Ειδήσεις

Εαρινές εκπτώσεις: Ξεκινούν σήμερα με μικρές προσδοκίες

Με μοναδικό μέτρο κατά της διασποράς του κορωνοϊού τη χρήση προστατευτικής μάσκας, ξεκινούν σήμερα οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 15 Μαΐου. Την Κυριακή 8 Μαΐου τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να λειτουργήσουν από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Αν και κανονικά η άρση των μέτρων, όπως αυτό που αφορούσε έως τώρα την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, καθώς επίσης και αυτού που σχετιζόταν με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων εντός του καταστήματος, θα έδινε υπό άλλες συνθήκες ώθηση στο λιανεμπόριο, το κύμα ανατιμήσεων που «ροκανίζει» το διαθέσιμο προς κατανάλωση εισόδημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Τα σημάδια από την πορεία του λιανεμπορίου από τις αρχές του έτους έως τώρα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, ενώ και κατά την περίοδο του Πάσχα η κίνηση στην αγορά δεν ήταν η αναμενόμενη. Σαφώς ήταν πολύ καλύτερη από την προηγούμενη διετία (σ.σ. το 2020 υπήρχε πλήρες lockdown και το 2021 αυστηροί περιορισμοί), όχι όμως υψηλότερη από αυτή του Πάσχα του 2019, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι παράγοντες του λιανεμπορίου. Οπως επισημαίνουν, από την αγορά λείπει τουλάχιστον ένα 30%, καθώς έχουν αυξηθεί οι δαπάνες των νοικοκυριών για την πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και για την αγορά ειδών σούπερ μάρκετ.

Το κύμα ανατιμήσεων δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία, παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι και σε αυτόν τον κλάδο, των σούπερ μάρκετ, τα στοιχεία της NielsenIQ έδειξαν υποχώρηση των πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά 1,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, η οποία οφείλεται στη μείωση του όγκου πωλήσεων, καθώς την ίδια ώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι τιμές.

Τον Ιανουάριο του 2022 ο κύκλος εργασιών στον κλάδο, εξαιρουμένων των καταστημάτων τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων υποχώρησε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατά 11,8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, μήνας κατά τον οποίο η πανδημία δεν είχε εντοπιστεί ακόμη στην Ελλάδα. Τον Φεβρουάριο εκτιμάται ότι η υποχώρηση του τζίρου, πάλι εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, ήταν της τάξης του 10%, ενώ κατά 15%-20% εκτιμάται ότι υποχώρησε ο τζίρος του λιανεμπορίου τον Μάρτιο του 2022 σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019 (σ.σ. από τα μέσα Μαρτίου 2020 τα εμπορικά καταστήματα είχαν κλείσει λόγω κορωνοϊού, ενώ το 2021 ξεκίνησαν να λειτουργούν στις αρχές Απριλίου).

Πρόσφατη, εξάλλου, έρευνα της μηχανής αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, έδειξε ότι το 43% των Ελλήνων σχεδιάζει να ξοδέψει λιγότερα σε σύγκριση με το 2021, με την πλειονότητα αυτών να μειώνουν γενικά τις αγορές μόδας (62%) ή να παραμένουν στα ίδια αγοραστικά επίπεδα αλλά αναζητώντας φθηνότερες τιμές (23%).

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου