Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίς το πρωί, αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να προχωρήσει η συμφωνία, χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού».
«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαδικασία στο ΝΑΤΟ, αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, και αν δεν περάσει η συμφωνία από την ελληνική Βουλή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος και συνέχισε:
«Δηλώνω ξεκάθαρα, αναλαμβάνω την ευθύνη, ότι δεν θα έρθει σε κύρωση η συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή αν δεν αποφασίσει ο ελληνικός λαός, εκτός αν η συμφωνία έρθει με 180 βουλευτές. Οταν λέω να ερωτηθεί ο λαός, αυτό γίνεται με δημοψήφισμα ή εκλογές». Αναφορικά με τη χθεσινή του απουσία από το υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι είχε ραντεβού την ώρα της συνεδρίασης, ενώ δήλωσε ότι θα παραστεί στη Συνάντηση Κορυφής του ΝΑΤΟ
Η απουσία του κ. Καμμένου, πάντως, πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση για το ρευστό πολιτικό σκηνικό, που δεν λέει να καταλαγιάσει.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο νέα δεδομένα προέκυψαν από την απόφαση του Ποταμιού να αποχωρήσει από το ΚΙΝΑΛ, αλλά και από την τοποθέτηση του μικρού κυβερνητικού εταίρου, κ. Καμμένου, περί αποχώρησης από την κυβέρνηση όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία με τα Σκόπια. Στο σύνολό τους οι πολιτικές δυνάμεις επιχειρούν να «χαρτογραφήσουν» τις εξελίξεις έγκαιρα, προκειμένου να αντλήσουν τα μέγιστα οφέλη από αυτές.
Αν και ήδη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει συζητήσεις για την πιθανότητα ενίσχυσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με βουλευτές του Ποταμιού, η δήλωση του κ. Σπύρου Δανέλλη, του πιο ανοιχτά υποστηρικτικού προς την κυβέρνηση βουλευτή του Ποταμιού, ότι εάν φύγει από το κόμμα του θα παραδώσει την έδρα, έβαλαν φρένο στις συζητήσεις αυτές. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβερνητική ηγεσία που εκτιμούν πως είναι πιο χρήσιμο στον ΣΥΡΙΖΑ ένα φιλικό προς την κυβέρνηση και τις επιλογές της Ποτάμι από την απλή προσχώρηση κάποιων στελεχών του.