Ειδήσεις

Εφοδοι σε πλοία στο Αιγαίο για όπλα προς τζιχαντιστές

Ηταν 27η Μαΐου όταν άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού «ακινητοποίησαν» ανοικτά της Ζακύνθου το υπό σημαία Σιέρα Λεόνε φορτηγό πλοίο «Leith». Είχε αποπλεύσει τρεις ημέρες νωρίτερα, το βράδυ της 24ης Μαΐου, από το Δυρράχιο της Αλβανίας με προορισμό τη Λιβύη. Τις κινήσεις του πλοίου, που ανήκει σε εταιρεία με έδρα τη Μερσίνη της Τουρκίας, παρακολουθούσαν από την πρώτη στιγμή Ελληνες και ξένοι αξιωματούχοι Ασφαλείας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι μετέφερε κρυμμένα στα αμπάρια του όπλα και πυρομαχικά για τον πυρήνα του ISIS στη Λιβύη. Την πληροφορία είχαν Γάλλοι πράκτορες και τη διαβίβασαν σε Ελληνες αξιωματούχους μέσω επίσημων διαύλων επικοινωνίας.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 27ης Μαΐου το «Leith» κατέπλευσε –συνοδεία σκαφών του Λιμενικού– στο Κατάκολο για περαιτέρω έρευνα. Προέκυψε ότι στο πλοίο επέβαινε οκταμελές πλήρωμα Σύρων ναυτικών από τη Λαττάκεια και το λιμάνι Ταρτούς και ότι μετέφερε 2.700 τόνους τσιμέντο με τελικό προορισμό το λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης. Στα συνοδευτικά έγγραφα ως παραλήπτης του φορτίου εμφανιζόταν εταιρεία με επωνυμία Al Tadaman Al Kayem company. Παρά την κινητοποίηση πάντως, ο έλεγχος στο πλοίο δεν ολοκληρώθηκε. Πηγή που συμμετείχε στην έρευνα επεσήμανε ότι ο έλεγχος των 2.700 τόνων τσιμέντου με μηχάνημα X-ray ήταν τεχνικά αδύνατος, ενώ για την εκφόρτωση του εμπορεύματος απαιτείτο ποσό άνω των 15.000 ευρώ, χρήματα που ουδείς από τους εμπλεκομένους ήταν πρόθυμος να διαθέσει. Τελικά, οι γαλλικές αρχές υπαναχώρησαν και το πλοίο-μυστήριο απέπλευσε για τη Λιβύη.

Τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι συνεχίστηκαν. Το απόγευμα της 9ης Ιουνίου, άνδρες του Λιμενικού πραγματοποίησαν ανοικτά του Κάβο Ντόρο έλεγχο σε πλοίο που είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Μπουργκάς της Βουλγαρίας, μεταφέροντας όπλα και πυρομαχικά. Υπήρξαν υπόνοιες ότι τα κοντέινερς με το στρατιωτικό υλικό δεν συνοδεύονταν από νόμιμα παραστατικά έγγραφα και επομένως το πλοίο με επωνυμία «BBC Bergen» και σημαία «ευκαιρίας» Αντίγκουα οδηγήθηκε στο αγκυροβόλιο του Πειραιά. Στη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι το φορτηγό πλοίο ανήκει σε ναυτιλιακή εταιρεία-κολοσσό με έδρα την πόλη Leer της Γερμανίας και ότι τελικός παραλήπτης των εκρηκτικών και των χειροβομβίδων που μετέφερε ήταν ο τακτικός στρατός της Ουρουγουάης. Αποστολέας των πυρομαχικών, αντίστοιχα, ήταν αμυντική βιομηχανία της Βουλγαρίας, η οποία στο πλαίσιο του ελέγχου απέστειλε στους Ελληνες αξιωματούχους όλα τα νόμιμα παραστατικά του φορτίου.

Με αφορμή τα παραπάνω, Ελληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για εντατικοποίηση των ελέγχων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, υπό τον φόβο μεγάλα φορτία με όπλα και εκρηκτικά να καταλήξουν μέσω θαλάσσης στα παρακλάδια του ISIS στη Λιβύη, ενώ το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με τον υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Τaha Siala (σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε την 17η Ιουνίου). Ταυτόχρονα, πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο της Γαλλίας που επικαλούνται πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες χωρών της Μέσης Ανατολής κάνουν λόγο για κινητοποίηση των διωκτικών αρχών της Ε.Ε. για τον εντοπισμό έξι φορτηγών πλοίων που απέπλευσαν πρόσφατα από λιμάνια της Τουρκίας και μεταφέρουν όπλα με προορισμό πυρήνες του ISIS στη Λιβύη.

Ελληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι, πλην των φορτηγών πλοίων «Leith» και «BBC Bergen», άνδρες του Λιμενικού πραγματοποίησαν πριν από μερικές ημέρες έλεγχο και στο υπό σημαία Τόγκο φορτηγό πλοίο «EMAD Y». Απέπλευσε από τη Μερσίνη της Τουρκίας με προορισμό το λιμάνι Μισράτα της Λιβύης, το οποίο δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση της χώρας. Τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο προκύπτει ότι μέχρι πρότινος το πλοίο ανήκε σε εταιρεία με έδρα τον Λίβανο που έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές για υποθέσεις διακίνησης όπλων και ναρκωτικών.

Τον Φεβρουάριο ενδεικτικά, ένα από τα πλοία της εταιρείας με επωνυμία Kuki Boy εντοπίστηκε να μεταφέρει παράνομα όπλα και εκρηκτικά στον Λίβανο και στη Δυτική Αφρική. Είχε αποπλεύσει από τη Μερσίνη της Τουρκίας με κατεύθυνση τον Λίβανο και ακινητοποιήθηκε ανοικτά της Κρήτης από άνδρες του Λιμενικού κατόπιν «σήματος» του ΝΑΤΟ. Οδηγήθηκε στο λιμάνι της Σούδας και, με απόφαση της Αρχής για το «ξέπλυμα», τα κοντέινερ με το παράνομο στρατιωτικό υλικό δεσμεύθηκαν. Σύμφωνα με μια εκδοχή, το φορτίο με τις κοντόκαννες επαναληπτικές καραμπίνες θα κατέληγε στο Μαρόκο και θα ανταλλασσόταν με μεγάλη ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, εξάλλου, έχει στο παρελθόν εμπλακεί σε μεγάλη υπόθεση διακίνησης χασίς από το Μαρόκο στην Ευρώπη. Ωστόσο, όπως είχε επισημάνει η «Κ» πρόσφατα, το ισραηλινό ινστιτούτο JCPA είχε υποστηρίξει ότι το εν λόγω πλοίο μετέφερε όπλα σε σουνιτική πολιτοφυλακή του Βορείου Λιβάνου. Στο σχετικό άρθρο γινόταν αναφορά σε κοινό σχέδιο Τουρκίας – Σαουδικής Αραβίας, με στόχο το άνοιγμα νέου μετώπου εναντίον του καθεστώτος Ασαντ και της σιιτικής Χεζμπολάχ από τον Βόρειο Λίβανο…

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου