Ειδήσεις

Οι προτάσεις Ν.Δ. στη φορολογία για να κερδίσει τη μεσαία τάξη

Την τόνωση της μεσαίας τάξης, η οποία τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων πλήρωσε τη δημοσιονομική προσαρμογή, σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο ωστόσο θα πρέπει πρώτα να περάσει από τις Συμπληγάδες των δανειστών. Είναι ενδεικτικό ότι το κυβερνών κόμμα, μετά την ευρεία ήττα στις ευρωεκλογές, αντιλήφθηκε ότι η μεσαία τάξη γύρισε την πλάτη της στον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να καταγραφεί η ιστορική διαφορά των 9,5 μονάδων.

Ο φορολογικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης ή, διαφορετικά, στην «ανάστασή» της καθώς αποδεκατίστηκε. Μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατέβαλλαν φόρους και εισφορές άνω του 60% κατά μέσον όρο του εισοδήματος τους θα δουν από το 2020 να περιορίζεται η συνεισφορά τους στο Δημόσιο και στα Ταμεία, στο 45% του εισοδήματος, με βάση τις εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αρχικό σενάριο της Ν.Δ. προέβλεπε αρχικώς για τα φυσικά πρόσωπα τρία φορολογικά κλιμάκια με τον εισαγωγικό συντελεστή στο 9% (από 22% σήμερα) και τον ανώτατο στο 40% (από 45%), με το σκεπτικό μάλιστα ότι το αφορολόγητο όριο, με βάση όσα είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μειωνόταν στις 5.685 ευρώ από 8.636 σήμερα.

Πλέον και η Ν.Δ. υποστηρίζει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα, η οποία θα συνοδευτεί με τη μείωση του πρώτου εισαγωγικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Ανώτατο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ερωτηθέν σχετικά με τη νέα φορολογική κλίμακα, απάντησε στην «Κ» ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τρία φορολογικά κλιμάκια ενώ πλέον εξετάζεται μεγαλύτερος αριθμός κλιμακίων με στόχο να περιοριστεί το κόστος στον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι θα διατηρηθεί και το αφορολόγητο όριο. Οι αλλαγές αυτές, όπως υποστηρίζει, θα τεθούν σε ισχύ το 2020, δηλαδή για τα εισοδήματα του επόμενου έτος. Το ακριβές ύψος των αλλαγών που θα επέλθουν στο σύνολο της φορολογίας θα προκύψει από τα στοιχεία της Κομισιόν με τη δημοσιοποίηση της εαρινής έκθεσης για την οικονομία τον προσεχή Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει το στέλεχος της Ν.Δ., το σχέδιο θα παρουσιαστεί στους δανειστές και θα εξεταστεί από μηδενική βάση, εννοώντας ότι θα ζητηθεί από τους δανειστές να τροποποιηθούν οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις στη φορολογία που είχαν ψηφιστεί το 2017 και προέβλεπαν μεταξύ άλλων: μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 22%.

Και αυτό, καθώς το σχέδιο της Ν.Δ. περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα ποσά για την κάλυψη των αλλαγών, το ίδιο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις. Από την ανακατανομή των δαπανών που μπορούν να προσφέρουν ακόμα και 2 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως μέσω της συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, για κάθε 10 ευρώ φόρο εισοδήματος που εισπράττει η χώρα, τα 5 ευρώ προέρχονται από το 5% των φορολογουμένων και τα υπόλοιπα 5 από το… 95% του συνόλου των φορολογουμένων. Από την επεξεργασία των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων του περυσινού έτους προκύπτει ότι το προηγούμενο έτος 437.158 φορολογούμενοι, οι οποίοι αποτελούν το 4,9% του συνόλου, δήλωσαν εισοδήματα ύψους 18,31 δισ. ευρώ ή το 22,77% του συνόλου και πλήρωσαν 4,1 δισ. ευρώ ή, διαφορετικά, το 49,39% του συνολικού φόρου. Ουσιαστικά πρόκειται για τους φορολογουμένους οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ.

Η κατηγορία αυτή των φορολογουμένων κάθε χρόνο μειώνεται, κάτι που οφείλεται στην υπερφορολόγηση και στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές αλλά και στη φοροδιαφυγή. Είναι ενδεικτικό ότι το 2017 οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 24.000 ευρώ ανέρχονταν σε 491.009, δηλαδή περιορίστηκαν μέσα σε διάστημα 12 μηνών κατά 53.851.

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% και εισφορά κύριας ασφάλισης από το 20% στο 15%

Εκτός από τις αλλαγές στη φορολογία, η Ν.Δ. έχει εξαγγείλει και επιμένει στη μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης από το 20% στο 15%.

Είναι ενδεικτικό ότι στα χρόνια της κρίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται. Ουσιαστικά, τα χρόνια της κρίσης αποτέλεσαν Αρμαγεδδώνα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες, εξαφανίζοντας το 60% του δηλωθέντος εισοδήματός τους, ενώ «χάθηκε» το 40% αυτών. Η κρίση ώθησε πολλούς από την κατηγορία αυτή να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους, άλλοι απλώς συρρικνώθηκαν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφάσισαν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες κρύβοντας σημαντικό μέρος από τα κέρδη τους.

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, το 2010 οι περίπου 1 εκατ. επιτηδευματίες-ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν εισοδήματα 24 δισ. ευρώ, ενώ το 2017 οι εναπομείναντες 610.000 της ανωτέρω κατηγορίας δήλωσαν εισοδήματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Στην Πειραιώς έχουν ήδη έτοιμο τον βασικό κορμό του πακέτου των μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση των φόρων, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και στη μείωση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

• Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.

• Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα στο 5% από 10% από το 2020. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζεται προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος). Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020 με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5% οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας.

•  Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

• Αναστολή του φόρου υπεραξίας.

• Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

• Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

• Νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με εισαγωγικό συντελεστή 9% και χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή από τον σημερινό.

πηγή kathimerini.gr

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου