Στη Βουλή βρίσκεται από το απόγευμα της Πέμπτης ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος έρχεται κοντά δύο χρόνια από την “ολοκλήρωση”, του προηγούμενου.
Στα εργαλεία ενίσχυσης που παρέχονται προς τα νέα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στον νέο νόμο είναι: φορολογική απαλλαγή, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), επιχορήγηση, επιδότηση μισθολογικού κόστους, χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό φορολογικό σύστημα, ταχεία αδειοδότηση, αλλά και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 12 έτη για επενδύσεις μείζονος σημασίας.
Στον νόμο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή τις επόμενες ημέρες, υπάρχει και πρόνοια για το ξεκαθάρισμα των επενδυτικών σχεδίων από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011. Συγκεκριμένα,όπως είχε γράψει το Capital.gr, παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στους δύο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους να επιλέξουν αντί το κίνητρο της επιχορήγησης, τη χρήση φορολογικού κινήτρου. Στην περίπτωση πάντως που ο επενδυτής δεν επιλέξει το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής η καταβολή της επιχορήγησης προβλέπεται να πραγματοποιείται σε 7 ετήσιες δόσεις περιλαμβανομένου και των ενδιάμεσων δόσεων κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης.
Είδη Ενισχύσεων
1. Στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:
α. Φορολογική απαλλαγή: Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση και συνιστά ισόποσο αποθεματικό,
β. επιχορήγηση: Συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών,
γ. επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη: Συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις.
δ. επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Αφορά στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και οι οποίες δεν λαμβάνουν καμία άλλη κρατική ενίσχυση,
ε. σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος (φορολογικό σύστημα), σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 65 έως 69,
ζ. χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου μέσω ταμείου συμμετοχών με τα εξής είδη:
– ίδια κεφάλαια ή οιονεί ίδια κεφάλαια, ή επενδυτική χορηγία για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις,
– δάνεια για την παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου άμεσα ή έμμεσα σε επιλέξιμες επιχειρήσεις.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εμφάνισαν κέρδη σε καμία διαχειριστική χρήση από τις τελευταίες 7 πριν τη χρήση της αίτησης υπαγωγής, δεν δικαιούνται να λάβουν ενισχύσεις όπως επιχορήγηση ή επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Αυτός ο όρος δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που θα επιδοτηθούν για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν κατά τα τελευταία 7 έτη πριν το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής.
Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων ορίζεται με bάση το μέγεθος του φορέα, δηλαδή:
α. για μεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό των 500.000 ευρώ,
β. για μεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και για επιχειρηματικές συστάδες (cluster), στο ποσό των 250.000 ευρώ,
γ. για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ,
δ. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) στο ποσό των 100.000 ευρώ.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει τα εξής:
– Όλες οι μορφές ενισχύσεων εκτός των επιχορηγήσεων (φορολογικά κίνητρα, επιδότηση επιτοκίου, κλπ) ανάγονται σε ισοδύναμα επιχορηγήσεων με βάση παρούσες αξίες.
– Οι ενισχύσεις που παρέχονται με το κίνητρο της φοροαπαλλαγής είναι ισοδύναμε με τις ενισχύσεις της επιχορήγησης. Συγκεκριμέα τα ποσά των επιχορηγήσεων ορίζονται στο 70% του ανώτερου επιτρεπόμενου ποσοστού του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ).
– Ορίζονται ειδικές κατηγορίες ενίσχυσης είτε στη βάση των επιδόσεων των επιχειρήσεων (εξωστρέφεια, συγχωνεύσεις, αύξηση απασχόλησης, κλπ), είστε σε χωρική βάση (ορεινές, παραμεθόριες περιοχές, ΒΕΠΕ, κ.α.
– Καταργείται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ιδίας συμμετοχής
– Ενισχύονται βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα
– Καθιερώνονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επίτευξη μεγαλύτερης μόχλευσης
– Προκειμένου οι ενισχύσεις που παρέχονται με το κίνητρο της φοροαπαλλαγής να είναι ισοδύναμες με τις ενισχύσεις της επιχορήγησης. τα ποσά των επιχορηγήσεων ορίζονται στο 70% του ανώτερου επιτρεπόμενου ποσοστού για κάθε Περιφέρεια.
– Ειδικά μοριοδοτούνται επενδυτικά σχέδια στους τομείς δραστηριότητας που διακρίνει και το ΕΣΠΑ (Αγροδιατροφή – Βιομηχανία Τροφίμων, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες, Περιβάλλον, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Υλικά – Κατασκευές και Υγεία). Αυξημένα κίνητρα προσφέρονται:
o για έργα σε ειδικές γεωγραφικές περιοχές (ορεινές, με μεγάλη μείωση πληθυσμού, παραμεθόριες κα)
o σε επιχειρήσεις εξωστρεφείς, καινοτόμες και δυναμικές (σε όρους αύξησης απασχόλησης)
o σε συνεταιρισμούς / ΚοινΣΕπ
o επιχειρήσεις των κλάδων ΤΠΕ και αγροδιατροφής
o επιχειρήσεις που δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία
o επιχειρήσεις με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα
Επίσης σε ότι αφορά τις Επενδύσεις μείζονος σημασίας ενισχύονται επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια άνω των 20 εκατ. ευρώ και δημιουργούν τουλάχιστον 2 νέες θέσεις εργασίας ανά εκατομμύριο επιλέξιμης επένδυσης. Όσον αφορά τα είδη ενίσχυση δίνεται επιλογή μεταξύ παγιοποίησης φορολογικού συντελεστή για 12 έτη μέχρι την εξάντληση της ενίσχυσης που δικαιούται ο φορέας βάσει του επενδυτικού του σχεδίου και φορολογική απαλλαγή με ποσοστό ενίσχυσης 10% και έως του ποσού των 10 εκατ. ευρώ και διαδικασία επιτάχυνσης αδειοδότησης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας.
capital.gr