Ειδήσεις

Το μυστικό Plan B της ΕΕ για το ελληνικό χρέος

Μετά το ναυάγιο στο τελευταίο Eurogroup και με τους βασικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος να μην αναμένουν κάποια αλλαγή στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι -σύμφωνα με την “Καθημερινή της  Κυριακής”- έχουν αρχίσει να συζητούν ένα Plan B που θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο:

– Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα βρίσκεται πλέον στο “μπροστινό κάθισμα” του ελληνικού προγράμματος.

– Η ελάφρυνση του χρέους θα καταλήξει να είναι μικρότερη.

– Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για μετά τη λήξη του προγράμματος, στο οποίο επέμενε το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το σχέδιο αυτό συζητήθηκε για πρώτη φορά στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup και έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Το φθινόπωρο και πριν ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, μπορεί να αποφασιστεί πως το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς η ελάφρυνση του χρέους που απαιτεί για την ελληνική οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προτίθενται να δώσουν οι εταίροι. Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία, από τη μία, δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μια επώδυνη για αυτήν πολιτικά, ελάφρυνση του χρέους και το ΔΝΤ από την άλλη, θα κρατήσει την αξιοπιστία του- στους τεχνοκράτες του, στο διοικητικό του συμβούλιο, αλλά και στις αγορές- καθώς θα αποδείξει πως δεν λυγίζει σε πολιτικές πιέσεις  όταν τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Αν όντως αποχωρίσει το Ταμείο, τότε θα πρέπει να καταρτιστεί ένα καινούργιο πρόγραμμα αντικαθιστώντας το υφιστάμενο. Στο νέο πρόγραμμα που δεν αναμένεται να έχει νέα μέτρα είναι ξεκάθαρο ότι η επίβλεψη της εφαρμογής θα πέσει σε γερμανικά χέρια, κάνοντας το νέο πρόγραμμα εξίσου δύσκολο, αν όχι δυσκολότερο από το αν θα συμμετείχε το ΔΝΤ.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο μια τέτοια εξέλιξη θα είχε θετικά αποτελέσματα για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς θα μπορούσε να παρουσιάσει την αποχώρηση του “σκληρού ΔΝΤ” ως νίκη, ενώ μερικά από τα επώδυνα μέτρα που απαίτησε το Ταμείο και ψήφισε η ελληνική Βουλή δεν θα εφαρμοστούν. Αν το σχέδιο αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε αναμένεται οι Ευρωπαίοι να δεχθούν να μην γίνουν οι περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019, αλλά να διατηρήσουν τη μείωση του φορολογικού ορίου που απαίτησε το ΔΝΤ  και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2020.

Το βασικό μειονέκτημα για την Ελλάδα είναι πως με την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που θα εξασφάλιζε η συμμετοχή του Ταμείου. Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κληθούν να δώσουν πολύ συγκεκριμένες εξασφαλίσεις ότι θα τηρήσουν το δικό τους μέρος της συμφωνίας και δεν θα μεταφέρουν πάλι τις αποφάσεις για το χρέος στο μέλλον. Συγχρόνως, έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χωρίς τη σφραγίδα του ΔΝΤ, θα αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη, ενώ οι ξένοι επενδυτές θα σκεφτούν δύο φορές πριν επενδύσουν σε μια χώρα που οι μόνοι εγγυητές είναι Ευρωπαίοι.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου