Ειδήσεις

Από τις 15 Ιουνίου και μετά ελπίζουν οι τουριστικοί φορείς!

Το βλέμμα στραμμένο στην επανεκκίνηση του τουρισμού έχει η κυβέρνηση, με στόχο να «ξαναζεστάνει» τις μηχανές της οικονομίας.
Με την Ελλάδα να περνάει με επιτυχία τις εξετάσεις, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, στο κυβερνητικό επιτελείο στρέφουν τις δυνάμεις τους στην ενίσχυση του τουρισμού.
Το restart στον τουρισμό και ο περιορισμός όσο γίνεται των δραματικών συνεπειών της ύφεσης που έφερε η πανδημία και το lockdown είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «από τις 15 Ιουνίου υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας σταθερά και μεθοδικά, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. Φροντίζουμε αυτό το καλοκαίρι η υγεία και η ασφάλεια να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα ενόσω θα μοιραζόμαστε μαζί τον πολιτισμό, την ιστορία και τις ομορφιές της πατρίδας μας».
«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εφαρμόζει από 15 Ιουνίου στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επισκέπτες μας και ήδη ενισχύει τις υγειονομικές υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μας. Στόχος μας είναι η μέγιστη ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες. Ήδη γίνεται το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι κατασκηνώσεις (camping)» πρόσθεσε. Για την τουριστική σεζόν που ουσιαστικά ανοίγει αυτές τις μέρες μίλησε και ο υπουργός Ανάπτυξη και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι «στο κέντρο της Αθήνας τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ακόμα» και πρόσθεσε ότι «θα ανοίξουν μετά τις 15 οπότε και θα αρχίσουν οι πτήσεις του εξωτερικού».

Αργούν τα ξενοδοχεία
να ανοίξουν
Ούτε το 20% των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας όλης της χώρας δεν άνοιξε ακόμα, λόγω και της καθυστερημένης ανακοίνωσης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Όλα τα ξενοδοχεία, εφόσον ανοίξουν, θα πρέπει να εφαρμόζουν, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ), διαμορφωμένο υγειονομικό πρωτόκολλο που αντιστοιχεί στις προδιαγραφές και στις υπηρεσίες που το κάθε ένα παρέχει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσσιο, το 80% των ξενοδοχείων δεν άνοιξε την 1η Ιουνίου, καθώς θα χρειασθεί ένα διάστημα προσαρμογής, τουλάχιστον 10 ημερών. Εκτίμησε ότι γύρω στις 15 Ιουνίου θα αρχίσει σιγά – σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο, αν και τον Ιούνιο, όπως είπε ο κ. Τάσιος, η μέση πληρότητα φαίνεται να μην ανεβαίνει ούτε στο 30% για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου κρατήσεις.
Σημειώνεται ότι μόλις μέσα στο περασμένο σαββατοκύριακο δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν οι ξενοδόχοι, τα οποία μάλιστα σε περίπτωση παραβίασής τους συνεπάγονται και «τσουχτερά» πρόστιμα από 500 έως 5.000 ευρώ αλλά και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες ανάλογα με την κλίμακα παραβάσεων.
O ξενοδόχος κ. Λευτέρης Καραταράκης μιλά στην εκπομπή «MEGA Mag» για τον νέο τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται για την προστασία πελατών και υπαλλήλων.
Οι κρατήσεις από τουρίστες όμως είναι πολύ λίγες και οι συνθήκες δύσκολες.

Εν αναμονή
των… αεροπλάνων
Οι τουριστικοί φορείς πάντως αναμένουν εναγωνίως τις πληρότητες στα αεροπλάνα από τις 15 Ιουνίου και μετά, ημερομηνία ορόσημο για τις διεθνείς πτήσεις στα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε νέες αεροπορικές οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες παρατείνεται και τον Ιούνιο η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα των ταξιδιωτών που εισέρχονται στην Ελλάδα, ενώ εως τις 15 Ιουνίου ισχύει και η απαγόρευση εισόδου μη Ευρωπαίων Πολιτών, πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων.
Συγκεκριμένα παρατείνεται έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 το μέτρο της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για επιβάτες όλων των εθνικοτήτων που φτάνουν στην χώρα μας από το σύνολο των διεθνών προορισμών αλλά χωρίζεται σε δύο φάσεις, μια για το 1ο δεκαπενθήμερο και μια φάση «γέφυρα» για το 2ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Σε πρώτη φάση, μέχρι τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επιβάτες υποχρεωτικά, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ και αν αυτό είναι αρνητικό οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για επτά ημέρες. Εάν είναι θετικοί, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για 14 ημέρες.
Σε δεύτερη φάση από την Δευτέρα 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους επιβάτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του Covid-19, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ανανεώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι πριν ταξιδέψουν καθώς αν αρνηθούν το τεστ δεν θα γίνονται δεκτοί στο αεροδρόμιο άφιξης. Όλοι οι άλλοι πολίτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς περιορισμούς, ενδέχεται όμως να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, καθώς από όλες τις πτήσεις ένας συγκεκριμένος αριθμός επιβατών θα κάνει το τεστ.
Από τους περιορισμούς λόγω του Covid-19 εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες επιβατών (επιβάτες πτήσεων διαμετακόμισης, πληρώματα αεροσκαφών, επιβάτες κρατικών πτήσεων, πτήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.α..).
in.gr

Άνοιγμα συνόρων
για τουρισμό στην Ελλάδα
ζητούν Βρετανία και Ιταλία

Της Μίνας Αγγελίνη

Αερογέφυρες με την Ελλάδα, αλλά και με χώρες με καλά επιδημιολογικά στοιχεία, θέλει να δημιουργήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Στόχος είναι να κάμψει τις αντιδράσεις του Συντηρητικού κόμματος για την καραντίνα 14 ημερών που θα επιβάλλει η Βρετανία σε τουρίστες από το εξωτερικό, καθώς όπως επισημαίνουν, το συγκεκριμένο μέτρο θα «σκοτώσει» τον ταξιδιωτικό κλάδο.
Στόχος του Τζόνσον είναι να περιορίσει τις αντιδράσεις, αλλά και τους κλυδωνισμούς που προκαλούν στην αεροπλοΐα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις 23 άτομα χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο Gatwick σε μια ολόκληρη ημέρα την περασμένη εβδομάδα όταν προ κορωνοϊού, στο αεροδρόμιο βρίσκονταν 45.000 άτομα την ημέρα. Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο η λεπτομερής πρόταση της κυβέρνησης, ενώ οι νέοι όροι αναμένεται ότι θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα.
Κάθε εβδομάδα, η κυβέρνηση θα επανεκτιμά το μέτρο, ενώ εξετάζει τη δημιουργία αερογεφυρών από το τέλος Ιουνίου, όπως αναφέρουν οι Times. Οι αερογέφυρες θα προσδιοριστούν με βάση την οικονομική σημασία τους για τη Βρετανία, το επίπεδο του κινδύνου μετάδοσης του ιού και τον αριθμό των επιβατών που θα αφορούν. Επίσης, θα συνεκτιμώνται και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια.

Οι Ελληνες θα μπορούν
να αποφύγουν
την καραντίνα
Την ίδια ώρα, η Daily Telegraph αναφέρει ότι οι ταξιδιώτες από Ελλάδα, Αυστραλία και Πορτογαλία θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα. Με βάση το δημοσίευμα, ο Τζόνσον ευνοεί τις αερογέφυρες, αφού δέχθηκε επικρίσεις από τους συντηρητικούς, ενώ πάνω από 200 διευθυντές αερομεταφορών και τουρισμού τον προειδοποίησαν.

Μήνυμα δυσαρέσκειας
από την Ιταλία
Toυς τόνους ανεβάζει η Ιταλία στέλνοντας μήνυμα δυσαρέσκειας στην Ελλάδα ότι είναι λάθος να δεχθεί τουρίστες με επιπρόσθετους περιορισμούς εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση της Ρώμης θεωρεί ότι θα πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα και για τους Ιταλούς τουρίστες και πιστεύει ότι είναι λανθασμένη η απόφαση της Αθήνας να μπαίνουν σε καραντίνα – έστω και μόνο για μια εβδομάδα- οι τουρίστες που φθάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά.
Ο υπουργός Eξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο προσθέτει ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται». Στο μεταξύ, ο υπουργός Ντι Μάιο αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου.
«Πιστεύουμε στην συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Γαλλία: Ανοίγουν μπαρ
και εστιατόρια
Την ίδια ώρα στη Γαλλία, η διασκέδαση μπαίνει ξανά στη ζωή των πολιτών.
Από χθες οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες τα οποία είχαν βάλει« λουκέτο» από τα μέσα Μαρτίου.
Τα τραπέζια στα εστιατόρια και τις καφετέριες θα απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μέτρο ενώ σ΄ένα τραπέζι θα επιτρέπονται έως δέκα πελάτες (στη χώρα μας επιτρέπονται έξι άτομα).
Οι Γάλλοι πολίτες θα μπορούν επίσης να ταξιδεύουν ελεύθερα σε όλη τη χώρα χωρίς έγγραφα και ελέγχους από τις αρχές.
Στο Παρίσι, οι θαμώνες θα κάθονται μόνο σε υπαίθριους χώρους καθώς η γαλλική πρωτεύουσα έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ελεγχόμενου ρίσκου στο χάρτη κορωνοϊού της χώρας. Αυτό σημαίνει πως η χαλάρωση των προληπτικών μέτρων θα λάβει χώρα με πιο ελεγχόμενο τρόπο.
Ανοιξαν τα πάρκα, οι δημόσιοι κήποι, τα μουσεία και τα μνημεία της χώρας, όπως και οι παραλίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση μάσκας σε μουσεία, θέατρα και γυμναστήρια θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Οι αρχές καλούν τους πολίτες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να επιδείξουν υπεύθυνη στάση τηρώντας ευλαβικά τα ατομικά μέτρα προστασίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου