Συνεχίστηκε τον Μάιο η πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην χώρα μας, με τα περισσότερα νοικοκυριά να διατυπώνουν αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της δικής τους οικονομικής κατάστασης και για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες.
Με τη νέα υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, οι Έλληνες βρίσκονται στη δεύτερη θέση από πλευράς απαισιοδοξίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – με πολύ μικρή διαφορά από την αρνητική πρωτιά- ενώ περίπου οι 8 στους 10 προβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε οριακή υποχώρηση τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις –33,0 (από –32,6) μονάδες. Αυτό το επίπεδο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από ότι πριν ένα έτος (-29,5 μονάδες).
Μετά από μεγάλη υποχώρηση του δείκτη κατά το τελευταίο τρίμηνο συνολικά, οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται να είναι οι πιό απαισιόδοξοι στην ΕΕ, μετά τους Σλοβένους.
Ενώ τον Φεβρουάριο βρίσκονταν στη 12η θέση, τον Απρίλιο βρέθηκαν στην πέμπτη θέση και τον Μάιο στη δεύτερη θέση. Πλέον απαισιόδοξοι είναι οι καταναλωτές στη Σλοβενία, με -33,1(από -35,6) μονάδες. Στην πέμπτη θέση οι Ισπανοί και οι Κύπριοι (-28,8 μονάδες).
Οι περισσότερο αισιόδοξοι είναι οι Δανοί και οι Σουηδοί, που όπως φαίνεται επηρεάστηκαν λιγότερο από τις εξελίξεις λόγω πανδημίας.
Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις – 19,5 μονάδες στην ΕΕ και στις -18,8 μονάδες στην Ευρωζώνη. Ανοδική τάση εμφάνισαν τον Μάιο 23 χώρες, ενώ παράλληλα καμία δεν παρουσίασε θετικό πρόσημο.
Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά επιμέρους στοιχεία των προβλέψεων των καταναλωτών:
● Ήπια βελτίωση προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώθηκαν ήπια τον Μάιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -29,8 (από -32,8) μονάδες. Το 56% (από 63%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% (από 2%) προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -8,8 και -7,9 μονάδες αντίστοιχα.
● Οριακή επιδείνωση προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας
Ο δείκτης των προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παρουσίασε οριακή πτώση τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -43,2 (από -42,0) μονάδες. Το 77% των καταναλωτών σταθερά προβλέπει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, έναντι του 10% το οποίο αναμένει σταθερότητα. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -44,9 και -42,0 μονάδες αντίστοιχα.
● Μικρή αύξηση στις προβλέψεις για την ανεργία
Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες παρουσίασε μικρή αύξηση τον Μάιο, στις +74,7 μονάδες, έναντι +72,2 μονάδων τον Απρίλιο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προβλέπει μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας ενισχύθηκε στο 88% (από 84%), με το 3% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +61,7 και +60,4 μονάδες.
● Οριακή αύξηση του ποσοστού που «αντλεί από τις αποταμιεύσεις του»
Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» περιορίστηκε οριακά, στο 64%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε οριακά στο 11% (από 10%) το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δηλώνουν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ, αποτελούν και πάλι το 18% του συνόλου, ενώ όσοι δηλώνουν ότι «έχουν χρεωθεί» παραμένουν στο 7%
Βαθιά οικονομική κρίση
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώθηκε έντονα τον Μάιο και υποχώρησε στις 88,5 μονάδες, έναντι 99,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα. Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται υπογραμμίζει το βάθος της οικονομικής κρίσης, η οποία αναμένεται να έχει σημαντική διάρκεια και να επηρεάσει δομικά και όχι μόνο συγκυριακά όλους τους τομείς της οικονομίας
Επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε όλους τους τομείς πλην των Κατασκευών, με εντονότερη την υποχώρηση στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, και ηπιότερη αυτή στη Βιομηχανία.
Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η απαισιοδοξία κλιμακώθηκε οριακά σε σχέση με τον Απρίλιο, με τα περισσότερα νοικοκυριά να διατυπώνουν αρνητικές προβλέψεις για την πορεία των δικών τους οικονομικών τους δεδομένων και της ευρύτερης οικονομίας στους επόμενους 12 μήνες.
Αυτόν το μήνα καταγράφηκαν εντονότερες αρνητικές εκτιμήσεις κυρίως στο Λιανικό Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, καθώς οι άλλοι τομείς και τα νοικοκυριά επηρεάστηκαν εντονότερα τον Απρίλιο. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι κατά τον Μάιο ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας κλάδων που βρίσκονταν σε αναστολή δραστηριότητα. Προκύπτει ότι αυτό το «άνοιγμα» δεν συνοδεύτηκε από κάμψη της απαισιοδοξίας, καθώς η κατανάλωση σε πολλούς κλάδους απέχει πολύ από τα επίπεδά της πριν τη νέα κρίση, και οι αβεβαιότητες είναι ακόμα ισχυρές.