Χώρες οι οποίες κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τις υγειονομικές συνέπειες του κορονοϊού μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προσπαθούν τώρα μέσω κοινής πρωτοβουλίας σε επιχειρηματικό και τουριστικό επίπεδο να συγκρατήσουν τις επιπτώσεις της καραντίνας στις οικονομίες τους.
«Ανοίγοντας τα σύνορα τους στους πολίτες που μετέχουν στην άτυπη αυτή συμμαχία, οι κυβερνήσεις ελπίζουν να απαλύνουν τον οικονομικό πόνο της καραντίνας», σημειώνει το δημοσίευμα.
Στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός έχει μερίδιο άνω του 8% στο ΑΕΠ της χώρας, οι αρχές σχεδιάζουν να δεχθούν τουρίστες από την 1η Ιουλίου. Την περασμένη Δευτέρα, η Ελλάδα είχε μόνο 15 νέα κρούσματα και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ έφτανε τους 40.
Ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού υποστηρίζει ότι η επιτυχία της χώρας στην αντιμετώπιση του κορονοϊου, την καθιστά ελκυστικό προορισμό για τους τουρίστες που ενδιαφέρονται για την υγεία τους.
«Οι χώρες μας έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά, οπότε τώρα είναι σε καλύτερη θέση» επισημαίνει ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς ο οποίος είχε την πρωτοβουλία.
Τα μέλη της συμμαχίας θα συναντώνται κάθε δύο εβδομάδες μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με την WSJ.
Χώρες όπως η Τσεχία, η Δανία και η Ελλάδα πήραν νωρίς μέτρα, εμποδίζοντας τον κορονοϊό, ενώ άλλες όπως η Αυστρία έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων με διαφορετικές προσεγγίσεις.
Η Αυστρία χρησιμοποίησε αστυνομικούς για να βρει τις επαφές των κρουσμάτων και έκανε τεστ στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού. Η Αυστραλία κάνει περίπου 40.000 την μέρα, την ώρα που το Ισραήλ και η Τσεχία χρησιμοποιούν δεδομένα από τα κινητά τηλέφωνα για να εντοπίσουν τα κρούσματα.
Σε πρώτη φάση, οι επτά χώρες θα εναρμονίσουν τις στρατηγικές τους, ώστε να αποφύγουν «αναζωπύρωση του ιού». Βασικός όρος για να διεξάγονται ταξίδια και εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους είναι η λήψη μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τεστ, κοινωνική αποστασιοποίηση και κλειστά σύνορα για χώρες στις οποίες ο ιός δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην πρώτη τηλεδιάσκεψη τους οι επτά χώρες συμφωνήσαν να συνεργαστούν και στον τομέα της παραγωγής ιατρικού προστατευτικό υλικού ώστε να μειώσουν την εξάρτηση τους από την Κίνα.
Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι αξιωματούχοι των χωρών αυτών εκτιμούν ότι η συνεργασία θα ενεργοποιηθεί σύντομα.