Το δημοσίευμα της “δημοκρατικής” τάραξε τα νερά. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο δημοτικό λιμενικό ταμείο ευρεία σύσκεψη για να συζητηθεί το πρόβλημα που υπάρχει στο τουριστικό λιμάνι σχετικά με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών από τρίτες χώρες (Τουρκία) οι οποίοι λιποθυμούν περιμένοντας πολλές ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο για να περάσουν από τον διαβατηριακό έλεγχο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “δ” στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος ο περιφερειακός λιμενάρχης της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, Γιάννης Αργυράκης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ρόδου Σπυρίδων Τάτης, ο πρόεδρος του ΔΛΤ, Μιχάλης Χριστοδούλου, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΔΛΤ Νότιας Δωδεκανήσου Μαρίκα Δεληγιάννη, ο υπεύθυνος ασφαλείας του τουριστικού λιμένα, Παναγιώτης Ντόκος και ναυτικοί πράκτορες.
Όπως έγραψε η δημοκρατική, την περασμένη Δευτέρα λιποθύμησε μία από τις επιβάτιδες των πλοίων που έφθασαν στη Ρόδο από την Τουρκία, περιμένοντας αρκετή ώρα κάτω από τον καυτό ήλιο τη σειρά της για τον έλεγχο των ταξιδιωτικών της εγγράφων. Αφού της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο ιατρείο που λειτουργεί το λιμάνι, ανέκτησε τις αισθήσεις της. Το περιστατικό αυτό θορύβησε όμως έντονα όλους όσοι ήταν παρόντες.
Πληροφορίες που ήρθαν στη «δημοκρατική» για δύο ή τρία νέα λιποθυμικά επεισόδια χθες Τρίτη, στο λιμάνι δεν επιβεβαιώθηκαν από καμία επίσημη πηγή.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αρχαιολογία θέτει εμπόδια στην τοποθέτηση τέντας στο λιμάνι για την προστασία των επισκεπτών. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου φέρεται να είχε δεσμεύσει το απαιτούμενο ποσό για την τοποθέτηση τέντας, η οποία όμως δεν τοποθετήθηκε ποτέ επειδή δεν δόθηκε η σχετική άδεια από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Κάθε προσπάθεια για την τοποθέτηση τέντας ή σκιάστρου έβρισκε πάντα αντίθετη την Αρχαιολογία.
Βέβαια δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Μπορεί το γραφείο διαβατηριακού ελέγχου στο λιμάνι να στελεχώθηκε με πέντε αστυνομικούς ανά βάρδια με αποτέλεσμα να έχει επιταχυνθεί σημαντικά η διαδικασία ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων, η μη λειτουργία του κλιματισμού ωστόσο στο χώρο εκτοξεύει το επίπεδο της ταλαιπωρίας των τουριστών στα ύψη! Η ευθύνη για τη συντήρηση του συστήματος κλιματισμού ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, που δεν έχει φροντίσει όμως για την αποκατάσταση της βλάβης.
Όλα αυτά τα θέματα πρόκειται να τεθούν επί τάπητος στην σημερινή σύσκεψη ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενες λύσεις έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι χρήστες του λιμανιού.
Καλώς ήρθατε στη χώρα της ταλαιπωρίας…
Όταν κάποιος ξένος τουρίστας φτάσει στην χώρα μας οδικώς ή με καράβι, η εικόνα που συναντά στους συνοριακούς σταθμούς ή στα λιμάνια, είναι τέτοια που κανονικά θα πρέπει να κάνει στροφή 180 μοιρών και να επιστέψει σπίτι του.
Και αυτό γιατί είναι τόσο κακές οι συνοριακές και λιμενικές υποδομές και ακόμη χειρότερη η οργάνωσή τους, που τον ξένο τουρίστα τον περιμένει σε περιόδους αιχμής, όπως αυτή που διανεύουμε, πολύωρη ταλαιπωρία, ενίοτε μέχρι λιποθυμίας. Θα περιμένει ατελείωτες ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο για να περάσει τους ελέγχους, αναρωτώμενος αν βρίσκεται σε χώρα της Ευρώπης.
Έτσι υποδέχεται η Ελλάδα αυτούς που έρχονται να αφήσουν τα ωραία τους λεφτά, ενισχύοντας την παραπαίουσα οικονομία μας.
Το πρόβλημα αφορά στους συνοριακούς σταθμούς στα βόρεια σύνορά μας που θυμίζουν τρίτο κόσμο, τα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και τα λιμάνια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Προχθές στο λιμάνι της Ρόδου, κατέπλευσαν ταυτόχρονα τρία πλοία από την Τουρκία που μετέφεραν πάνω από 600 τουρίστες. Ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και άτομα με κινητικά προβλήματα. Έπρεπε να περιμένουν κάτω από τον καυτό ήλιο για ώρες, μέχρι να περάσουν από τον διαβατηριακό έλεγχο. Μια γυναίκα δεν άντεξε και λιποθύμησε εξαντλημένη από την ορθοστασία και τη ζέστη.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το λιμάνι δεν διαθέτει έστω κάποιο στέγαστρο για να προστατεύει τους τουρίστες τουλάχιστον από τον ήλιο. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου είχε δεσμεύσει το απαιτούμενο ποσό για την τοποθέτηση τέντας, αλλά δεν δόθηκε η σχετική άδεια από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία.
Όταν οι ψημένοι από τον ήλιο τουρίστες φτιάσουν μέσα στο γραφείο διαβατηριακού ελέγχου διαπιστώνουν πως δεν λειτουργεί ο κλιματισμός, κάνοντας την αναμονή αφόρητη. Η ευθύνη για τη συντήρηση του συστήματος κλιματισμού ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδεκανήσου, το οποίο δεν φρόντισε για την αποκατάσταση της βλάβης.
Και αν αυτά συμβαίνουν στον κορυφαίο προορισμό που λέγεται Ρόδος, φανταστείτε τι συμβαίνει σε άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ στα σύνορα των Κήπων με την Τουρκία έχουν αναφερθεί αναμονές κάτω από τον καυτό ήλιο πάνω από πέντε ώρες.
Οι συνοριακοί σταθμοί είναι παρατημένοι στην τύχη τους, δημιουργώντας τις χειρότερες εντυπώσεις. Το υπουργείο τουρισμού δηλώνει αναρμόδιο, το Εσωτερικών ανήμπορο, ενώ οι Περιφέρειες, που σπαταλούν εκατομμύρια για την τουριστική τους προβολή, αδιαφορούν και δεν ασχολούνται. Μια φορά μόνο το Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης εξασφάλισε ένα εκατομμύριο για να σουλουπώσει κάπως τους μεθοριακούς σταθμούς, για να λάβει μήνυμα από την Αθήνα από το υπουργείο Εσωτερικών να μην ασχοληθεί καθώς δεν είναι δική του δουλειά. «Θα τα κάνουμε εμείς» είπαν και φυσικά δεν έκαναν τίποτε…
(Οmorfa Taxidia)