Ειδήσεις

Δ. Κρεμαστινός: «Είναι πολύ πιθανό οι εκλογές να διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο»

Τον προσεχή Οκτώβριο εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Βουλής κος Δημήτρης Κρεμαστινός ότι θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, πλαισιωμένος από το προεδρείο του Κινήματος Αλλαγής στα Δωδεκάνησα, σε περίπτωση που δεν καταφέρει ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας να παρατείνει την μείωση των συντάξεων που προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2019, θα καταφύγει στις πρόωρες κάλπες.
«Εκτιμώ ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο εκλογές. Βέβαια όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο. Είναι παρόλα αυτά πολύ πιθανό να γίνουν νωρίτερα εάν δεν δοθεί το ΟΚ από την κα Μέρκελ για παράταση της μείωσης των συντάξεων κατά ένα εξάμηνο. Δεν μπορεί να πάει σε εκλογές τον Μάιο ο Τσίπρας, έχοντας προβεί προηγουμένως στη μείωση των συντάξεων. Πρέπει η κα Μέρκελ να παραχωρήσει ένα εξάμηνο ανάσας όπως και με τον ΦΠΑ στα νησιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμαστινός, ο οποίος για μία ακόμη φορά τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή κυβέρνηση που θα την οδηγήσει στην ανάπτυξη προσελκύοντας επενδύσεις.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, ο κος Κρεμαστινός δήλωσε: «Στις εκλογές των δύο Κυριακών επικράτησε μεγάλη πλειοψηφία και οι συνιστώσες συζήτησαν να μη γίνει κεντρική επιτροπή και πολιτικό συμβούλιο με βάση την πλειοψηφία, αλλά να υπάρξει μία αντιπροσώπευση όλων. Έτσι το πολιτικό συμβούλιο προέκυψε από διορισμό… Ήταν μία παραχώρηση της κυρίας Γεννηματά η οποία δεν είχε καρπούς. Θεώρησαν ορισμένοι ότι είναι ισάξιοι στο πολιτικό συμβούλιο και ότι αποφασίζουν δια της πλειοψηφίας. Αυτό όμως συμβαίνει όταν το πολιτικό συμβούλιο εκλέγεται από τη βάση του. Όταν διορίζεται όμως για συγκεκριμένο σκοπό, να ενοποιήσει το κόμμα, δεν γίνεται να αντιπολιτεύεται ο ένας τον άλλο. Ορισμένοι θεώρησαν ότι έπρεπε οι ίδιοι να ηγεμονεύουν. Δυστυχώς όμως το εκλογικό αποτέλεσμα της βάσης, δεν ήταν καλό γι’ αυτούς. Η παραχώρηση της κυρίας Γεννηματά δεν έγινε συνεπώς αντιληπτή ως τέτοια». Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι αυτή η αποχώρηση δεν θα επηρεάσει δημοσκοπικά το ΚΙΝΑΛ, καθώς τα ποσοστά που θα λάβει θα εξαρτηθούν από τα προγράμματα του Κινήματος και από την αποδοχή τους από τους πολίτες.
«Δυστυχώς δεν αντελήφθη ο πρωθυπουργός εξαρχής με ποιους συγκυβερνά. Δεν ψήφισαν κανένα κοινωνικό νομοσχέδιο. Εάν δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να ψηφίζουν, δεν θα είχε περάσει τίποτε από τη βουλή», είπε ο κ. Κρεμαστινός.

Για την κατάργηση
του νησιωτικού ΦΠΑ
Συνεχίζοντας ο αντιπρόεδρος της Βουλής, σχολίασε την παρ’ ολίγον κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Είπε ότι η παράταση της εφαρμογής του μέτρου έχει βαρύ αντάλλαγμα για τη χώρα, η οποία εναρμονιζόμενη στις επιταγές της Γερμανίδας καγκελάριου θα αναγκαστεί να δέχεται μετανάστες, τους οποίους δεν θέλουν οι Γερμανοί. Τόνισε ότι ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατάφεραν να διατηρήσουν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα των νησιωτών, η παρούσα κυβέρνηση χωρίς κανένα ενδοιασμό αποφάσισε να το καταργήσει.
Συγκεκριμένα ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε: «Ο ΦΠΑ υπήρχε σχεδόν από την εποχή των Οθωμανών στα νησιά. Αποτελούσε δέλεαρ, ώστε να μην εγκαταλείψουν τα νησιά οι κάτοικοι. Αυτό το κεκτημένο αιώνων χάθηκε με πρόταση της ίδιας της κυβέρνησης. Υπήρχε ως προαπαιτούμενο στα πρώτα μνημόνια αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατάφεραν να διατηρήσουν το καθεστώς. Ήρθε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να το καταργήσει και πανηγυρίζει τώρα επειδή θα παραταθεί το καθεστώς για άλλους έξι μήνες σε πέντε νησιά του Αιγαίου. Επαναλαμβάνω πώς ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα στο πρώτο και δεύτερο μνημόνιο. Στο τρίτο μνημόνιο ήρθε η ίδια η κυβέρνηση να το προτείνει.
Ο ΦΠΑ έπρεπε να παραμείνει για όλα τα νησιά μειωμένος. Αυτή είναι η θέση μας. Σας θυμίζω ότι το 2010 είχα πει ότι αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, οι μισθοί και οι συντάξεις θα κατέβουν στα επίπεδα της Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Πέρασαν οκτώ χρόνια, ανάπτυξη δεν υπάρχει και οι συντάξεις ελαττώνονται. Από 1η Ιανουαρίου θα μειωθούν από 20% έως 25%. Αν δηλαδή έρθει η κα Μέρκελ να δεχθεί την παράταση της μείωσης των συντάξεων για έξι μήνες με αντάλλαγμα να υποδέχεται η χώρα μας παράνομους μετανάστες, θα μιλάμε για επιτυχία;
Δυστυχώς δεν υπάρχει ανάπτυξη και δεν υπάρχουν λεφτά από κέρδη. Τα όποια λεφτά μοιράζει η κυβέρνηση είναι από τον ιδρώτα του φορολογούμενου. Μπορούμε να πανηγυρίζουμε γι’ αυτό; Εμείς προτείνουμε μία αναπτυξιακή οικονομία. Χωρίς αυτό δεν γίνεται τίποτε. Είναι λ.χ. δυνατό να ανταλλάσσουμε τους μετανάστες με την αναστολή της μείωσης των συντάξεων;».

Τέλος, για το μεταφορικό ισοδύναμο που έθεσε η κυβέρνηση σε ισχύ σε ορισμένα νησιά από την 1η Ιουλίου, ο κ. Κρεμαστινός δήλωσε τα εξής: «Όταν ξεκίνησε από εμάς και τον αείμνηστο Τάσο Αλιφέρη η συζήτηση για το μεταφορικό ισοδύναμο, τέθηκε στη βάση της θέσπισης ενός ακόμη μέτρου που θα διευκόλυνε τη ζωή των νησιωτών. Τα οφέλη του μεταφορικού ισοδύναμου πολύ δύσκολα φτάνουν στο μέσο πολίτη. Ο μειωμένος ΦΠΑ είχε άμεσα οφέλη για τους νησιώτες. Αν ένας κάτοικος όποιουδήποτε νησιού δεν χρειαστεί να ταξιδέψει, δεν θα επωφεληθεί καθόλου από τον μειωμένο ΦΠΑ.
Να τονίσω με την ευκαιρία ότι εμείς φέραμε πρόταση νόμου για να επιστρέψει ο μειωμένος ΦΠΑ και την καταψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου