Ειδήσεις

Τα σενάρια του Μαξίμου στο «ναι» και στο «όχι»

Ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του Μεγάρου Μαξίμου για τη Δευτέρα. Τα τελευταία όπλα έριξε στη μάχη ο πρωθυπουργός που ανέβασε τη ρητορική για την έκθεση του ΔΝΤ και την αναδιάρθρωση χρέους. Εδειξε Σαμαρά πίσω από την προσπάθεια για «δοτή κυβέρνηση».
Τα σενάρια του Μαξίμου στο «ναι» και στο «όχι»
Η αυλαία της καμπάνιας για το δημοψήφισμα πέφτει απόψε με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα και τη συγκέντρωση των «Μένουμε Ευρώπη» στο Καλλιμάρμαρο.

Με τις μετρήσεις να δείχνουν επικράτηση – αλλά όχι εντυπωσιακή – του «ναι», η κυβέρνηση έχει λίγες ώρες στη διάθεσή της να ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα προκειμένου να πείσει τους πολίτες να επιλέξουν το «όχι».

Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών, ο μεγάλος αντίπαλος δεν είναι τα επιχειρήματα που προβάλλει το αντίπαλο «στρατόπεδο», αλλά ο φόβος για το άγνωστο και για επιδείνωση της κατάστασης που αντιμετωπίζει εδώ και τέσσερις ημέρες το κάθε «νοικοκυριό».

Αυτό τον φόβο επιχείρησε να διαλύσει ο κ.Τσίπρας στην χθεσινή του συνέντευξη στον Αnt1, απαντώντας στα περί «κουρέματος» των καταθέσεων και προβάλλοντας τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα κλείσει «48 ώρες μετά το δημοψήφισμα», όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά του.

Διαπραγμάτευση ό,τι κι αν γίνει

Το κυβερνητικό επιτελείο μάλιστα διένειμε χθες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι οι συζητήσεις θα συνεχισθούν όποια κι αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος. Ενώ όσα στελέχη του συμμετείχαν σε δημόσιες συζητήσεις επέμειναν στο μότο: το δημοψήφισμα δεν είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης αλλά η κλιμάκωσή της.

Οι κορυφαίοι υπουργοί πάντως απουσιάσαν και χθες από τα «πάνελς», ενώ συντηρήθηκε η «φήμη» ότι παραιτήθηκε ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, λόγω της διαφωνίας του με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τελικά, υπήρξε (ανεπίσημη) διάψευση από το Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις αφορούν στην «επόμενη μέρα». Την… πάσα άλλωστε έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη πρώτη συνέντευξη την Δευτέρας (ΕΡΤ) και στη χθεσινή.

Εάν “όχι”…

Αν επικρατήσει το «όχι» και «όσο πιο ισχυρό είναι αυτό», τόσο πιο καλή θα είναι η συμφωνία. Διότι, όπως τόνισε, θα έχουν απορριφθεί από τον λαό τα σκληρά μέτρα που πρότειναν οι «θεσμοί» και, επιπλέον, θα ληφθούν υπόψη οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους ώστε η λύση να είναι βιώσιμη.

«Eίναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναμέτρηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ και είναι προφανές ότι έχουμε δίκιο», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλωντας για «όργιο κατατρομοκράτησης των πολιτών».

Στο σημείο αυτό επικαλέσθηκε την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η οποία μιλά για την ανάγκη «κουρέματος» κατά 30% με 20ετή περίοδο χάριτος: «αυτό δεν μας το είπε όμως το ΔΝΤ στους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές για τη χρονική καθυστέρηση.

Εάν “ναι”…

Αν επικρατήσει το «ναι», δεσμεύθηκε εκ νέου ότι η επιλογή του λαού θα γίνει σεβαστή και θα εφαρμοστεί ό,τι ορίζει το Σύνταγμα. Δηλαδή, η κυβέρνηση θα αποδεχτεί την πρόταση των δανειστών και θα την κάνει νόμο του κράτους.

Στο ερώτημα τι θα πράξει ο ίδιος, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι θα παραμείνει θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος. Δηλαδή, θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τους πολιτειακούς παράγοντες και τα υπόλοιπα κόμματα για τα περαιτέρω.

Μία ερμηνεία αυτής της φράσης είναι ότι δεν θεωρείται δεδομένη η παραίτησή του, παρότι επανέλαβε ότι δεν έχει προλάβει να «αγαπήσει» την «καρέκλα» του.

Κατά Σαμαρά για προσπάθεια «δοτής κυβέρνησης»

Η επικρατέστερη «μετάφραση» όμως είναι ότι εάν «χάσει» το δημοψήφισμα θα κινηθεί μεν γρήγορα για να κλείσει τη συμφωνία και να την κάνει «νόμο του κράτους», αλλά στη συνέχεια θα παραδώσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να ανοίξει η διαδικασία σχηματισμού νέας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού».

Ακόμη κι αν το «ευρωπαϊκό μέτωπο» (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) συμφωνήσουν σε όλα και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, το ερώτημα είναι πώς θα πάρουν ψήφο εμπιστοσύνης αφού διαθέτουν, όλοι μαζί, 106 βουλευτές.

Σ΄ αυτή την περίπτωση, θα πρέπει είτε να συμπράξουν τουλάχιστον 50 από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε να διασφαλιστεί η στήριξη μίας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα δεχθεί να παραμείνει πρωθυπουργός σε μία «δοτή κυβέρνηση».

Αναφέρθηκε μάλιστα ονομαστικά στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι υποκίνησε την ανατροπή του: «Οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικοπήματα. Θυμηθείτε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς όταν εγώ έδινα τη μάχη στις Βρυξέλλες (σ.σ. την προηγούμενη Τετάρτη) και ήμασταν κοντά σε συμφωνία, έλεγε πάρτε συμφωνία και παραιτήσου να την υλοποιήσει δοτός πρωθυπουργός όπως ο Παπαδήμος. Αυτά είναι πραξικοπήματα».

Το θέμα της «άλλης κυβέρνησης» έχουν ανοίξει πάντως και ευρωπαϊκοί κύκλοι από το Σάββατο, ενώ την “φωτογράφισαν” οι Β. Σόιμπλε, Γ. Ντάισελμπλουμ και ο Μ. Σουλτς.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου