Με ορόσημο την 15η Ιουλίου, οπότε και θα ξεδιπλωθεί πλήρως το νέο πλαίσιο διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους (ψυχαγωγία, μετακινήσεις στα νησιά κ.α.), και αντίστοιχα τα… “εμπόδια” στους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση δίνει επικοινωνιακή “μάχη”…
Πρώτον για να πείσει όσους ακόμη διστάζουν, να κάνουν το εμβόλιο, για να θωρακιστεί η χώρα από ένα νέο κύμα της πανδημίας. Και δεύτερον, να εξηγήσει στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις, την αναγκαιότητα των μέτρων που λαμβάνει.
“Στόχος δεν είναι να διχάσουμε τους πολίτες αλλά να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή” δηλώνει η κυβέρνηση, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η μάχη με την πανδημία, διεθνώς, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.
Επικαλούμενη και τους ειδικούς, σημειώνει ότι ασφαλείς είναι οι εμβολιασμένοι πολίτες, ενώ οι ανεμβολίαστοι, αφενός κινδυνεύουν και αφετέρου μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες του ιού στην κοινότητα.
Κυβέρνηση: “Δικαιούνται επιστροφή στην κανονικότητα οι εμβολιασμένοι”
“Είναι προφανές ότι οι εμβολιασμένοι – όντας ασφαλείς – δικαιούνται να επανέλθουν στην κανονικότητα που έχουν στερηθεί για 16 μήνες. Δεν αποκτούν προνόμια έναντι άλλων. Απαλλάσσονται από περιορισμούς που επιβλήθηκαν για λόγους δημόσιας υγείας” δηλώνουν κύκλοι της κυβέρνησης, απαντώντας στην κριτική που δέχεται για τον διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη.
Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει παράλληλα ότι το νέο πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης και της ψυχαγωγίας είναι μια συμπληρωματική στρατηγική που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα ενθάρρυνσης του εμβολιασμού, ώστε να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, το ισχυρότερο δυνατό τείχος ανοσίας. Παράλληλα για κάθε απόφαση σημειώνει ότι υπήρξε συνεργασία με την Επιτροπή Βιοηθικής, και με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Οι αποφάσεις εδράζονται στο τρίπτυχο ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν από το κράτος και κάθε ενήλικος πολίτης έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το κυβερνητικό επιτελείο.
Ο φόβος “ατυχήματος” στην οικονομία και η στρατηγική της κυβέρνησης.
Οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές επιπτώσεις θα είναι σοβαρές αν υπάρξει νέο, καθολικό lockdown δηλώνει η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό το σενάριο δεν είναι στις προθέσεις της και ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν για να μην υπάρξει κίνδυνος και για την οικονομία.
“Δεδομένου ότι υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού, το lockdown και κάθε οριζόντιο γενικευμένο μέτρο, δεν μπορεί να αποτελεί λύση. Από την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται, από την ώρα που υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσω της τόνωσης του εμβολιαστικού ρεύματος” δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.
Η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα, όμως, όπως κάθε χώρα, έχει υποστεί μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία και η κοινωνία εξηγούν οι ίδιες πηγές, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι “απόφαση της Κυβέρνησης είναι μην επιτρέψει κανένα ατύχημα”. “Στόχος είναι να πετύχει η πολιτική των εμβολιασμών. Αυτή είναι η λύση, δεν υπάρχει άλλη εκδοχή” τονίζουν.
Παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα; – Τι απαντά η κυβέρνηση.
Απάντηση στις αιτιάσεις ότι με το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού δεν προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, δίνει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, είναι στενή με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία είναι Συνταγματική Ανεξάρτητη Αρχή.
Όπως επισημαίνουν, η αυθεντικότητα του Πιστοποιητικού Εμβολιασμού θα ελέγχεται μέσω ψηφιακής εφαρμογής και δεν θα διατηρείται κανένα αρχείο. Ο στόχος είναι, όπως τονίζουν, απλά να διαπιστώνεται η γνησιότητα της προσκομιζόμενης ψηφιακής ή χάρτινης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και τίποτα περισσότερο. “Η εφαρμογή των μέτρων θα γίνει με πλήρη σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων και βεβαίως στα δικαιώματα όλων των πολιτών” απαντούν οι ίδιοι κύκλοι.
Πηγή newsit.gr