Τοπικές Ειδήσεις

«Απόβαση» 6.500 Τούρκων τουριστών στη Ρόδο σε 3 μήνες με την Visa Express

• 4.500 άτομα ήρθαν μόνο τον Ιούνιο από την γείτονα χώρα • «Υπερέβαλαν» εαυτόν οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας ελέγχου διαβατηρίων.

Περισσότεροι από 6.000 τουρίστες ήρθαν στη Ρόδο από τις 31 Μαρτίου μέχρι και το τέλος Ιουνίου, κάνοντας χρήση του μέτρου της χορήγησης visa express που δίνει το δικαίωμα στους Τούρκους πολίτες να αποκτήσουν δικαίωμα 7ήμερης παραμονής στα νησιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «δημοκρατική», 6.344 υπήκοοι Τουρκίας ήρθαν στη Ρόδο συνολικά με visa express εκ των οποίων 4.500 ήρθαν μόνο τον Ιούνιο (!) και οι 3.000 από αυτούς πέρασαν στο νησί μας την εβδομάδα του Μπαϊραμιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον που καταγράφεται από τη γείτονα χώρα για τη χρήση της visa express είναι τεράστιο και αναμένεται η κίνηση να διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα.
Ωστόσο, όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Βασίλης Βαγιανάκης, για να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας Ελέγχου Διαβατηρίων στο λιμάνι της Ρόδου υπερέβαλαν εαυτόν.
Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, οι αστυνομικοί εξάντλησαν τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των επισκεπτών αλλά ακόμα και αν ενισχυόταν η υπηρεσία με επιπλέον προσωπικό, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων επισκεπτών καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για την εγκατάσταση γραφείων και μηχανημάτων.
Μέχρι τώρα, οι απαιτητικές και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που έπρεπε να διεκπεραιώσουν οι Τούρκοι πολίτες οι οποίοι επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στα νησιά μας, αποτελούσαν ανασταλτικό παράγοντα για την επίσκεψη στα νησιά μας.
Σε πρώτη φάση η Visa Express, διάρκειας επτά ημερών, ήταν διαθέσιμη για ταξίδια προς την Κω, τη Λέσβο, τη Ρόδο, τη Σάμο και τη Χίο και σε δεύτερη φάση το μέτρο επεκτάθηκε σε ακόμα πέντε νησιά, στη Λήμνο, στη Λέρο, στην Κάλυμνο, στο Καστελλόριζο και στη Σύμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου από την 1 Ιουνίου που ενεργοποιήθηκε η δεύτερη φάση του μέτρου στο Καστελλόριζο έφτασαν 275 Τούρκοι υπήκοοι με τη visa express, ενώ στη Σύμη δεν έχει γίνει ακόμα είσοδος με αυτή τη διαδικασία.
Η visa express κοστίζει 60 ευρώ και μέχρι 18 ετών, ο ταξιδιώτης δεν πληρώνει τίποτα, ενώ οι τουρκικές αρχές συμβουλεύουν τους Τούρκους ταξιδιώτες να κάνουν ασφάλεια υγείας η οποία κοστίζει 15 ευρώ.
Το χρονικό
της συμφωνίας
Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από τετράμηνη διαβούλευση, που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, μεταξύ του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη και της αρμόδιας Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, στην οποία ενεπλάκη στη πορεία και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023, ενέκρινε τη χορήγηση βίζας εξπρές σε Τούρκους πολίτες, για επισκέψεις σε 10 νησιά και 14 λιμάνια. Μπορεί κανείς να εκδώσει την visa express και εκτός τουριστική περιόδου, οποτεδήποτε μέσα στο χρόνο. Χορηγείται με ειδική σφραγίδα που τοποθετείται πάνω στο διαβατήριο, ενώ ο επισκέπτης, δεν μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να πάει σε άλλο προορισμό.
Σκοπός της πρωτοβουλίας, είναι η ουσιαστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας των παραπάνω νησιών, κάποια εκ των οποίων επωμίστηκαν δυσανάλογο φόρτο λόγω του μεταναστευτικού τα προηγούμενα έτη. Η πρόσβαση αυτή, γίνεται πλέον με λιγότερη γραφειοκρατική ταλαιπωρία και αποτελεί τη μοναδική εξαίρεση στη Ζώνη Σένγκεν, κάτι που αποτυπώνει, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος.
Υπενθυμίζεται ότι τη διευκόλυνση αυτή για τους Τούρκους υπηκόους ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του, τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού πρώτα η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η εφαρμογή αυτής της διαδικασίας «είναι μια σύνθετη άσκηση» διότι «απαιτεί τη συνέργεια πολλών υπουργείων. Του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που έχει ευθύνη των πλόων, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει την ευθύνη των θεωρήσεων και την προστασία των συνόρων και του πολίτη, του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έχει την αρμοδιότητα των Δήμων και άρα και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων.
Η εφαρμογή του μέτρου στα νησιά που έχουν επιλεγεί, εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση των εσόδων καθώς η Τουρκία αποτελεί έναν από τους σταθερούς «αιμοδότες» της οικονομίας των νησιών κατά τη θερινή περίοδο.
Οι Τούρκοι επισκέπτες αγαπούν πολύ τα ελληνικά νησιά και βρίσκονται σταθερά ανάμεσα στις πρώτες επιλογές τους για τις θερινές τους διακοπές.
Η χορήγηση της visa express και η εκ νέου εφαρμογή του μέτρου ήταν αίτημα όχι μόνο των τουριστικών φορέων των ελληνικών νησιών, αλλά και της Τουρκίας που επιζητούσε τρόπο σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τη διευκόλυνση των Τούρκων ταξιδιωτών προς τα ελληνικά νησιά.
Υπενθυμίζεται ότι το αυξημένο ενδιαφέρον των Τούρκων πολιτών για διακοπές στα ελληνικά νησιά και φυσικά και στη Ρόδο, οδήγησε στην περίοδο του Μπαϊραμιού, σε ένα διαδικαστικό πρόβλημα που αφορούσε στη καθυστέρηση έκδοσης βίζας για 300 Τούρκους επισκέπτες που θέλησαν να περάσουν τις διακοπές τους για το Μπαϊράμι και να γιορτάσουν τη μεγάλη αυτή θρησκευτική τους εορτή στη Ρόδο, προβαίνοντας μάλιστα σε κρατήσεις στα ξενοδοχεία, χωρίς όμως να καταφέρουν να επισκεφθούν το νησί, λόγω του, τεχνικής καθαρά φύσης, προβλήματος που παρουσιάσθηκε.
Ένα πρόβλημα που φυσικά απογοήτευσε τους δεκάδες επισκέπτες από τη γείτονα χώρα, που θέλησαν να απολαύσουν όλα όσα προσφέρει το νησί, αυτός ο μοναδικός τουριστικός προορισμός που μαγνητίζει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Εν τούτοις, μετά από την αγαστή συνεργασία του Δήμου Ρόδου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Τουρισμού και Πολιτισμού Γεωργίου Τόππου, του προέδρου της ΕΞΡ Γιάννη Παπαβασιλείου και του γενικού προξένου της Τουρκίας στη Ρόδο Salim Kircaliali, βρέθηκε η λύση για τους 300 Τούρκους πολίτες που δεν κατάφεραν τις συγκεκριμένες ημέρες να κάνουν διακοπές στο νησί.
Οσοι δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο νησί για τις διακοπές τους λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση της βίζας τους, και οι οποίοι είχαν ήδη προπληρώσει την διαμονή τους στα ξενοδοχεία του νησιού, ότι μπορούν είτε να μεταφέρουν την διαμονή τους για Σεπτέμβριο/ Οκτώβριο ανάλογα με την διαθεσιμότητα του ξενοδοχείου τους ή εναλλακτικά συνιστάται η επιστροφή των χρημάτων τους.
Ήδη η ΕΞΡ έχει ενημερώσει σχετικά το τουρκικό Προξενείο στην Ρόδο, στο οποίο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να στείλουν τα στοιχεία τους μαζί με την απόδειξη κράτησης. Αφού λάβει όλα τα σχετικά στοιχεία, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, θα αποστείλει σε όλους ενημέρωση για την σχετική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου