Ρεπορτάζ

Ιδιοκτήτης video club κατηγορείται για πειρατεία

  • Εχουν σχηματισθεί εις βάρος του δύο δικογραφίες για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας

Δύο υποθέσεις πειρατείας με κατηγορούμενο έναν 41χρονο Ροδίτη, ιδιοκτήτη επιχείρησης μίσθωσης ψηφιακών δίσκων (video club) στην πόλη της Ρόδου θα απασχολήσουν την προσεχή συνεδρίαση του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου.
Στην πρώτη υπόθεση είναι κατηγορούμενος για κακουργηματική παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.
Είχε συλληφθεί την 11η Ιουνίου 2009 και ώρα 19.10 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου γιατί μετά από έλεγχο, παρουσία επιθεωρητών της Εταιρείας Προστασίας Οπτιακουστικών Έργων, κατελήφθη να κατέχει και να διαθέτει προς πώληση και ενοικίαση 71 κλεψίτυπους οπτικούς ψηφιακούς δίσκους (DVD).
Απολογούμενος, αφού δήλωσε ότι είναι εταίρος σε ομόρρυθμη εταιρεία, που διατηρεί δύο καταστήματα ενοικιάσεως DVD, έκανε γνωστό ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί λειτουργεί με αυστηρές προδιαγραφές, αγοράζοντας όλες τις ταινίες με τιμολόγια. Τόνισε, μάλιστα, ότι η εταιρεία έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα 27.000 ταινίες.
Επεσήμανε στην πορεία ότι κατά τη λειτουργία της επιχείρησης αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με την διάθεση και φύλαξη των τίτλων που αγόραζαν, με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστια οικονομική ζημία. Έτσι αποφάσισαν να τοποθετούν σε ταινίες μεγάλης κυκλοφορίας αντίγραφα των ήδη αγορασμένων τίτλων, ώστε να προστατευτούν. Τόνισε ακόμα ότι δεν εκμίσθωναν τους αγορασμένους πρωτότυπους τίτλους τους οποίους δεν διέθεταν στην κυκλοφορία.
Θεωρούσαν ότι εφόσον είχαν αγοράσει τα δικαιώματα εκμίσθωσης των τίτλων, η δημιουργία αντιτύπων είχε την έννοια της ασφάλειας του πρωτοτύπου και όχι την υποκλοπή ή την καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων τα οποία είχαν αγοράσει.
Κατά την έρευνα βρέθηκαν 65 τίτλοι περίπου των οποίων τα πρωτότυπα ήταν όλα στην φύλαξή τους. Μάλιστα τα αντίγραφα ήταν τόσα, όσα αγοράσθηκαν.
Υποστήριξε ακόμη ότι δεν μπορεί να του αποδοθεί η κατ’ επάγγελμα διάπραξη του αδικήματος, αφού, όπως ανέφερε, ποτέ δεν εκμίσθωσε δίσκο τον οποίον δεν είχε αγοράσει.
Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του για το γεγονός ότι του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, όταν όλοι οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται για πωλήσεις CD και DVD, διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, χωρίς φυσικά, να έχουν αγοράσει τα δικαιώματα και φυσικά πωλώντας αυτά σε τρίτους προς βιοπορισμό.
• Στην δεύτερη υπόθεση, ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου, είναι κατηγορούμενος για παράνομη αναπαραγωγή και εκμίσθωση υλικών φορέων DVD με κλεψίτυπα έργα, χωρίς την άδεια των παραγωγών σε εμπορική κλίμακα.
Φέρεται ότι για ικανό χρονικό διάστημα και μέχρι την 11η Ιουνίου 2009 με πρόθεση, χωρίς την άδεια των παραγωγών οπτικοακουστικών έργων, αναπαρήγαγε άμεσα ή έμμεσα, προσωρινά ή μόνιμα, με οποιοδήποτε μέσο και μορφή, εν όλω ή εν μέρει, το πρότυπο και τα αντίγραφα ταινιών και τα εκμίσθωσε παράνομα από το κατάστημά του.
Κατηγορείται ειδικότερα ότι αναπαρήγαγε και εκμίσθωνε 65 κλεψίτυπους ψηφιακούς οπτικούς δίσκους με κινηματογραφικές ταινίες σε ένα κατάστημά του και άλλους 6 σε άλλο.
Aπολογούμενος ισχυρίστηκε ότι τα συγκεκριμένα DVD αποτελούν κόπιες έργων τα οποία έχει προμηθευτεί νόμιμα και διατηρεί τα δικαιώματα αυτών, προσθέτοντας ότι τα γνήσια έργα είχε φυλάξει για να μην καταστραφούν. Τόνισε μάλιστα ότι σχετικά είχε ενημερώσει τις εταιρείες παραγωγής, που του είχαν δώσει σχετική έγκριση.

Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Νικόλαος Παπαϊωάννου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου