Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής στην εκπομπή Πρωινή Ανάγνωση της τηλεόρασης της Βουλής, προσκεκλημένος της δημοσιογράφου Κέλλυς Κοντογεώργη, με αφορμή την διαφωνία Γεννηματά – Βενιζέλου για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Δημοσιογράφος: Έχουμε τα αποτελέσματα, έχετε εικόνα σε όλη την Ελλάδα τι έχει γίνει, εγώ θα μείνω όμως σε αυτό που έκανε εντύπωση, που αιφνιδίασε, που γενικά ήταν μία έκπληξη από την πλευρά της κυρίας Γεννηματά η απόφασή της να βάλει στον πάγκο, θα πω εγώ, τον κύριο Βενιζέλο και να βάλει στην ομάδα και στο παιχνίδι για τις εθνικές εκλογές τον κύριο Καμίνη. Εσείς, όμως απευθύνατε μία έκκληση για ενότητα με μία επιστολή που στείλατε προς όλη την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής. Τι σας έκανε να προβείτε σε αυτή την κίνηση και γιατί νιώθετε πως υπάρχει αυτή τη στιγμή διχασμός, γιατί αυτό λέτε μέσα στην επιστολή σας.
Δ. Κρεμαστινός: Διχασμός υπό την έννοια των στελεχών που τοποθετούνται θετικά ή αρνητικά προς την απόφαση της Προέδρου. Αυτό είναι καταστροφικό για μία περίοδο προεκλογική για οποιοδήποτε κόμμα και ειδικά για το Κίνημα Αλλαγής, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, που πέρασε πάρα πολλές περιπέτειες για να έχει το σεβασμό τουλάχιστον 212.000 ανθρώπων που με κακές καιρικές συνθήκες περίμεναν όρθιοι επί ώρες στις κάλπες για να δείξουν ότι πιστεύουν ότι δεν πρέπει αυτό το κόμμα να πάει άσχημα, να μη χρησιμοποιήσω άλλη λέξη. Το να πάει άσχημα σημαίνει να πάει σε χειρότερα ποσοστά, αυτό θέλω να πω.
Δημοσιογράφος: Με αυτή την κίνηση η κυρία Γεννηματά πιστεύετε κύριε Κρεμαστινέ πως το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ, στις εθνικές εκλογές θα κερδίσει έδαφος, θα ανεβάσει τα ποσοστά του; Γιατί έχει πολλαπλές ερμηνείες και αναγνώσεις αυτή η κίνηση. Κι μια δυσαρέσκεια και από τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.
Δ. Κρεμαστινός: Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: ότι ο κάθε Πρόεδρος, φυσικά και η κύρια Γεννηματά, έχει όχι μόνο το δικαίωμα αλλά και το καθήκον να συντάξει το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας υπ’ ευθύνη του. Αυτό το κάνουν όλα τα κόμματα. Το αν κάποιος συμφωνεί ή δεν συμφωνεί, το κάποιος εννοώ ο κόσμος, είναι δικαίωμα του. Τα στελέχη μπορεί να συμφωνούν και να διαφωνούν θεμιτό, αλλά σε προεκλογική περίοδο ούτε τις διαφωνίες τους πρέπει να εκδηλώνουν, ούτε σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια να προβαίνουν. Τι σημαίνει με απλά λόγια αυτό: Λέω ότι όλοι πρέπει να ενωθούμε κατά κάποιον τρόπο ούτως ώστε να πιέσουμε, να αρχίσουμε από τους πρώην αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, που οι δύο τουλάχιστον είναι Πρωθυπουργοί, όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένου και του κυρίου Βενιζέλου, να πουν να στηριχθεί το κόμμα σε αυτή τη φάση προεκλογικά, να πάει συντεταγμένο, να μην υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή και όλα αυτά θετικά ή αρνητικά να συζητηθούν σε ήρεμο κλίμα μετά τις εκλογές. Αυτό είναι το ευκταίο, το αν θα επιτευχθεί θα το δούμε.
Δημοσιογράφος: Κύριε Καθηγητά, και προτιμώ να σας προσφωνήσω έτσι γιατί ξέρω πόσο σας αντιπροσωπεύει, πέρα από τη λογική που αναπτύξατε να εξηγήσετε το πώς πρέπει να κινηθεί αν θέλετε και με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης ο πολιτικός χώρος, ο φορέας του ΚΙΝΑΛ και μάλιστα ενόψει κάλπης, εγώ θέλω εκμεταλλευόμενη και την παρουσία σας εδώ που είναι για εμάς δημοσιογραφικά πολύ σημαντική, δύο πράγματα να ρωτήσω. Πρώτον τι σηματοδοτεί η κίνηση της κυρίας Γεννηματά, δικαίωμα της βεβαίως ως Προέδρου είναι, αλλά βγάζοντας από το παιχνίδι τον κύριο Βενιζέλο ή μη βάζοντας τον στην πρώτη θέση στρίβει, να τα πούμε έτσι καθαρά τα πράγματα, γιατί είστε άνθρωπος που δεν μασάτε τα λόγια σας, το τιμόνι του ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα των εκλογών προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Κρατάει στη μέση το ΚΙΝΑΛ; Ή είναι μία κίνηση για να αποφύγει την κριτική που δέχεται από το κυβερνών κόμμα, αλλά ουσιαστικά παραμένει στα δεξιά στριμμένο το τιμόνι και προς την πλευρά της ΝΔ; Και κλείνοντας μία τέτοια κίνηση υψηλού ρίσκου γιατί πάνω από την κάλπη;
Δ. Κρεμαστινός: Κατά τη γνώμη μου η Πρόεδρος σηματοδοτεί και πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους που αυτή τη στιγμή θέλουν να φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ, για να επιστρέψουν στη βάση τους που είναι το ΠΑΣΟΚ, πάρα πολύ απλά είναι η πίστη της σε αυτή την ιστορία.
Δημοσιογράφος: Τους οποίους εμπόδιζε ο κύριος Βενιζέλος;
Δ. Κρεμαστινός: Θεώρησε ότι είναι καλύτερη λύση, δηλαδή όχι εμπόδιζε ο κύριος Βενιζέλος, αλλά είναι η καλύτερη λύση, δηλαδή μεταξύ δύο λύσεων θεώρησε ότι είναι η καλύτερη. Εκείνο που πρέπει να αποφευχθεί είναι να γίνεται κριτική στην απόφαση της Προέδρου στο προεκλογικό στάδιο, διότι αυτό είναι καταστροφικό.
Δημοσιογράφος: Μα και η απόφαση είναι στο προεκλογικό στάδιο.
Δ. Κρεμαστινός: Η απόφαση δεν είναι δυνατό να μην είναι στο προεκλογικό στάδιο γιατί αφορά το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, πότε θα γίνει; Μετεκλογικά; Η απόφαση έγινε διότι πάμε σε ένα μήνα το ανώτερο, το λιγότερο σε εκλογές.
Δημοσιογράφος: Για να προχωρήσω το συλλογισμό σας από τη στιγμή που έχουμε τον λόγο για τον οποίο γίνεται η συγκεκριμένη κίνηση, ακόμα και τη στιγμή που γίνεται, σημαίνει, το είδαμε και χθες, σε όλες τις εκλογικές εκπομπές με την παρουσία στελεχών του Κινήματος Αλλαγής ότι για το Κίνημα Αλλαγής και κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου που θα οδηγήσει στις 7 Ιουλίου ο βασικός αντίπαλος του ΚΙΝΑΛ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επιχειρηματολογία δηλαδή των στελεχών του ΚΙΝΑΛ θα είναι αυτή που μέχρι σήμερα έχουμε γνωρίσει.
Δ. Κρεμαστινός: Δεν έχετε δίκαιο κατά τη γνώμη μου να σας πω γιατί: εμείς και υπάρχει ακόμα απόφαση Συνεδρίου, το κόμμα αυτό που λέγεται Κίνημα Αλλαγής, ΠΑΣΟΚ ή όπως θέλετε, είναι ένα κόμμα που λέει θα τηρήσω ίσες αποστάσεις από τα δύο άλλα κόμματα υπό την προϋπόθεση ότι θα διαφυλάξω τις κόκκινες γραμμές μου όπως λέει ο κόσμος, δηλαδή τα πιστεύω μου, αυτό είναι το νόημα. Δεν στρέφεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κατά της ΝΔ. Θέλει όμως να κρατήσει τους ανθρώπους του που πιστεύουν ότι η γραμμή αυτή είναι η σωστή. Και αυτοί οι οποίοι ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ να προβληματιστούν και να επανέλθουν πίσω στο ΠΑΣΟΚ. Είναι πάρα πολύ απλό αυτό το πράγμα, δεν λέει ότι θα πάω προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, τουλάχιστον σύμφωνα με την απόφαση του Συνεδρίου.
Δημοσιογράφος: Πάντως το timing που έγινε αυτή η κίνηση από την κυρία Γεννηματά δηλαδή χθες, ημέρα δεύτερου γύρου περιφερειακών εκλογών ήταν και ένα στοιχείο το οποίο προσέλκυσε αυτή την κριτική γιατί ήταν σαν να θέλει να πάει λίγο στην κάλπη ο κόσμος με αυτό στο μυαλό του ότι «να έχουμε βγάλει στην άκρη τον κύριο Βενιζέλο», δρομολογείται να μπει στο ψηφοδέλτιο ο κύριος Καμίνης για τις εθνικές εκλογές άρα ελάτε, υπάρχει αυτή η κριτική.
Δ. Κρεμαστινός: Εμένα καταρχήν δεν μου αρέσει το «βγάζουμε στην άκρη τον κύριο Βενιζέλο». Ο κύριος Βενιζέλος είναι μία πολιτική προσωπικότητα που εκτιμάται ιδιαιτέρως από όλους μας, τουλάχιστον από το Κίνημα Αλλαγής, διότι σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα πρόταξε τα στήθη του με τίμημα πολιτικό για τον ίδιο τεράστιο και βεβαίως αυτό δεν μπορεί να ξεχαστεί. Το θέμα που τίθεται είναι πόσο θα θελήσει ο κύριος Βενιζέλος να βοηθήσει στην ενότητα του κόμματος και η έκκληση η δική μου είναι ότι πρέπει να βοηθήσει στην ενότητα του κόμματος τουλάχιστον στην προεκλογική περίοδο.
Δημοσιογράφος: Το θέμα τίθεται ως εξής: κορυφαία στελέχη του κινήματος είναι με την άποψη ότι μετά τις εκλογές θα πρέπει να υπάρξει, εφόσον δεν έχουμε αυτοδυναμία σε κάποια από τις πολιτικές δυνάμεις που θα την κερδίσει αυτή την αυτοδυναμία, συνεργασία με τη ΝΔ, το λένε περίπου ανοιχτά και κάποιοι άλλοι, στελέχη, τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι μέσα στους κόλπους του κινήματος μία σπάθη που απειλεί απολύτως κατά την άποψη μου την ενότητα.
Δ. Κρεμαστινός: Εγώ θα σας απαντήσω όσο γίνεται πιο καθαρά. Δηλαδή, το τρίτο κόμμα που τουλάχιστον μέχρι τώρα είναι το Κίνημα Αλλαγής, εάν είμαστε τρίτο κόμμα και δεν είμαστε δεύτερο, γιατί εκλογές είναι, αλλά το τρίτο κόμμα, εάν είναι τρίτο κόμμα, τι πρέπει να κάνει; Να πάρει τη διερευνητική εντολή όταν έρθει σε αυτό, αλλά πριν από αυτό πρέπει να δει αν μπορεί να συνεργαστεί με το πρώτο γιατί με το δεύτερο δεν μπορεί να συνεργαστεί γιατί δεν έχουν τους 151 βουλευτές. Άρα αν συνεργαστεί, θα συνεργαστεί με όποιον είναι πρώτο κόμμα. Εάν λοιπόν είναι τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής θα συνεργαστεί είτε με το πρώτο κόμμα που φαίνεται δημοσκοπικά να είναι η ΝΔ ή αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ξεκάθαρο, εκείνο όμως το οποίο εμείς θα πούμε με οποιονδήποτε για συνεργασία να σεβαστεί αυτά που λέει ο κόσμος «κόκκινες γραμμές» για κάθε κόμμα. Την απόφαση θα την πάρουν όχι μόνο τα όργανα αυτή είναι η προσωπική μου γνώμη, αλλά όσο γίνεται ευρύτερος κόσμος, δηλαδή όσο γίνεται αντιπροσωπευτικότερα να εκφραστεί η συνεργασία. Δεν θα είναι μία συνεργασία ενός ανθρώπου με έναν άλλο άνθρωπο, τον επικεφαλής, αλλά επειδή είναι πολύ σημαντικό θέμα θα λάβουν θέση και τα όργανα του κόμματος και η ευρύτερη βάση του. Έτσι έκανε το SPD στη Γερμανία, δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε άλλα πράγματα, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.
Δημοσιογράφος: Έτσι όπως μας τα είπατε εσείς και έτσι όπως φάνηκε σε αυτές τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές το πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ και επειδή όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί το Κίνημα Αλλαγής ότι πηγαίνει προς τα δεξιά, ότι είναι η ουρά της ΝΔ, ακολουθεί τις πολιτικές του Μητσοτάκη, υποστηρίζει ό,τι λέει η ΝΔ. Τον επιβεβαιώσατε ότι όλα αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή να συνεργαστεί το τρίτο κόμμα με το πρώτο που μπορεί να είναι η ΝΔ.
Δ. Κρεμαστινός: Δεν είπα ότι θα συνεργαστούμε, είπα ότι συζήτηση θα γίνει. Πρέπει να γίνει, τα κόμματα πάντα συζητούν μεταξύ τους, αλλά αλίμονο να συνεργαστεί άνευ όρων ή οτιδήποτε άλλο. Και με το «όρων» δεν εννοώ υπουργείων κτλ, αλλά εννοώ όρων ουσίας.
Δημοσιογράφος: Αυτό θα λειτουργήσει υπό την πίεση ότι αν δεν επιτευχθεί κανενός είδους κυβερνητική συνεργασία θα γίνουν εκλογές με απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει κύριε καθηγητά ότι η επόμενη μέρα θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, συνεπώς δεν ξέρω υπό ποια διεύρυνση των οργάνων θα ληφθεί η όποια απόφαση και εφόσον φτάσουμε εκεί νομίζω ότι θα είναι υπό καθεστώς πίεσης οι αποφάσεις.
Δ. Κρεμαστινός: Αυτό που λέτε είναι πολύ σωστό, αλλά αυτό πρέπει να προβληματίσει το πρώτο κόμμα όποιο και αν είναι, δηλαδή ότι επίκεινται εκλογές με απλή αναλογική και να κάνει τις υποχωρήσεις του, διότι εάν το πρώτο κόμμα πει ελάτε να συμπληρώσετε τον αριθμό των 151 βουλευτών με ανταλλαγές αυτό θα είναι λάθος.
Δημοσιογράφος: Αλλά είναι κάτι το οποίο έχουμε δει την προηγούμενη τετραετία.
Δ. Κρεμαστινός: Είναι σωστό αυτό λέτε, αλλά ήταν έκτακτες οι συνθήκες, δηλαδή ένα όχι του ΠΑΣΟΚ σήμαινε χρεοκοπία της χώρας. Για αυτό είπα ότι θυσίασε ένα μέρος της πολιτικής του δύναμης ο κύριος Βενιζέλος με την απόφαση που πήρε τότε. Έπρεπε να πάρει μία απόφαση: ή να πάμε σε εκλογές οπότε θα είχαμε χρεοκοπία ή κάπως να συνεργαστεί μέσα σε λίγες ώρες, μέρες και δεν είχε τον χρόνο να κάνει όλη αυτή την ιστορία.
Δημοσιογράφος: Θέλω να πάω σε κάτι τελευταίο, επειδή έγινε λόγος τώρα με την κυρία Γεννηματά και το επιτελείο που θα χαράξει τη στρατηγική για τις εθνικές εκλογές μία συζήτηση ποιος θα μπει πού, ποιος θα πάει σε ποιο ψηφοδέλτιο, ακούστηκε από τα ρεπορτάζ ότι ο κύριος Βενιζέλος ήθελε να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κάτι τέτοιο είχαμε ακούσει και για τον κύριο Θεοχαρόπουλο το προηγούμενο διάστημα, ο κύριος Θεοχαρόπουλος διαφώνησε, έφυγε, βρέθηκε τελικά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα υπάρχει κάτι τέτοιο; Σας πάω στο ρεπορτάζ που ακούμε και διαβάζουμε.
Δ. Κρεμαστινός: Χαριτολογώντας θα σας πω ότι και εγώ θα ήθελα να είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και μπορεί να πιστεύω ότι θα ήμουν ο καλύτερος να προσελκύσω κόσμο λόγω των απόψεων μου, αλλά επίσης χαριτολογώντας, ούτε το είπα ποτέ, ούτε το ζήτησα. Χαριτολογώντας λοιπόν μπορούσα και εγώ ή οποιοσδήποτε εγώ να πει «αν δεν με βάζετε στο Επικρατείας φεύγω». Αυτό νομίζω δεν είναι σωστό.