Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου
Για τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δημήτρη Κουτσούμπα δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι από τους λίγους πολιτικούς στο σημερινό Ελληνικό Κοινοβούλιο που διαθέτει «ειδικό πολιτικό βάρος», εκπροσωπώντας ένα κόμμα με σταθερές πολιτικές θέσεις, έστω και άκαμπτες κατά την άποψη πολλών.
Σήμερα, μιλάει αποκλειστικά στην «δημοκρατική» για όλους και για όλα. Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, για την πρόταση Τσίπρα περί απλής αναλογικής, για τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά των κομμάτων, για την συζήτηση περί εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, για το προσφυγικό και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.
Ακόμη, καλεί τους νησιώτες και Δωδεκανήσιους να «διεκδικήσουμε την ανάκτηση οικονομικών και κοινωνικών απωλειών από τα χρόνια της κρίσης που την πλήρωσαν σκληρά, ματώνοντας».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κουτσούμπα, να ξεκινήσουμε από την συζήτηση στη Βουλή για τον νέο αναπτυξιακό Νόμο. Εξαπολύσατε επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατά του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα, ότι εξυπηρετεί πολλαπλά συμφέροντα και όχι του λαού. Τελικώς, αυτή η κυβέρνηση με όλα τα δυσβάστακτα μέτρα που λαμβάνει (φορολογικά, ασφαλιστικά, αντεργατικά) είναι Αριστερή; Εκπροσωπεί τις Αριστερές θέσεις;
Σημασία δεν έχει πως αυτοχαρακτηρίζεται μια κυβέρνηση, αλλά ποια πολιτική υλοποιεί. Και δεν φαντάζομαι να υπάρχει κανείς που να θεωρεί ότι είναι «αριστερό» να βάζεις ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, να φορτώνεις φόρους τις λαϊκές οικογένειες και να ετοιμάζεσαι να βάλεις χέρι και στο δικαίωμα της απεργίας. Και μάλιστα την ίδια ώρα να ψηφίζεις τον αναπτυξιακό νόμο, που εκτός από ζεστό χρήμα δίνει και νέα προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τις επενδύσεις και την κερδοφορία τους. Το αριστερό περιτύλιγμα δεν μπορεί να κρύψει το ταξικό περιεχόμενο αυτής της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο και την εξουσία του.
• Τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση μιλούν και κόπτονται για ανάπτυξη. Πώς μπορεί να έλθει ανάπτυξη στην χώρα μας μέσα σε καθεστώς συνεχιζόμενων μνημονίων;
Η ανάπτυξη για την οποία κόπτονται όλοι αυτοί, σημαίνει κυρίως ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών. Και γι’ αυτό το έδαφος έχει στρωθεί, τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους. Εργασιακές συνθήκες ζούγκλας, μισθοί και συντάξεις πείνας, διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Και έπεται συνέχεια, αφού απελευθέρωση απολύσεων και συνδικαλιστικός νόμος είναι το μενού της επόμενης αξιολόγησης το φθινόπωρο. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα άλλο για να φανεί ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ακόμα παραμύθι.
• Συμφωνείτε με την απλή αναλογική; Σε τι θα βοηθήσει το υπάρχον πολιτικό σύστημα και συνεπώς τα μικρότερα κόμματα;
Διαχρονικά η πρόταση του ΚΚΕ είναι η απλή αναλογική χωρίς κανένα μπόνους και χωρίς κανένα πλαφόν, γιατί είναι το μόνο εκλογικό σύστημα που μπορεί να εκφράσει και να αποτυπώσει τη λαϊκή ψήφο. Έτσι ακριβώς έχει καταγραφεί χρόνια τώρα στη λαϊκή συνείδηση η απλή αναλογική και έτσι ακριβώς περιγράφεται και στην πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Όλα τα άλλα που ακούμε από τα κυβερνητικά στελέχη για «απλή αναλογική με πλαφόν», είναι η γνωστή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να βαφτίζει το κρέας – ψάρι. Έλεος πια!
• Με τα ποσοστά που λαμβάνουν ακόμη και τα δύο πρώτα κόμματα στις εκλογικές αναμετρήσεις, μπορούν να συνεχίσουν να ελπίζουν σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις;
Βρισκόμαστε ήδη στον έκτο χρόνο που η χώρα πορεύεται αποκλειστικά με διάφορες κυβερνήσεις συνεργασίας. Το γεγονός ότι σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα έχουν κοινό πλαίσιο και βασική στρατηγική όλα τα αστικά κόμματα, αποτελεί τη βάση για τη συγκρότηση τέτοιων κυβερνήσεων συνεργασίας. Σας θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν όλοι μαζί το 3ο μνημόνιο. Άρα αντικειμενικά μπορούν και παραμπορούν να συμμετέχουν ή να στηρίξουν μια κυβέρνηση από κοινού που θα εφαρμόζει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που είναι και η βασική απαίτηση του κεφαλαίου στη χώρα μας.
• Σας βρίσκει σύμφωνο η πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό; Μήπως ανοίγει την «πόρτα» σε «δυαρχία» ή μελλοντική Προεδρική Δημοκρατία;
Στην ουσία, με αυτόν τον τρόπο, αλλάζει το αστικό πολιτειακό σύστημα, γίνεται προεδρική από προεδρευόμενη δημοκρατία. Θα δοθούν περισσότερες εξουσίες, υπερεξουσίες, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ένα θεσμικό παράγοντα που υλοποιεί βέβαια τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων που διαχειρίζονται αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα. Δεν πρόκειται για διεύρυνση δημοκρατίας, αλλά για επίφαση δημοκρατίας, μια άλλη όψη της ίδιας αστικής δημοκρατίας, η οποία είναι δημοκρατία για τους λίγους, γι’ αυτούς που έχουν τη μεγάλη ιδιοκτησία και την πραγματική εξουσία. Η εκλογή ΠτΔ από το λαό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει σε τίποτε την ήδη άσχημη κατάσταση που ζει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα.
• Διαπιστώνουμε ότι οι θέσεις που εξέφραζε εδώ και πολλά χρόνια το ΚΚΕ όπως ο κίνδυνος συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, ο εργασιακός μεσαίωνας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, επιβεβαιώνονται συνεχώς. Πώς το σχολιάζετε;
Αυτό που κυρίως επιβεβαιώνεται και ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως προθέσεων, είναι ότι δεν μπορεί να βαδίζεις στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να υλοποιείς τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τους σκοπούς του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή να ευημερεί ο λαός και η χώρα. Δεν γίνεται να πασχίζεις να ανεβάσεις την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι να έχουν σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα. Δεν μπορεί, με πρόσχημα το προσφυγικό, να καλείς το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το οποίο μάλιστα δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη-μέλη του και να μην καταλαβαίνεις ότι δίνεις πάτημα στην Τουρκία να προβάλλει την επιθετικότητα, τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας και άλλων λαών της περιοχής, την συνεχώς αυξανόμενη προκλητικότητά της.
• Η Ελλάδα θα μπορούσε να αντέξει μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή περαιτέρω από την Ευρωζώνη; Ο κίνδυνος για ενδεχόμενη απώλεια πόρων μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων τι θα σήμαινε για την χώρα;
Η Ελλάδα δεν είναι ψωροκώσταινα έχει βιομηχανική παραγωγή, πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο, έχει έμπειρο και ικανό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και μια μεγάλη δυνατότητα να λύσει το διατροφικό της πρόβλημα και να κάνει και εξαγωγές. Αν όλα αυτά γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία και ενταχθούν στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό ,τότε μπορεί να αναπτύξει προς όφελος του λαού της αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και φυσικά να αναπτύξει ισότιμες και αμοιβαίες σχέσεις με άλλες χώρες. Στα πλαίσια αυτά και σε σύνδεση με αυτό το στόχο πρέπει και μπορεί να εντάξει και ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, την πάλη τους για οριστική αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες, από τις αλυσίδες της ΕΕ και της ευρωζώνης.
• Ο ελληνικός λαός έχει περιθώρια ανατροπής του πολιτικού και κοινωνικού κατεστημένου;
Ο ελληνικός λαός έχει πρώτα απ’ όλα τη δύναμη, την οποία δεν έχει ακόμα αποφασίσει να τη δοκιμάσει, να ανατρέψει το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο, όπως λέτε. Δηλαδή, να ανατρέψει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και να πάρει στα χέρια του όλο τον πλούτο που ο ίδιος παράγει και σήμερα του τον κλέβουν μια χούφτα παράσιτα. Και μπορεί να το κάνει αυτό ξεκινώντας από σήμερα, με την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, η οποία θα παλεύει για την απόκρουση των μέτρων, για όλα τα προβλήματα, για την αλληλεγγύη και ταυτόχρονα θα βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων: Την καπιταλιστική εξουσία κι ιδιοκτησία, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν.
• Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό;
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης -πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις αποφάσεις της ΕΕ- οδήγησαν στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους ως προσφύγων. Και τέλος πάντων πάει πολύ η κυβέρνηση να πουλάει ανθρωπισμό στους πρόσφυγες και την ίδια στιγμή να αποδέχεται τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι οποίες ευθύνονται για τα κύματα των προσφύγων–μεταναστών, να προετοιμάζει μάλιστα τη συμμετοχή της χώρας σ’ αυτές, διαφημίζοντας στους ιμπεριαλιστές τη βάση της Σούδας, που σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας είναι το γιγαντιαίο αβύθιστο αεροπλανοφόρο, από το οποίο ελεύθερα μπορούν να εφορμούν κατά των λαών! Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες σημαίνει πρώτα απ’ όλα αναγνωρίζω στους πρόσφυγες τα δικαιώματά τους, όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες, τους παρέχω προσωρινή αξιοπρεπή διαμονή και διαβίωση, σημαίνει κλείνω τις βάσεις, δεν εμπλέκομαι σε επεμβάσεις και δεν τους οδηγώ σε εγκλωβισμό τους εδώ.
• Οι νησιώτες καλούνται να πληρώνουν συνεχώς νέους φόρους, στο πλαίσιο της λήψης των μέτρων της κυβέρνησης, όπως η κατάργηση οικονομικών κινήτρων. Τι θα λέγατε σήμερα στους Δωδεκανήσιους που έφεραν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντάς του αρκετά υψηλά ποσοστά στις εκλογές;
Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους και όλες ανεξάρτητα τι ψήφισαν, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι εμπιστεύτηκαν σήμερα το ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η πείρα από τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τους αγώνες των τελευταίων χρόνων είναι πολύτιμη και πρέπει να συζητηθεί και να αξιοποιηθεί. Γιατί μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ισχυρό πλεονέκτημα για να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα μέσα στους τόπους δουλειάς, στις συνελεύσεις, στις συσκέψεις, στις συγκεντρώσεις, μέσα στο κίνημα, παντού. Για να μπορέσει ο λαός να αποφύγει τις παγίδες, να προσπεράσει τις τρικλοποδιές που το ίδιο το σύστημα έχει τη δυνατότητα να βάλει με το να εναλλάσσει κυβερνήσεις, διαχειριστές, να στήνει νέα κάλπικα δίπολα. Για να πάρει τη θέση του στο κίνημα με γραμμή πάλης όχι την αλλαγή μόνο κάποιων προσώπων και κομμάτων, εντός των ίδιων πλαισίων του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, του διεφθαρμένου αστικού κράτους και των διεθνών λυκοσυμμαχιών τους, αλλά με γραμμή σύγκρουσης και τελικής αλλαγής- ανατροπής τους. Στο δρόμο αυτό και μόνο, μπορούμε σήμερα να αποτρέψουμε χειρότερα, να διεκδικήσουμε ανάσες ανακούφισης, βελτίωση της ζωής του λαού. Να καταργήσουμε τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ, τον σκληρό ΦΠΑ, να διεκδικήσουμε ανάκτηση οικονομικών και κοινωνικών απωλειών από τα χρόνια της κρίσης που την πλήρωσαν και οι νησιώτες και οι Δωδεκανήσιοι σκληρά, ματώνοντας, όπως και ο υπόλοιπος ο ελληνικός λαός. Σ’ αυτό το δρόμο, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα, υπάρχει λύση προς όφελος του λαού.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για το Brexit …
Η επιλογή του βρετανικού λαού στο δημοψήφισμα εκφράζει σε μεγάλο βαθμό την αυξημένη δυσαρέσκεια του απέναντι στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές πολιτικές της, η οποία όμως πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις επιλογές τμημάτων και πολιτικών δυνάμεων της αστικής τάξης, συντηρητικών και αντιδραστικών επικίνδυνων δυνάμεων και να αποκτήσει πραγματικά ριζοσπαστικά-αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Γιατί το συμφέρον του βρετανικού λαού, όλων των λαών της Ευρώπης, δεν πρέπει να μπαίνει «κάτω από ξένες σημαίες», που καθορίζουν τις επιλογές και τις διεθνείς τους συμμαχίες, με κριτήριο τα συμφέροντά τους και τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των εργαζομένων.
• Και για τις εκλογές στην Ισπανία…
Το πρόβλημα είναι ότι και στην Ισπανία, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν υπάρχει ακόμα ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα, επίσης ισχυρά Κομμουνιστικά Κόμματα, που θα πρωτοστατήσουν σε έναν συνολικό αγώνα για να αναμετρηθούν με το κεφάλαιο και την εξουσία του. Στην Ισπανία για παράδειγμα το κόμμα των Podemos, επιχείρησε -όπως και στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ- να εξαπατήσει το λαό ότι είναι δυνατόν στο πλαίσιο της ΕΕ και με το κεφάλαιο κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία, να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις, κάτι που δεν ισχύει και το ζούμε στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών είναι μια από τα ίδια με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ σήμερα πλέον έχει αρχίσει να φθείρεται και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη το ιλλουστρασιόν περιτύλιγμα της «αριστερής αλα- Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ διακυβέρνησης» που «θα άλλαζε» την Ευρώπη, που «θα έσκιζε τα μνημόνια», και άλλα πολλά «θα»… Οι λαοί αργά ή γρήγορα θα βγάλουν σωστά συμπεράσματα. Εμείς παλεύουμε με συνέπεια για να συντομεύσουμε αυτή την μέρα.