Τα φώτα στο πανεπιστημιακό εργαστήριο δειγμάτων εξέτασης του κορωνοϊού της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης έσβησαν την Τρίτη τα ξημερώματα στις 2. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων 24ώρων σταδιακού ανοίγματος των ελληνικών αεροδρομίων σε πτήσεις τσάρτερ δεν παρουσιάστηκαν «εκπλήξεις» και γενικά το σύστημα «δούλεψε όπως είχε σχεδιασθεί», όπως είπε στην «Κ» πηγή της Πολιτικής Προστασίας. Ομως σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε και στα όριά του.
Ετσι στο Ηράκλειο, όπου έφτασαν 34 πτήσεις έναντι των 40 ανακοινωμένων προηγουμένως και 150 που έφταναν συνήθως τέτοια εποχή, χρειάσθηκε σε μια περίπτωση να εξετασθούν όλοι οι επιβάτες πτήσης τσάρτερ (140 επιβάτες). Η εξέταση διήρκεσε 2,5 ώρες, καθώς στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας υπήρχαν μόνο 5 συνεργεία έναντι των 10 τα οποία έχει δεσμευθεί να κινητοποιήσει η Πολιτική Προστασία.
Ο αερολιμενάρχης του Ηρακλείου έχει ενημερώσει γι’ αυτό τον υφυπουργό κ. Νίκο Χαρδαλιά, που προσπαθούσε τα τελευταία 24ωρα να λύσει το πρόβλημα με αποσπάσεις από τις Ενοπλες Δυνάμεις. Συνολικά, στην Κρήτη πέταξαν 5.000 επιβάτες χωρίς προβλήματα (σ.σ. ένας Βρετανός με πυρετό στα Χανιά βγήκε αρνητικός στο τεστ του τοπικού νοσοκομείου), αλλά ο μηχανισμός συλλογής και επεξεργασίας των τεστ βρίσκεται ήδη στα όριά του αν τα αποτελέσματα απαιτηθεί να βγαίνουν σε ένα 24ωρο. Να σημειωθεί ότι η Κρήτη διαθέτει τον καλύτερο από όλους τους μηχανισμούς συλλογής και επεξεργασίας τεστ στη μη ηπειρωτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές ελήφθησαν περίπου 6.000 δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο από επιβάτες πτήσεων. Εως χθες το απόγευμα, είχαν βρεθεί πέντε θετικά κρούσματα.
Την ίδια ώρα που γινόταν αυτό στην Κρήτη, το σύνολο των επιβατών της πτήσης 463 της TUIfly Nordic που είχε ξεκινήσει από το αεροδρόμιο Arlanda της Στοκχόλμης ελεγχόταν στο αεροδρόμιο της Ρόδου, καθώς προερχόταν από μια χώρα που θεωρητικά το επιδημιολογικό της προφίλ δεν επέτρεπε πτήσεις «για μη ουσιώδεις λόγους» (σ.σ. ο τουρισμός δεν θεωρείται ουσιώδης λόγος). Ενώ οι υπόλοιπες πτήσεις από τη Σουηδία ακυρώθηκαν, μεταξύ των οποίων και της ανταγωνίστριας της Tui Apollo προς τα Χανιά, η πτήση προς τη Ρόδο έγινε διότι σε αυτήν είχαν επιβιβασθεί και δημοσιογράφοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η TUI παρακάλεσε να γίνει η πτήση διότι δεν ήταν σε θέση να την ακυρώσει τελευταία στιγμή. Ελληνες αξιωματούχοι φέρονται, σύμφωνα με πηγές του σουηδικού υπουργείου των Εξωτερικών, να έχουν διαβεβαιώσει ότι η χώρα «θα άνοιγε τις πόρτες της την 1η Ιουλίου». Οι επιβάτες του αεροσκάφους, δημοσιογράφοι και πελάτες της TUI, κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Ρόδου που ανήκει στην αλυσίδα.
Πάντως, ήταν το δεύτερο σουηδικό αεροσκάφος που επιτράπηκε να προσγειωθεί στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες. Την Τρίτη 1η Ιουλίου, η πτήση SAS SK 1833 με προορισμό από την Αρλάντα (Στοκχόλμη) έφτασε με 5ωρη καθυστέρηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», επειδή δεν ήταν δυνατόν να ακυρωθεί. Οι επιβάτες ελέγχθηκαν όλοι αν και δεν είχαν κωδικό. Ανάμεσά τους ήταν και 180 Ελληνες.
Πηγή : kathimerini.gr