Tάσεις ενίσχυσης των κρατήσεων σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας καταγράφεται το τελευταίο διάστημα για την αιχμή της σεζόν και για το φθινόπωρο σύμφωνα με στοιχεία ξένων ταξιδιωτικών οργανισμών, οι οποίοι διακινούν μεγάλο αριθμό τουριστών στην Ελλάδα.
Πάντως, έως και τον Μάιο που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η εικόνα των διεθνών αφίξεων παρέμενε μεικτή. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε απόλυτα νούμερα, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου ανέρχεται σε 179.000, ενώ η μείωση των οδικών αφίξεων σε 222.000. Για τον Μάιο οι αεροπορικές αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια κατέγραψαν αύξηση 4,4% και στην Αθήνα κατά 3,3%, ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 8%. Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις και τα έσοδα από τη Βρετανία λόγω της παρατηρούμενης αβεβαιότητας και της διολίσθησης της λίρας. Στα χαρακτηριστικά της σεζόν διατηρείται η τάση του τουρισμού δύο ταχυτήτων. Δηλαδή, προορισμοί όπως η Σάμος, η Λέσβος και η Χίος που έχει πληγεί η εικόνα τους από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα παρουσιάζουν πτώση στην τουριστική κίνηση, ενώ άλλοι που δεν είχαν προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές όπως η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου εμφανίζουν αύξηση των διεθνών αφίξεων. Στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού που έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά για τη στήριξη του τουρισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συνεχίζονται και αυτό τον μήνα τα δημοσιογραφικά ταξίδια εξοικείωσης. Ειδικότερα, έξι δημοσιογράφοι ιταλικών μέσων μαζικής ενημέρωσης βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Σάμο, ενώ ανάλογο ταξίδι έχει προγραμματιστεί από τις 15 έως τις 19 Ιουλίου στο νησί από δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.
Στο μεταξύ, εκπρόσωποι ξένων τουριστικών οργανισμών εκτιμούν ότι μετά το νέο πλήγμα που επέφερε στον τουρκικό τουρισμό η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στη Κωνσταντινούπολη θα ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα ο όγκος των κρατήσεων τελευταίας στιγμής προς τη χώρα μας για την αιχμή της σεζόν και για το φθινόπωρο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας για το πεντάμηνο, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στη γειτονική χώρα μειώθηκαν κατά 22,9%, ενώ μόνο τον Μάιο η πτώση έφθασε σε ποσοστό 34,7%.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει ο τουρκικός τουρισμός, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια διψήφια ποσοστά μείωσης σε σχέση με τη προηγούμενη τουριστική σεζόν καταγράφηκαν μόνο 4 φορές, το 1967 σε ποσοστό 12%, το 1974 σε ποσοστό 31,2%, το 1991 σε ποσοστό 11,6% και το 1996 σε ποσοστό 10,8%.
Εξάλλου, θετικά σχολιάζει ο ΣΕΤΕ την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας που θα διαχειρισθεί τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με την προκήρυξη 100 θέσεων εργασίας, την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την ανάπλαση του Ελληνικού και την προωθούμενη από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των αστικών μισθώσεων για τουριστική χρήση. Στις αρνητικές εξελίξεις περιλαμβάνει το κλείσιμο του ξενοδοχείου Athens Ledra και την απεργία στον ΟΛΠ που οδήγησε στην ταλαιπωρία 14.000 επιβάτες κρουαζιέρας.
Καθημερινή