Ο εμβολιασμός και τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι τα μόνα όπλα που έχουμε απέναντι στον κορωνοϊό. Αυτό υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο κ. Μιχάλης Βολονάκης –γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, πνευμονολόγος – φυματιολόγος, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του covid που παρουσιάζονται στην Ρόδο τον τελευταίο καιρό.
• Κύριε Βολονάκη, θέλουμε να μας δώσετε μια εικόνα για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Ρόδο. Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και παρουσιάζεται έξαρση στα κρούσματα.
Είναι αλήθεια ότι στο τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μια αύξηση των αριθμών των νέων διαγνώσεων σχετικά με τον covid, ο οποίος αποτυπώνεται και σε αυξημένο δείκτη θετικότητας των τεστ αλλά και στην αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα. Επίσης, σιγά σιγά οι σκληροί δείκτες της πανδημίας –όπως συνηθίζουμε να τους ονομάζουμε εμείς- σε νέες εισαγωγές, διασωληνώσεις αλλά και θανάτους, παρουσιάζει μια αύξηση. Το γεγονός αυτό, δυστυχώς, δεν παρατηρείται μόνον σε τοπικό επίπεδο. Παρατηρείται και σε πανελλαδικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο –εν μέρει αναμενόμενο από την στιγμή που εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέτρα που είχαμε την περασμένη διετία για τον περιορισμό της νόσου, έχουν αρθεί.
• Το γεγονός πως χαλάρωσαν τα μέτρα όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Για παράδειγμα, η μάσκα σε κλειστούς χώρους ή σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό κ.λπ. παραμένει απαραίτητη λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού.
Κατά την άποψή μου, η αύξηση των κρουσμάτων στο χρονικό διάστημα αυτό που διανύουμε, είναι αποτέλεσμα δύο κυρίως παραγόντων: ο ένας παράγοντας είναι ότι οι νέες υπο-παραλλαγές του στελέχους Όμικρον (Ο4 και Ο5) είναι αρκετά μεταδοτικές και ο άλλος, είναι ότι όλα τα μέτρα έχουν αρθεί. Ειδικά η μάσκα που αφορά στην «ασπίδα» μας απέναντι στο ιό, καταργήθηκε σε όλους τους χώρους. Βέβαια, δεν είναι ένα μέτρο που εφαρμόσαμε μόνον εμείς στην Ελλάδα.
Η μάσκα καταργήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου και μάλιστα η χώρα μας, ήταν από τις τελευταίες που την κατάργησε.
Να σας πω ότι από την πρώτη φάση της πανδημίας, λέγαμε ότι πολύ σημαντικό ρόλο πέρα από τις δράσεις και αποφάσεις της Πολιτείας, παίζει η ‘ατομική ευθύνη’ του καθενός από εμάς. Επομένως, παρόλο που δεν είναι πλέον υποχρεωτική η μάσκα, το να την χρησιμοποιούμε σε κλειστούς χώρους, σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός (όπως το σούπερ μάρκετ, η τράπεζα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το αεροδρόμιο, το ταξίδι με αεροπλάνο κ.λπ.) νομίζω ότι μας προστατεύει επαρκώς.
• Με την μεγάλη μεταδοτικότητα, έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές και οι νοσηλείες στις μονάδες covid;
Πράγματι. Βλέπουμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων αποτυπώνεται με αύξηση των εισαγωγών στις μονάδες covid, των διασωληνώσεων και των θανάτων. Η πίεση στις μονάδες covid έχει αυξηθεί κι έχουν επιστρατευτεί ξανά, οι κλινικές covid σε περιοχές όπως η Αθήνα, τις οποίες χρησιμοποιούσαν κατά την πανδημία. Συνεπώς, παρατηρείται αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ –η οποία προς το παρόν είναι διαχειρίσιμη. Βέβαια, μπορεί τώρα να λέμε κάτι τέτοιο, αλλά μην ξεχνάμε ότι το ΕΣΥ έχει σηκώσει το μεγαλύτερο φορτίο της πανδημίας τα δύο αυτά χρόνια.
• Το ό,τι έχουμε μεγάλη αύξηση στην τουριστική κίνηση, παίζει ρόλο;
Σίγουρα. Ειδικά σε τοπικό επίπεδο που γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι ο πληθυσμός στη Ρόδο τριπλασιάζεται και οι επισκέπτες μας δεν χρησιμοποιούν μάσκες και δεν έρχονται με αρνητικά διαγνωστικά τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού όπως γινόταν στα προηγούμενα χρόνια, επηρεάζει την διασπορά. Πολλοί ασυμπτωματικοί μπορεί να ταξιδέψουν και να παρουσιάσουν συμπτώματα όταν θα είναι εδώ για διακοπές, οπότε θα συμβάλουν στην μετάδοση του ιού.
• Για τους εμβολιασμούς: άλλοι δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, άλλοι δεν έκαναν όλες τις δόσεις, κ.λπ. Τι λέτε γι αυτό;
Κοιτάξτε, πλέον έχουμε 2,5 χρόνια εμπειρίας σε ό,τι αφορά στην πανδημία του covid. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τον ιό, τον έχουμε αποκωδικοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ενώ γνωρίζουμε πώς να προφυλαχτούμε. Πέρα από τα μέτρα ατομικής προστασίας, το βασικότερο όπλο που έχουμε είναι ο εμβολιασμός.
Μετά από δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει παγκοσμίως, δεν γεννάται θέμα ασφάλειας του εμβολίου. Είναι ασφαλές, δοκιμασμένο και αποτελεσματικό. Πλέον, στις νέες παραλλαγές του ιού, το εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό, εξακολουθεί όμως να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην βαριά νόσηση –αποφυγή στις ΜΕΘ, θανάτους.
• Αυτό αφορά και κυρίως σε όσους ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες, έχουν υποκείμενα νοσήματα, είναι ευπαθείς ομάδες.
Έχετε δίκιο. Τώρα που παρατηρείται πάλι έξαρση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές αφορούν σε ανθρώπους άνω των 70 ετών. Αυτό αφορά κυρίως σε όσους ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες, έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Είναι αυτοί που οδηγούν το νέο αυτό κύμα της πανδημίας. Επομένως, είναι επιβεβλημένο να εμβολιάζονται και με την 4η δόση. Αυτό όμως, ισχύει και για νεότερες ηλικίες.
• Είπατε ότι οι επιστήμονες, τον έχουν αποκωδικοποιήσει τον ιό. Άρα… ήρθε για να μείνει, μεταλλάσσεται συνεχώς και δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τον κορωνοϊό!
Είναι εύλογη αυτή η απορία. Η εξέλιξη του ιού πραγματικά, απασχολεί πολύ τους επιστήμονες. Σε πρώτη φάση μας ενδιαφέρει από πανδημικός, να γίνει ενδημικός. Νομίζω ότι ήμασταν σε καλό δρόμο αλλά τώρα, βλέπουμε ότι βρισκόμαστε στο 6ο κύμα, το οποίο μάλιστα ήρθε νωρίτερα. Υποθέτουμε ότι ήρθε για να… μείνει. Οι επιστήμονες λένε ότι μια πανδημία θέλει τρία χρόνια για να αρχίσει να υποχωρεί. Διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο και οι εξελίξεις θα μας δείξουν τι θα γίνει.
Από την δική μας πλευρά, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τηρούμε τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας όσο καλύτερα μπορούμε, να εμβολιαζόμαστε, να φοράμε μάσκα και να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Επίσης, να ελέγχουμε τον εαυτό μας με διαγνωστικά τεστ. Αν έχουμε κάποιο σύμπτωμα, να πραγματοποιούμε κατά καιρούς κάποιο τέστ για να επιβεβαιώσουμε αν νοσούμε και κυρίως για να μην συμβάλλουμε στην διασπορά του ιού.
• Για να κλείσουμε κύριε Βολονάκη, παρατηρούμε έξαρση και σε άλλες ιώσεις το τελευταίο διάστημα.
Πράγματι. Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, παρατηρούμε ότι υπάρχουν ιώσεις οι οποίες έχουν τυπική συμπτωματολογία –παρόμοια με αυτή του κορωνοϊού- αλλά δεν είναι αυτός και τα τεστ είναι αρνητικά. Οι ιώσεις αυτές έχουν έντονη κλινική εικόνα, με πυρετό που μπορεί να κρατήσει από δύο έως και πέντε μέρες, με καταπόνηση κ.λπ. Επομένως, εννοείται ότι οποιοσδήποτε πυρετός, βήχας ή πονοκέφαλος δεν είναι απαραίτητα κορωνοϊός, αλλά πρέπει να σπεύσουμε να εξεταστούμε.