Συνεντεύξεις

Στέλλα Χανιώτη: «Κερδίζει συνεχώς έδαφος η χώρα μας, ως γαμήλιος προορισμός»

Μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού που διέκοψε κάθε δραστηριότητα και πάγωσε κάθε κοινωνική εκδήλωση, τα ελληνικά νησιά φέτος βρίσκονται και πάλι ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των μελλόνυμφων από το εξωτερικό που επιθυμούν να συνδυάσουν τον γάμο τους με διακοπές, ήλιο και θάλασσα.
Ενας μεγάλος αριθμός γάμων που τελούνται φέτος στα ελληνικά νησιά προέρχεται από αναβολές στην περίοδο της πανδημίας, ενώ η χώρα μας ως γαμήλιος προορισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος όπως λέει στη συνέντευξή της σήμερα στη «δημοκρατική» η κ. Στέλλα Χανιώτη, μέλος της Ελληνικής Ενωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού – GDPA.
Η ανάκαμψη στον κλάδο του γαμήλιου τουρισμού είναι ήδη εμφανής από την έναρξη της σεζόν, μετά το σοβαρό πλήγμα που δέχθηκε στην περίοδο του κορωνοϊού, και τείνει μάλιστα να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 που ήταν μια εξαιρετική χρονιά.
• Κυρία Χανιώτη, μετά από δύο χρόνια πανδημίας στα οποία επηρεάστηκε άμεσα και δοκιμάστηκε ο κλάδος της διοργάνωσης εκδηλώσεων, φέτος που ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτει σημαντικά ποια είναι η κατάσταση με τη διοργάνωση γάμων από το εξωτερικό στα ελληνικά νησιά;
Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, φέτος βλέπουμε μια αύξηση στη διοργάνωση γάμων στα ελληνικά νησιά ωστόσο δεν περιμένουμε μέσα σε μια σεζόν να καλυφθούν οι τεράστιες απώλειες των προηγούμενων ετών. Σίγουρα όμως σταδιακά βλέπουμε ότι το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση γάμων από το εξωτερικό στα ελληνικά νησιά αυξάνεται και για φέτος έχει προγραμματιστεί ένας μεγάλος αριθμός. Επίσημα στοιχεία ωστόσο για τον ακριβή αριθμό των επισκεπτών που ανταλλάσσουν γαμήλιους όρκους στα ελληνικά νησιά δεν έχουμε, διότι οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται συνήθως στο ληξιαρχείο.
• Ποιοι είναι αυτοί οι προορισμοί που έρχονται πρώτοι στις προτιμήσεις των μελλόνυμφων;
Είναι πολλά τα νησιά που κινούν το ενδιαφέρον των μελλόνυμφων για την τέλεση του γάμου τους, με πρώτη την Σαντορίνη, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Κρήτη και στο τελευταίο διάστημα και την Αθήνα η οποία έχει ανέβει αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις των ενδιαφερομένων.


• Μετά τα δύο χρόνια της απομόνωσης εξαιτίας της πανδημίας, θα λέγατε ότι έχουν διαφοροποιηθεί τα ζητούμενα των ενδιαφερομένων;
Ναι, βέβαια. Αρχικά βλέπουμε πως έχει επηρεαστεί ο χρόνος με τον οποίον λαμβάνουν αποφάσεις που θα λέγαμε είναι κυρίως της τελευταίας στιγμής, για να είναι βέβαιοι ότι δεν θα συμβεί κάτι που θα ανατρέψει τον σχεδιασμό τους, τις μετακινήσεις τους, την τελετή… Αυτό είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που κυριαρχούσε στη ζωή μας λόγω της πορείας εξάπλωσης του κορωνοϊού και την επιβολή μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Παρατηρούμε λοιπόν πολύ έντονα το φαινόμενο, να γίνεται μεν σχεδιασμός για την τέλεση του γάμου με έναν δισταγμό θα λέγαμε για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον covid, και έναν με δύο μήνες πριν από την εκδήλωση να ζητούν περισσότερες υπηρεσίες και παροχές από αυτές που είχαν αρχικά αποφασίσει και να υπάρχει αυτή η πίεση της τελευταίας στιγμής για να διευθετηθούν όλα και να έχουν το γάμο που επιθυμούν τελικά.
• Και προφανώς υπάρχουν γάμοι που τελέσθηκαν ή θα τελεσθούν έπειτα από αναβολές και μεταθέσεις ημερομηνιών των προηγούμενων δύο ετών.
Ναι, βέβαια και είναι ένα μεγάλο ποσοστό και μάλιστα αρκετοί γάμοι μεταφέρθηκαν φέτος έπειτα από αρκετές αναβολές μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια.
• Από ποιες χώρες προέρχονται οι μελλόνυμφοι που επιλέγουν να κάνουν τον γάμο τους στην Ελλάδα;
Τα ζευγάρια που επιλέγουν την Ελλάδα για τον γάμο τους προέρχονται κυρίως από τη Βρετανία και την Αμερική. Εχουμε επίσης αρκετά ζευγάρια από την Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία όπως επίσης και αρκετούς Καναδούς. Παλαιότερα είχαμε και ζευγάρια από την Αυστραλία όμως φέτος ακόμα δεν έχουν προγραμματιστεί γάμοι από αυτή την χώρα, δεν έχουμε ακόμα εικόνα. Επίσης έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι έχουμε αρκετούς γάμους από χώρες όπως είναι το Ντουμπάι, το Κατάρ, αλλά πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς πρόκειται για ανθρώπους που δεν έλκουν την καταγωγή τους από εκεί αλλά ζουν εκεί, όπως για παράδειγμα Αυστραλοί, Λιβανέζοι, Σύροι, Βρετανοί κ.ά. Μεγάλος όμως είναι και ο αριθμός των Ελλήνων ομογενών δεύτερης και τρίτης γενιάς που επιλέγουν να τελέσουν το γάμο τους στη χώρα μας.• Τι είναι αυτό που κυρίως αναζητούν ερχόμενοι εδώ για να κάνουν τον γάμο τους;
Το πρώτο πράγμα που θα λέγαμε ότι τους προσελκύει είναι ο καιρός. Το δεύτερο είναι ότι επιθυμούν να ζήσουν τη γραφικότητα και την παράδοση που προσφέρει ένα μικρό νησί τελώντας τον γάμο τους σε έναν χώρο δίπλα στη θάλασσα. Κάποια νησιά βεβαίως ξεχωρίζουν στις προτιμήσεις των μελλόνυμφων λόγω της ιδιαιτερότητάς τους. Στην περίπτωση της Σαντορίνης για παράδειγμα είναι η θέα της Καλντέρας, αυτή είναι μια διαφορετική προσέγγιση λόγω της μοναδικότητας του χώρου. Στην περίπτωση της Μυκόνου είναι η νυχτερινή ζωή και η διασκέδαση στις παραλίες, στην περίπτωση της Ρόδου είναι το Κάστρο των Ιπποτών… Το κοινό στοιχείο όλων των ελληνικών νησιωτικών γαμήλιων προορισμών είναι σίγουρα η θάλασσα και ο ήλιος και οι εμπειρίες που μπορούν να προσφέρουν όπως για παράδειγμα η εκδρομή με ένα σκάφος, η προσέγγιση και το κολύμπι σε δυσπρόσιτες παραλίες, τα στενά γραφικά σοκάκια στα νησιά που για τους επισκέπτες μας είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο και πολύ όμορφο, το ελληνικό φαγητό… Είναι πολλοί οι παράγοντες που λειτουργούν για να επιλέξουν τα ζευγάρια να τελέσουν τον γάμο τους στα ελληνικά νησιά και να μοιραστούν αυτές τις στιγμές με αγαπημένα τους πρόσωπα.
• Είναι δυνητικά επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες όλοι όσοι βιώνουν αυτή την εμπειρία στα νησιά μας;
Στην συντριπτική τους πλειονότητα, βεβαίως ναι. Πολλοί από αυτούς τους επισκέπτες επιστρέφουν στη χώρα μας και στο νησί που παντρεύτηκαν για να κάνουν για παράδειγμα την ανανέωση των γαμήλιων όρκων τους, να γιορτάσουν την επέτειο του γάμου τους, και πρέπει να σας πω ότι τα τελευταία χρόνια η τάση αυτή αυξάνεται. Είναι εσφαλμένη η εντύπωση πως πρόκειται για επισκέπτες που δεν θα τους ξαναδούμε, διότι έχουν κάθε λόγο να επιστρέψουν σε ένα νησί που το έχουν συνδέσει με μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής τους. Επιπλέον οι άνθρωποι αυτοί συνοδεύονται από συγγενείς και φίλους που επίσης είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψουν για τις διακοπές τους και επίσης όταν επιστρέφουν στη χώρα τους έχοντας βιώσει με τον καλύτερο τρόπο όλη την εμπειρία της τέλεσης του γάμου τους, τότε γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές μας.


• Και πρόκειται βέβαια για έναν κλάδο του τουρισμού, που ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία.
Ναι, βέβαια και είναι υπολογίσιμο το οικονομικό αποτύπωμα. Συνήθως για έναν γάμο από το εξωτερικό έρχονται κατά μέσο όρο 30 άτομα κι αυτό μεταφράζοντάς το σε διανυκτερεύσεις, σε εισιτήρια, σε εστιατόρια, σε ενοικιάσεις σκαφών, αυτοκινήτων, και βεβαίως στους επαγγελματίες που εμπλέκονται στη διοργάνωση και στην τέλεση των γάμων, αποτελεί μια σημαντική οικονομική ενίσχυση σε κάθε τοπική κοινωνία.
• Είναι κ. Χανιώτη ένας κλάδος που θα λέγατε ότι έχει περιθώρια να αναπτυχθεί περαιτέρω;
Βεβαίως και υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, αρχικά εντάσσοντας κι άλλους γαμήλιους προορισμούς της Ελλάδας καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και βλέπουμε μια μεγάλη δυναμική ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, εναπόκειται και στους τοπικούς φορείς η προώθηση του κάθε γαμήλιου προορισμού και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει επαρκής στήριξη από την κρατική πλευρά στην ανάδειξη του γαμήλιου τουρισμού. Ενώ σε άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού βλέπουμε να έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ανάδειξή τους, στον γαμήλιο τουρισμό δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή θα λέγαμε, παρότι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης και είναι μια τάση που συνεχώς αναπτύσσεται, ειδικά στην περίοδο μετά τους περιορισμούς της πανδημίας.
• Ενώ θα μπορούσε, λέτε, με την υποστήριξη των κρατικών φορέων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να γίνει ένα πιο δυναμικό άνοιγμα;
Ναι, ακριβώς και να αναδειχθούν όλες οι επιλογές που προσφέρει η Ελλάδα, οι οποίες λόγω των νησιών μας είναι μοναδικές και μπορούν να διεκδικήσουν ένα μεγάλο μέρος από τον γαμήλιο τουρισμό.
• Οι ανταγωνίστριες χώρες μας, ποιες είναι;
Ο Νο 1 ανταγωνιστής μας είναι η Ιταλία και επίσης η Τουρκία, η Ισπανία που είναι ψηλά στις προτιμήσεις των μελλόνυμφων. Μεγάλοι ανταγωνιστές είναι επίσης προορισμοί εκτός Ευρώπης όπως είναι η Ταϊλάνδη, η Χαβάη, που είναι οι κυρίαρχοι παίκτες σε αυτό το κομμάτι.
• Ποιο θα λέγατε ότι είναι το ζητούμενο των επόμενων ετών, πού θα πρέπει να δοθεί βάση;
Σίγουρα θα πρέπει να δοθεί βάση στο θέμα των υποδομών που όμως αφορά γενικότερα στην τουριστική υποδομή της χώρας μας και όχι μόνο τον δικό μας κλάδο. Δεν διαφέρουν τα δικά μας ζητούμενα από αυτά στον υπόλοιπο τουριστικό κλάδο. Το κύριο ζητούμενο όμως, πέρα από τα επιμέρους, είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως γαμήλιου προορισμού σε διεθνές επίπεδο, σε όλες τις εκθέσεις που προωθεί ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού που θα πρέπει να εκλάβουν σοβαρά πλέον και την προώθηση αυτού του προϊόντος. Κι αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τη διοργάνωση γάμων, αφορά και πάρτι γενεθλίων, και ανανεώσεις γαμήλιων όρκων, και επετείους, και αποφοιτήσεις, είναι τα λεγόμενα milestone events όπως τα χαρακτηρίζουν στο εξωτερικό που αφορούν σε διάφορους εορτασμούς που περιλαμβάνουν μέλη οικογένειας και φίλους στο εξωτερικό. Είναι μια γενικότερη εμπειρία και πολύ δημοφιλής τάση που διαμορφώνεται στο εξωτερικό να μεταβαίνει κάποιος στο εξωτερικό και να γιορτάσει μια ειδική περίσταση με αγαπημένους συγγενείς και φίλους και η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να μπει δυναμικά σε αυτή την αγορά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου