Ακόμη μια πτυχή στο σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί η NAVTEX 560/19 που εξεδόθη από την Αγκυρα και αφορά γεωτρήσεις του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih» («Πορθητής») στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Πάφου.
Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει και τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο εκτιμάται ότι οι γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν περί τα 60 χλμ δυτικά της Πάφου. Η συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται εκτός της ΑΟΖ, ωστόσο το σημείο που επελέγη, πλήττει ευθέως τη θέση Αθήνας και Λευκωσίας ότι ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να εφάπτονται.
Σύμφωνα με την οδηγία, οι γεωτρήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και προγραμματίζεται να διαρκέσουν ως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ το «Fatih» θα συνοδεύεται από τρία ακόμη πλοία υποστήριξης.
Οι νέες αυτές επιθετικές κινήσεις προκαλούν ανησυχία σε Αθήνα και Λευκωσία και επιβεβαιώνουν επί της ουσίας τις πληροφορίες της «Κ» ότι η Αγκυρα επιχειρεί να φέρει την Ελλάδα προ τετελεσμένων γεγονότων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα στο καλοκαίρι, με σκοπό την προβολή των διεκδικήσεών της στη θάλασσα και στον βυθό, σε μια περίοδο κατά την οποία το ενεργειακό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή λαμβάνει ολοένα και σημαντικότερες διαστάσεις.
Παράλληλα, στην «εξίσωση» θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο αμιγώς πολιτικός παράγοντας που συνοδεύει τα πλάνα της Τουρκίας, καθώς αυτά σχεδιάζονται ενώ η προεκλογική περίοδος στη χώρα μας εισέρχεται στην τελική ευθεία και πιθανότατα θα κορυφωθεί τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη κυβέρνηση στην Αθήνα, είτε οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν τον Ιούνιο είτε τον Οκτώβριο, θα έχει να αντιμετωπίσει μια εξαιρετικά πιεστική πραγματικότητα, καθώς είναι σαφές ότι πέρα από τις ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον για την επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.