Συνεντεύξεις

Ελίζα Βοζενμπεργκ: «Η Κυβέρνηση Τσίπρα έχει προκαλέσει αμηχανία και προβληματισμό»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Για μια σειρά από πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα και κυρίως με αφορμή τις εξελίξεις στην Ευρώπη, μιλάει στην “δ”, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη. Η κ. Βόζεμπεργκ ξεκαθαρίζει τα εξής:
• Οι διαπραγματεύσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος
• Η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στις ανεδαφικές προεκλογικές της υποσχέσεις
• Το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι θετικό απέναντι στην χώρα μας
• Ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ελληνικό τουρισμό
• Η προσφυγή σε δημοψήφισμα θα ήταν μία πολιτικά ανέντιμη πράξη
• Υπάρχει σχέδιο δράσης της ΕΕ για το μεταναστευτικό πρόβλημα
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

• Κυρία Βόζεμπεργκ θα ήθελα κατ’ αρχήν ένα πρώτο σχόλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους. Ποια λάθη κατά την άποψή σας έχει κάνει μέχρι τώρα και πού κρίνεται σωστή η στάση που τηρεί η κυβέρνηση;
Οι διαπραγματεύσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές η αγορά έχει παγώσει, το τραπεζικό σύστημα παραπαίει, η πιστοληπτική μας ικανότητα υποβαθμίστηκε, η χώρα απειλείται με στάση πληρωμών, τα σενάρια για Grexit κυριαρχούν στα ΜΜΕ και η ανασφάλεια των πολιτών έχει κορυφωθεί.
Το βασικό σφάλμα της κυβέρνησης είναι ότι παραμένει εγκλωβισμένη στις ανεδαφικές υποσχέσεις και την επαναστατική ρητορική της προεκλογικής περιόδου, αδυνατώντας να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες της και να κάνει στροφή στο ρεαλισμό. Όμως η κλεψύδρα αδειάζει και κάθε μέρα που περνάει το δημοσιονομικό κενό διογκώνεται και η χώρα μένει χωρίς συμμάχους, χωρίς χρήματα και χωρίς χρόνο.

• Πώς είναι το κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα; Εσείς, ως ευρωβουλευτής, τι εισπράττετε;
Η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό διαμορφώνεται αποκλειστικά από τις δικές μας ενέργειες. Αυτό που ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι να έχουν απέναντί τους μία σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση με φερέγγυους και αξιόπιστους συνομιλητές.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά τα όποια λάθη της, είχε καταφέρει να αποκαταστήσει το διεθνές κύρος της χώρας και να δημιουργήσει μία πολύ καλή γραμμή επικοινωνίας με την Ευρώπη. Αντίθετα η κυβέρνηση Τσίπρα με τις παλινωδίες, τις κωλυσιεργίες και τη διγλωσσία που επιδεικνύει, έχει προκαλέσει αμηχανία και προβληματισμό.

• Πρόσφατα φέρατε στο Ευρωκοινοβούλιο με ερώτησή σας προς την Ε.Ε. το ζήτημα της ενδεχόμενης αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά και το πλήγμα, που θα προκληθεί στον τουρισμό. Εκτιμάτε ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές;

Δεν μου αρέσει να κινδυνολογώ, αλλά φοβάμαι ότι μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά μας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο κατέθεσα τη συγκεκριμένη ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας απορρέει από κοινοτική Οδηγία, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους, να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος της μεταφοράς εμπορευμάτων και να δοθεί ένα κίνητρο για την παραμονή των κατοίκων σε αυτές.
Επίσης υπογράμμισα ότι τυχόν αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά αφ’ ενός δεν συμβαδίζει με την κοινοτική στρατηγική για τη στήριξη των πιο απομακρυσμένων περιοχών της Ένωσης και αφ’ ετέρου πλήττει καίρια τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, που δεν έχουν τη δυνατότητα να την απορροφήσουν, αφού βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

• Θα επανέλθω στο μεταναστευτικό, αφού παραμένει μία ανοιχτή πληγή. Εσείς το παρακολουθείτε με την δική σας ιδιότητα και θα ήθελα να μου πείτε ποιες εξελίξεις υπάρχουν. Πρόσφατα καταθέσατε γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας ως βασικό ζήτημα την ανάγκη περαιτέρω οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του έκτακτου αυτού φαινομένου.
Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η ανακοίνωση του σχεδίου δράσης της ΕΕ για το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση της έρευνας και δίωξης των εγκληματικών δικτύων διακίνησης, την κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι, τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης των μεταναστών εντός ΕΕ, τη βελτίωση της επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου και την κατάρτιση ενός νέου προγράμματος για την ταχύτερη επιστροφή των παράτυπων μεταναστών.
Στην ερώτηση που κατέθεσα, τόνισα την ανάγκη πρόσθετης οικονομικής στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ, υπογραμμίζοντας την ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων προς τη χώρα μας και ιδίως προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Ασφαλώς δεν παρέλειψα να επισημάνω ότι η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης, όχι μόνο γιατί αποτελεί βασική πύλη εισόδου των υπηκόων τρίτων χωρών προς την ΕΕ, αλλά και γιατί είναι η μόνη που βρίσκεται σε αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

• Εκλεγήκατε Αντιπρόεδρος στην Ομάδα Εργασίας Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που τίθενται στην ομάδα αυτή και ποιες θα προωθήσετε για την χώρα;
Η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας συντονίζει το έργο των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ασχολούνται με Νομικά Θέματα, Πολιτικές Ελευθερίες, Συνταγματικές Υποθέσεις, και ζητήματα Πολιτισμού, Παιδείας και Ισότητας των Φύλων.
Οι πιο βασικές της προτεραιότητες είναι οι τομείς της μετανάστευσης, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την πλευρά μου, όπως άλλωστε σας προανέφερα, δίνω ξεχωριστή έμφαση στο μεταναστευτικό, γιατί το θεωρώ ζήτημα μείζονος σπουδαιότητας για τη χώρα μας.

• Παρακολουθώντας την δραστηριότητά σας, βλέπουμε ότι φέρατε θέματα, όπως οι θέσεις εργασίας στον παράκτιο τουρισμό και τις θαλάσσιες μεταφορές. Μιλήστε μας για το θέμα.
Τα θέματα αυτά τα έθεσα ως μέλος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού προς τον κ. Καρμένου Βέλα, Επίτροπο για τα θέματα Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας.
Κατά την παρέμβασή μου τον κάλεσα να δεσμευτεί για τη δημιουργία περισσότερων δράσεων με στόχο την αύξηση των ποιοτικών θέσεων εργασίας στις παράκτιες περιοχές, τονίζοντας την κομβική σημασία της θαλάσσιας ανάπτυξης για την ΕΕ, καθώς αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συνεισφέρει σε ετήσια βάση μία ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ύψους 500 δις ευρώ.
Ο αρμόδιος Επίτροπος στην απάντησή του δεσμεύθηκε για την υλοποίηση δράσεων με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών τόσο του τουρισμού όσο και των λιμένων, δύο τομέων ζωτικής σημασίας για τις παράκτιες περιοχές, δηλαδή και για τη χώρα μας.

• Για να κλείσουμε, πιστεύετε ότι η χώρα χρειάζεται πάλι εκλογές ή δημοψήφισμα και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;
Ποια λογική μπορεί να έχει το επιχείρημα για «νωπή» λαϊκή εντολή, όταν απέχουμε μόλις τέσσερις μήνες από τις τελευταίες εκλογές; Όσο για τη συζήτηση περί δημοψηφίσματος, θεωρώ ότι αποτελεί μία ακόμη παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση η προσφυγή σε δημοψήφισμα θα ήταν μία πολιτικά ανέντιμη πράξη, γιατί θα αποσκοπούσε στη μετάθεση της ευθύνης για μία κακή συμφωνία στους πολίτες, οι οποίοι θα καλούνταν να την εγκρίνουν σε συνθήκες πολιτικού εκβιασμού υπό την απειλή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου