομιλώ στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες, ο συμβιβασμός είναι μονόδρομος. Ο συμβιβασμός είναι τόσο αναγκαίος όσο και η επιβίωση της χώρας. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν πολύ θετικά το να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως περιγράφεται και στην απόφαση του Φεβρουαρίου, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και να κλείσει η αξιολόγηση. Για αυτό πρέπει η κυβέρνηση να καλύψει τον χρόνο που έχασε μετά την αλλαγή του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, δηλαδή την αντικατάσταση του κ. Βαρουφάκη από τον κ. Τσακαλώτο. Όμως δεν είναι τόσο θέμα προσώπων όσο θέμα ουσίας. Η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση και για να γίνει αυτό χρειάζεται λίστα με συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα. Και φυσικά να μας εξηγήσουν κάποια από αυτά όπως ο φόρος διανυκτερεύσης που σκοπεύουν να επιβάλλουν στα ξενοδοχεία. Να μας εξηγήσει σε ποιες υπηρεσίες και σε ποιες περιοχές σκοπεύει να αυξήσει τους φόρους. Μαζί με το βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παράλληλα στη Βουλή των Ελλήνων θέσαμε το ζήτημα της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά μας ως κεκτημένο. Άλλωστε μια σειρά περιοχές στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, απολαμβάνουν ειδικού φορολογικού καθεστώτος με χαμηλούς συντελεστές. Ποιος ο λόγος να ανοίξει η κυβέρνηση τη συζήτηση για αύξηση του φόρου στα νησιά την ώρα μάλιστα που η τουριστική περίοδος έχει αρχίσει και οι τουρίστες μειώνονται εξαιτίας της αστάθειας;
Όμως, πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι να πείσει την κοινοβουλευτική της ομάδα, να πείσει την πτέρυγα του κ. Λαφαζάνη, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος έξω από την Ε.Ε., δεν υπάρχει ευρώ χωρίς κανόνες, δεν υπάρχει ανάσα για την Ελλάδα αν δεν πάρει τα χρήματα για να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της, να πληρώσει το ομόλογο που λήγει 12 Μαΐου, και να πληρώσει και μισθούς και συντάξεις.

• Πιστεύετε πως οι διαπραγματεύσεις θα κλείσουν με επώδυνα μέτρα για τους πολίτες τα οποία όμως θα κλειδώσουν με δημοψήφισμα; Γιατί όμως χρειάστηκε να περάσουν τόσοι μήνες για να επέλθει συμφωνία και στέγνωσαν τα ταμεία του κράτους από χρήματα;
Ο ελληνικός λαός πριν από μόλις τρεις μήνες αποφάσισε ποια πλατφόρμα του αρέσει. Και επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ αντί για εμάς. Εμείς κριθήκαμε και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι κυβερνά το κόμμα του και να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορώ να καταλάβω τι όφελος θα είχε ένα δημοψήφισμα και τι ερώτημα θα είχε. Αν θα παραμείνει η χώρα στο ευρώ; Δεν θέλω να θυμάμαι τι είχε γίνει όταν ο κ. Παπανδρέου πήγε στις Κάννες με διαπραγματευτικό χαρτί τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Όσο το γιατί έπρεπε να στεγνώσουν τα ταμεία, και να προκαλείται πανικός επειδή για δύο ώρες μπλόκαρε το σύστημα ΔΙΑΣ στα ΑΤΜ, ρωτήστε τους κυβερνώντες. Ρωτήστε την αρμόδια για τα φορολογικά έσοδα, κ. Βαλαβάνη η οποία με περηφάνια δήλωσε ότι δεν ήξερε να κάνει ούτε τη φορολογική της δήλωση.

• Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ;
Οι δημοσκοπήσεις είναι μια φωτογραφία της στιγμής. Προφανώς και αποτελούν εργαλεία δεν είναι όμως πανάκεια. Σε ό,τι αφορά στο κόμμα μου, όπως σας είπα ο ελληνικός λαός πριν από μόλις τρεις μήνες καταψήφισε την πρότασή μας. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε και να το πούμε ξεκάθαρα. Είμαστε το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πρέπει να αποφασίσουμε το φάσμα στο οποίο κινούμαστε το οποίο για μένα είναι το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Και να δούμε σε ποιους απευθυνόμαστε. Γιατί οι άνθρωποι που ψήφισαν ΝΔ το 2004 δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ψήφισαν ΝΔ το 2015. Πρέπει να δούμε όλο το φάσμα από τα δεξιά έως και το κέντρο και εκείνο να πλησιάσουμε. Να μιλήσουμε με καθαρό λόγο για την ανάγκη των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Να πούμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε. Εμείς θέλουμε ένα καθαρό και αξιολογημένο δημόσιο. Εμείς θέλουμε μη κρατικά πανεπιστήμια. Θέλουμε κίνητρα για την επιχειρηματικότητα και όχι εμπόδια. Εμείς θέλουμε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

• Ποια είναι η άποψη σας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δεσμεύονται πόροι όλων των φορέων του δημοσίου;
Να σας θυμίσω τι έλεγε ό ΣΥΡΙΖΑ όταν εμείς ως κυβέρνηση χρησιμοποιήσαμε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Βέβαια όπως λένε οι σημερινοί κυβερνώντες οι δικές τους είναι πατριωτικού χαρακτήρα. Λες και εμείς δεν είμαστε πατριώτες. Όμως εμείς δεν τολμήσαμε να στραγγίξουμε τα χρήματα ούτε των πανεπιστημίων, ούτε των δήμων και των περιφερειών. Γιατί εμείς δεν θεωρούμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πιο σημαντικοί από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που συνεργάζονται με δήμους και περιφέρειες και δεν θα πληρωθούν. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει οι κυβερνήσεις να εξασφαλίζουν το εισόδημα όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως που εργάζονται.

• Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης και τους χειρισμούς της σε καίρια θέματα; Ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει η ΝΔ;
Όπως σας είπα και προηγουμένως η Ελλάδα έχει τελειώσει από χρόνο. Δεν βρίσκεται στο παρά πέντε. Είναι στο και πέντε. Εμείς είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την παραμονή της χώρας μας στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., την ευρωζώνη και τη συνθήκη του Σέγκεν. Το δήλωσε άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς στο Στρασβούργο που κάλεσε του ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την Ελλάδα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου