Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία προκαλεί η απουσία επισκεπτών και με δεδομένο ότι και ο Ιούνιος συγκαταλέγεται στους «νεκρούς» μήνες, η τοπική αγορά δεν πρόκειται να «κινηθεί» πριν το τέλος του Ιουλίου σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις.
Οι αφίξεις τσάρτερ από τον επόμενο μήνα, δεν συνεπάγεται και… εκτόξευση επισκεπτών, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία, καθώς η τουριστική αγορά παραμένει «μουδιασμένη».
Τα καταστήματα δωδεκάμηνης λειτουργίας μπορεί να άνοιξαν, όμως οι τζίροι παραμένουν καθηλωμένοι αφού χρήμα δεν κυκλοφορεί, ενώ άγνωστο παραμένει το μέλλον των εποχιακών επιχειρήσεων, ως προς το πότε και κυρίως αν θα καταφέρουν να ανοίξουν.
Οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι, κι όπως λένε παράγοντες της αγοράς, αν δεν ανοίξουν ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εποχιακής λειτουργίας, ώστε να εργαστεί ο κόσμος και να αρχίσει να μπαίνει χρήμα στις τσέπες των καταναλωτών τότε η κίνηση θα βαίνει συνεχώς μειούμενη…
Ενδεικτική της «μαύρης τρύπας» στην τοπική οικονομία, είναι η αλήθεια των αριθμών…
Τον Απρίλιο του 2019 είχαν αφιχθεί στη Ρόδο 102.715 τουρίστες, με πρώτους τους Γερμανούς και ακολουθούν Βρετανοί, Γάλλοι, Ισραηλινοί και Φινλανδοί.
Τον Μάιο του 2019 είχα έρθει με πτήσεις τσάρτερ συνολικά 285.231 άτομα ενώ ένα χρόνο πριν τον Μάιο του 2018, είχαν έρθει 303.465 επισκέπτες (!) με πρώτους τους Βρετανούς και ακολούθως τους Γερμανούς και οι Σουηδούς.
Τον Ιούνιο του 2019, οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, όπου έφτασαν 410.182 ξένοι επισκέπτες με πρώτους τους Βρετανούς, και ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Πολωνοί και οι Ρώσοι.
Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2019 είχαν διακινηθεί μέσω του αεροδρομίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» 1.501.466 αλλοδαποί επισκέπτες έναντι 1.493.784 του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Συνυπολογίζοντας και τους ταξιδιώτες εσωτερικού, στο πρώτο εξάμηνο του 2019 διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» 1.860.159 ταξιδιώτες (εσωτερικού και εξωτερικού) έναντι 1.874.271 του πρώτου εξαμήνου του 2018, ενώ φέτος το άλλοτε πολύβουο διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου θυμίζει… κρανίου τόπο!
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, ότι η σεζόν ξεκινά από τον Ιούλιο ήδη με «απώλειες» 800.000 ξένων επισκεπτών, που δεν πρόκειται να αναπληρωθούν και κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει πόσοι θα είναι τελικά οι επισκέπτες που θα επιλέξουν τη Ρόδο για τις διακοπές τους και χωρίς σε αυτούς να υπολογίζονται οι επισκέπτες των κρουαζιεροπλοίων.
Οι μισές θέσεις εργασίας των εποχιακών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων θεωρούνται επισφαλείς με τον επερχόμενο χειμώνα να αναμένεται έκρηξη ένδειας στη Ρόδο, όπως και στα περισσότερα νησιά της Δωδεκανήσου.
Ο κορωνοϊός τράβηξε απότομα χειρόφρενο στους αλματώδεις ρυθμούς με τους οποίους έτρεξε η τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου την τελευταία 20ετία, επιπτώσεις που ακόμα δεν μπορούν να υπολογιστούν.
Αρκεί να σημειωθεί ότι το έτος 1997 η Ρόδος είχε υποδεχθεί 1.028.354 επισκέπτες, σε μια σεζόν που ξεκινούσε τον Μάρτιο και τελείωνε τον Οκτώβριο ενώ τα τελευταία δυο χρόνια οι αφίξεις πλησιάζουν τα 2,5 εκατομμύρια.