Ξεκίνησαν την Κυριακή οι εργασίες του 20ού Συμποσίου της Σύμης με την επίσημη τελετή έναρξης που πραγματοποιήθηκε στον Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου είναι: «Δαμάζοντας την Παγκοσμιοποίηση: η Ατζέντα για τα επόμενα είκοσι χρόνια».
Προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, από τον χώρο της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών και οργανώσεων, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στις εξαήμερες εργασίες του συμποσίου που ολοκληρώνεται στις 6 Ιουλίου για τις μεγάλες προκλήσεις που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση.
Για τις προκλήσεις αυτές μίλησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις σχέσεις με την Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Ισραήλ. Βράβευσε δε τον Τούρκο μουσικοσυνθέτη Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί προσκεκλημένο του Συμποσίου.
Στους χαιρετισμούς τους ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκο, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και οι λοιποί ομιλητές, αναφέρθηκαν στα ιδανικά της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τονίσθηκε δε και η σημασία της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!
Την τελετή αλλά και τις εργασίες του Συμποσίου τίμησαν με την παρουσία τους περισσότερες από 100 σπουδαίες προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής σκηνής, του χώρου των γραμμάτων, της τέχνης, και του πολιτισμού. Μεταξύ αυτών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Lloyd Axworthy, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Murat Karayalcin, ο πρώην πρωθυπουργός της Βοσνίας και Εζεργοβίνης Zlatko Lagumdzija, ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Luis Ayala, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Salil Shetty, και ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Joseph Stiglitz.
Συνεδρίαση του World Refugee Councill στη Ρόδο
Με την ευκαιρία του Συμποσίου της Σύμης, συνεδρίασε στις 30 Ιουνίου και το World Refugee Councill, στη Ρόδο (προπομπός του Συμποσίου). Η συμμαχία των προθύμων για τη δημιουργία ενός προοδευτικού, δημοκρατικού, ρεαλιστικού τρόπου διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, θα πρέπει να αφορά συνολικά και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Μία συμμαχία οδηγός για κάθε περιφερειακή, διεθνή συνεργασία, αν όχι όρος για τη συμμετοχή στην ΕΕ τονίσθηκε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση.
Το ευρωπαϊκό μερίδιο στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού όφειλε να καθορίζεται στη βάση κοινών, προοδευτικών λύσεων, βασιζόμενων στις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ, με σεβασμό στο Διεθνές και Προσφυγικό Δίκαιο. Αυτό δεν είναι μόνο θέμα ηθικής τάξης αποτελεί και την πιο αποτελεσματική βάση για την διαχείριση του ζητήματος.
Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν σημαντικά ερωτηματικά για την πρόσφατη σύνοδο κορυφής, όπου αναδείχθηκαν οι αδυναμίες της ΕΕ. Ειδικότερα η έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέλη της για να υιοθετηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή γραμμή αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος. Ενός ζητήματος που παρά τη μείωση σε αριθμούς, θα συνεχίσει να αποτελεί χρόνιο ζήτημα, με πιθανές αιχμές κρίσης λόγω συγκρούσεων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε γειτονικές ηπείρους.
Η άρνηση ουσιαστικά να συμφωνηθεί από κοινού ένα πλάνο στην πρόσφατη Ευρωπαϊκή Σύνοδο, όπως και η πρόκριση διμερών συμφωνιών, αντιβαίνουν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παράλληλα, αλλά και ως συνέπεια, υπονομεύεται η τεράστια δύναμη που διαθέτει η ΕΕ να βρίσκει λύσεις κινούμενη συλλογικά και επομένως υπονομεύεται η δυνατότητα της ευρωπαϊκής ένωσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το διαχρονικό αυτό φαινόμενο. Η αναγγελία της δημιουργίας «περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης» (regional disembarkation platforms), ενέχει κινδύνους. Το ερώτημα που τίθεται είναι:
Αποτελεί η διαδικασία αυτή υπόβαθρο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμβατικών υποχρεώσεών μας απέναντι σε ανθρώπους που δικαιούνται την προστασία μας ως κατατρεγμένοι από την βία και την καταπίεση; ‘Η αποτελεί πρόσχημα που χαϊδεύει την ακραία ξενοφοβική επιχειρηματολογία, και εν τέλει ενισχύει την ακροδεξιά πολιτική η οποία και υπονομεύει την ίδια την έννοια της Ευρώπης;
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Προσφύγων (WRC), ιδρύθηκε το Μάιο του 2017 από το Κέντρο Διεθνούς Διακυβέρνησης Καινοτομίας του Καναδά και επιδιώκει να προσφέρει μια τολμηρή στρατηγική σκέψη για το πώς η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να ανταποκριθεί ολοκληρωμένα στους πρόσφυγες με βάση τις αρχές της διεθνούς συνεργασίας και της κοινής ευθύνης.
Το Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει ως μέλος ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, απαρτίζεται από σημαντικές πολιτικές, ακαδημαϊκές, προσωπικότητες, όπως: ο Lloyd Axworthy, η Rita Sussmuth και η Hina Jilani.