Προβληματισμό στην κυβέρνηση φαίνεται να προκαλεί η στάση των δανειστών και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά τη διάρκεια των διαβουλέυσεων στο Brussels Group, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες επιμένουν να θέτουν θέμα ομαδικών απολύσεων και παγώματος του νομοσχεδίου για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Μάλιστα, υπήρξε εμπλοκή στο θέμα της περικοπής των συντάξεων μέσω της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος, καθώς και στα ζητήματα του κατώτερου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των ομαδικών απολύσεων, με κυβερνητικές πηγές να μιλούν για ακατανόητη εμμονή του ΔΝΤ.
Από το Μαξίμου διαμηνύουν ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι και θα παραμείνει “κόκκινη γραμμή”. «Οι κόκκινες γραμμές μας δεν συνιστούν μόνο μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και αναγκαίες κινήσεις για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση» τονίζει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά πως αυτές οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν, και πως αν παραβιαστούν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα.Έκτακτη συνάντηση είχαν το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά, διά μέσου αξιωματούχου που συμμετέχει σε συζητήσεις στις Βρυξέλλες, έλεγε ότι στόχος της είναι να επέλθει συμφωνία επί των ώριμων θεμάτων, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν ήδη σημεία σύγκλισης, ώστε να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα 4 Μαΐου, που θα εκδώσει μια θετική δήλωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να άρει το όριο έκδοσης εντόκων και να λυθεί προσωρινά το πιεστικό πρόβλημα της ρευστότητας στην Ελλάδα.
Αυτό όμως το σενάριο δεν υιοθετείται από μία σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», καθώς είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι δύο πλευρές θα πρέπει να φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ή πολύ κοντά σε αυτήν, για να μπορέσει η ΕΚΤ να άρει το όριο των εντόκων γραμματίων και όχι συμφωνία σε ορισμένα σημεία σύγκλισης, όπως ευελπιστεί η ελληνική πλευρά.
Οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν εντατικά και την Κυριακή.
Με πληροφορίες από Καθημερινή και in.gr