Μετά από μία δίωρη συνάντηση στη γερμανική καγκελαρία τη Δευτέρα με οικοδεσπότη την Άγκελα Μέρκελ και εντατικές εργασίες των τεχνικών ομάδων την Τρίτη, οριστικοποιήθηκε το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα της Ελλάδας. Οι τρεις Θεσμοί κατέληξαν σε μια τελική πρόταση η οποία, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη στην ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει καταστεί σαφές πως θα γίνει αυτό, μέσω τηλεδιάσκεψης ή φυσικής συνάντησης.
Την ίδια στιγμή, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν εν όψει της προσέγγισης της 5ης Ιουνίου -ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να αποπληρωθούν περί τα 300 εκ. προς το ΔΝΤ- η γερμανική πλευρά φέρεται να έχει θέσει ως τελικό deadline στην ελληνική κυβέρνηση την 14η Ιουνίου -ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχει περάσει από το κοινοβούλιο της η συμφωνία.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το κείμενο των δανειστών προβλέπει μια ενδιάμεση συμφωνία που θα «βγάλει» την Αθήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
Α) Τρίμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος,
Β) Χρήση του ποσού των 10,9 δισ. του ΤΧΣ τα οποία προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η χρήση του ποσού αυτού να πρόκειται να αναπροσδιοριστεί προκειμένου να συμβάλλουν στην αποπληρωμή τόσο των δόσεων του ΔΝΤ μέσα στον Ιούνιο, όσο της λήξης των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Χαρακτηριστικές είναι η πληροφορίες που μετέδιδε το πρωί της Τρίτης το ισπανικό ραδιόφωνο SER. Αν υπάρξει συμφωνία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα 9 δισ. ευρώ για τις τρέχουσες υποχρεώσεις της Αθήνας και να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία για τρίτο πακέτο διάσωσης μέσα στο καλοκαίρι, ανέφεραν οι πληροφορίες του SER. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το SER οι ανάγκες των τραπεζών θα συζητηθούν στο μελλοντικό πρόγραμμα γεγονός που υποδηλώνει ότι πρακτικά η Ευρωζώνη επιδιώκει να παρατείνει το σημερινό πρόγραμμα διάσωσης.
Γ) Εφαρμογή από την Αθήνα προγράμματος μεταρρυθμίσεων που θα κινείται στη λογική 70% του προηγούμενου προγράμματος και 30% νέων προτάσεων και θα προβλέπει μεταξύ άλλων πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα κυμαίνονται βραχυπρόθεσμα γύρω στο 1%, ενώ μεσοπρόθεσμα θα αυξάνονται, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη σε ποια έκταση θα υπάρξουν προβλέψεις για συντάξεις και τα εργασιακά,
Ε) Έναρξη των συζητήσεων μέσα στον Ιούνιο για ένα νέο πρόγραμμα.
Τι αναφέραν νωρίτερα οι Financial Times
Όπως ανέφερε νωρίτερα σε ρεπορτάζ του στους Financial Times ο Peter Spiegel, αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανησυχούσαν ότι παρά μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς, η Ελλάδα μπορεί να μην είναι πρόθυμη να αποδεχθεί την κοινή στάση.
Το κείμενο -ανέφεραν στους FT- θα περιλαμβάνει μέτρα στα οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνήσει και ότι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και των δανειστών της ευρωζώνης δεν παραμένουν μεγάλες.
Σύμφωνα με ανώτατo ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλούνται οι FT, το κείμενο είναι πιθανόν να απαιτεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1%, ενώ όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο στόχο το συζητήθηκε να κυμανθεί περίπου στο 3,5%.
Ακόμη -αναφέρει ο Spiegel- οι δανειστές εξετάζουν ένα σχέδιο για να βγάλει την Αθήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, επειδή ο χρόνος τελειώνει για να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο διάσωσης, μόλις λήξει το υπάρχον στο τέλος του μήνα.
Ένα πλάνο που βρίσκεται υπό εξέταση θα ήταν να παραταθεί το υπάρχον πακέτο διάσωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμη και μετά από την επίτευξη συμφωνίας έτσι ώστε η ΕΚΤ να μπορεί να παρέχει έκτακτη ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Επιπρόσθετα 10.9 δισ. που προορίζονταν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών θα «αναπροσδιορίζονταν» ως συμβατικό πακέτο διάσωσης, το οποίο θα μπορούσε η Αθήνα να χρησιμοποιήσει η Αθήνα για να αποπληρώσει τις δύο λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Spiegel: Μισθοί, συντάξεις,ΦΠΑ και πλεόνασμα οι διαφωνίες Αθήνας-Θεσμών
Μισθοί, συντάξεις,ΦΠΑ και πλεόνασμα είναι τα σημεία στα οποία υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ Αθήνας και πιστωτών ανέφεραν νωρίτερα πληροφορίες του περιοδικού Spiegel:
Ακόμη και μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Βερολίνο εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές σε τέσσερις βασικούς τομείς μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών.
1) Το χάσμα όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αναφορικά με τις συντάξεις δεν έχει ακόμα γεφυρωθεί: Εδώ οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα σαφέστατα μεγαλύτερες περικοπές. Ωστόσο, μια νέα περικοπή συντάξεων συναντά την κατηγορηματική αντίθεση της Αθήνας. Οι συνταξιούχοι έχουν χάσει ήδη 40% του εισοδήματός τους και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει το λόγο του ότι εδώ βρίσκεται μία από τις περιβόητες κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο είναι έτοιμος να προβεί σε συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων και σε κατάργηση πολλών πρόωρων συντάξεων.
2) Το ίδιο δύσκολες είναι και οι διαπραγματεύσεις σε θέματα μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Οι πιστωτές ζητούν ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για τις συμβάσεις εργασίας και τους μισθούς. Σε αυτό το θέμα υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.
3) Και στο θέμα του ΦΠΑ οι δύο πλευρές έχουν ακόμα κάποιες διαφορές. Οι Έλληνες έχουν προτείνει τρία κλιμάκια, στο 7, στο 14 και στο 22%, ενώ οι πιστωτές ζητούν δύο συντελεστές, ο ένας στο 11% και ο άλλος στο 23%. Ένα από τα βασικά σημεία στη διαφορά είναι η υψηλότερη φορολόγηση του σημαντικού για την Ελλάδα τουριστικού τομέα.
4) Στο θέμα του κρατικού προϋπολογισμού η Ελλάδα θέλει να έχει περισσότερα χρήματα για το κράτος πρόνοιας. Γι’ αυτό, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 δε θα έπρεπε να τεθεί, σύμφωνα με την Αθήνα, στο 3% αλλά κάτω από το 1%, και να ανέβει μετά. Αυτό όμως δεν φτάνει για το ΔΝΤ, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση του Spiegel, η Κομισιόν θα το αποδεχόταν.
thetoc.gr