«Ονειρο θερινης νυχτος» οι κατεδαφισεις
Αδυναμία εκτέλεσης του έργου της επανεκδόσεως, μετά από επικαιροποίηση, των πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρέτων για την δρομολόγησή τους, δηλώνει με έγγραφό της προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου:
«Η υπηρεσία μας αδυνατεί να προβεί αυτοτελώς στις προαπαιτούμενες επαναχαράξεις οριογραμμών Αιγιαλού-Παραλίας και κατά συνέπεια δεν δύναται να προβεί αυτοτελώς και άνευ τεχνικής και διοικητικής συνδρομής από την κεντρική της υπηρεσία και στις ζητούμενες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αυτοψίες – σύνταξη τυπογραφικών για κάθε μια εν δυνάμει κατάληψη εκ των υπό κρίση Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης που έχουν διαχρονικά τα τελευταία 40 χρόνια εκδοθεί για το σύνολο του νησιού» τονίζεται στο έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που έρχεται να επιβεβαιώσει πως η κατεδάφιση αυθαιρέτων επί του αιγιαλού και σε δάση της Ρόδου αποτελεί πλέον αντικείμενο σεναρίου καλογυρισμένης ταινίας επιστημονικής φαντασίας.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», συνολικά προβλέπεται στη Ρόδο η κατεδάφιση 219 τελεσίδικων πρωτοκόλλων αυθαιρέτων, εκ των οποίων 135 σε αιγιαλό, 54 σε δάση και 30 πολεοδομικά.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται αυθαίρετα στη λιμενική ζώνη της Ακαντιάς, στο Φαληράκι, στην Καλλιθέα, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Σορωνή, στ’ Αφάντου, στην παραλιακή ζώνη της πόλεως Ρόδου και κυρίως στις παραλίες του Ελλη και του Καζίνο, στα Λοθιάρικα της Λάρδου, στην Κρεμαστή, στον Αρχάγγελο, στο νέο Καρνάγιο, στη Λίνδο, στην Τσαμπίκα, στο Γεννάδι, στα Κολύμπια, στην Ιαλυσό (Ιξιά, παραλία Μπικίνι κλπ), στο Παραδείσι, στα Βληχά, στην Κρητηνία, στην Αγία Αγάθη, στο Κιοτάρι και στα Καβουράκια.
Σημειώνεται ότι οι κατεδαφίσεις μετά από την ψήφιση διαδοχικών τροπολογιών είχαν ανασταλεί ενώ δεν εκτελούνται κατεδαφίσεις εντός του καλοκαιριού για την προστασία του τουρισμού.
Μετά την εκτέλεση μέρους των ως άνω κατεδαφίσεων σε παράγκες και σπίτια αδυνάμων οικογενειών με παιδιά στο νησί της Ρόδου, ούτε μια από τις προγραμματισμένες και μάλιστα με αριθμό προτεραιότητας, λόγω παλαιότητας, των πρωτοκόλλων κατεδάφισης, δεν εκτελέστηκε.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε τον Απρίλιο του 2024 υπέρ των θέσεων που είχαν εκφραστεί από τους παρανομούντες και μάλιστα δικαίως καθώς τα πρωτόκολλα δεν έχουν ενημερωθεί.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε ειδικότερα ότι τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στα Δωδεκάνησα θα πρέπει να επανεξεταστούν με νέες αυτοψίες πριν εκτελεστούν και η απόφαση δίνει, όπως έγραψε η «Καθημερινή» «το φιλί της ζωής» για τουλάχιστον μία διετία σε όσους καταπάτησαν ή/και έχτισαν αυθαίρετα στις ακτές των νησιών.
Ενώ όμως η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έγινε αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με έγγραφό της χθες καθιστά σαφές ότι αδυνατεί να επικαιροποιήσει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης:
ΘΕΜΑ: Ενημέρωση περί επικαιροποίησης πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών στα νησιά της Δωδεκανήσου.
ΣΧΕΤ. α).Το με αρ. πρωτ. 17731/26-06-2024 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (Εισ. 76204/26-06-2024).
Σε απάντηση του ανωτέρω α) σχετικού εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου το οποίο επισυνάπτεται από κοινού με τους σχετικούς πίνακες, με το οποίο ενημερωθήκαμε ότι η Α.Δ. Αιγαίου από εδώ και στο εξής δύναται να εκτελέσει Πρωτόκολλα Κατεδάφισης Αυθαιρέτων Κατασκευών και Κτισμάτων στα νησιά της Δωδεκανήσόυ (εκτός Ρόδου), μόνσ, εφόσον αυτά συνοδεύονται από επικαιροποιημένη έκθεση αυτοψίας της υπηρεσίας μας, σας ενημερώνουμε ότ:
α) Έχει επέλθει ουσιαστική νομοθετική μεταβολή στο σύνολο του Νομού Δωδεκανήσόυ, δια της εφαρμογής των μεταβατικών και καταργούμενων διατάξεων των άρθρων 23 & 24 αντίστοιχα του Ν. 5092/2024 (Φ.Ε.Κ. 33/τ. Α/04-03-22). Με τις διατάξεις αυτές καταργήθηκε εξ’ ολοκλήρου ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της ήδη από το λειτουργούν Ιταλικό .Κτηματολόγιο (Κυβερνητικό Διάταγμα Κ.Δ. 132/29) καταγεγραμμένης στους τόμους των ακινήτων ενιαίας, κοινόχρηστης, κτηματολογικά προκαθορισμένης, ζώνης Αιγιαλού – Παραλίας του Δημοσίου (Spiaggia del mare), η οποία διαχρονικά τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια αποτέλεσε για την υπηρεσία μας τη βάση για τη λήψη μέτρων προστασίας του κοινοχρήστου χώρου σε περιοχές δίχως καθορισμένες με τη διοικητική διαδικασία του Ν. 2971/01, οριογραμμές Αιγιαλού. Σημειώνεται εδώ ότι η ζώνη αυτή δια των προαναφερόμενων διατάξεων των ανωτέρω άρθρων περιέρχεται από τη μέχρι σήμερα Δημόσια Κτήση στην Ιδιωτική Περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και κατά συνέπεια οι διατάξεις περί προστασίας της διαφοροποιούνται σε αντιστοιχία μετά νομικά της χαρακτηριστικά.
β) Τα συνημμένα στους πίνακες του υπ’ αρ (α) σχετικού Πρωτόκολλα Κατεδάφισης και κατά συνέπεια και οι αναζητούμενες Εκθέσεις Αυτοψίας, ανέρχονται για τα νησιά της Δωδεκανήσου (εκτός της Ρόδου) σε περίπου 132 Π.Κ.Α.Κ.Κ. όπως εύκολα διαπιστώνεται με ευρεία γεωγραφική κατανομή η οποία εκτείνεται από βορρά προς νότο και από εκτός σχεδίου περιοχές έως και εντός Ρυμοτομικού.
γ) Υφίσταται άμεση και επιτακτική ανάγκη οριοθέτησης του κοινοχρήστου χώρου Αιγιαλού του Δημοσίου, ειδικά προ της διενέργειας των ζητούμενων αυτοψιών, ειδικά στις χωρίς καθορισμένες οριογραμμές Αιγιαλού περιοχές (εκτός σχεδίου), αφού σε αντίθετη περίπτωση θα είναι αδύνατον “apriori” η υπηρεσία μας αλλά και η διοίκηση γενικότερα (Εισαγγελία – Αστυνομικά Τμήματα κ,λ.π.) να γνωρίζει τον νομικό χαρακτήρα του χώρου της ανέγερσης του αυθαίρετου κατασκευάσματος και άρα να γνωρίζει τις διατάξεις βάσει των οποίων Θα λάβει πιθανά νέα μέτρα προστασίας του χώρου.
Είναι σημαντικό εδώ να σημειωθεί ότι αυτοτελώς η έκθεση αυτοψίας χωρίς να συνοδεύεται από τυπογραφικό διάγραμμα που να απεικονίζει την αυθαίρετη και παράνομη κατάληψη δεν αποτελεί ολοκληρωμένη διοικητική ενέργεια καθώς μόνο με τυπογραφικό διάγραμμα ή έστω χαρτογραφικό υπόβαθρο, οριοθετείται με σαφήνεια και πέραν κάθε αμφιβολίας το εύρος, το σχήμα και η θέση της κατάληψης.
Καταλήγοντας σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας αδυνατεί να προβεί αυτοτελώς στις προαπαιτούμενος επαναχαράξεις οριογραμμών Αιγιαλού-Παραλίας και κατά συνέπεια δεν δύναται να προβεί αυτοτελώς και άνευ τεχνικής και διοικητικής συνδρομής από την κεντρική της υπηρεσία και στις ζητούμενες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αυτοψίες – σύνταξη τυπογραφικών για κάθε μια εν δυνάμει κατάληψη εκ των υπό κρίση Πρωτοκόλλων Κατεδάφισης που έχουν διαχρονικά τα τελευταία 40 χρόνια εκδοθεί για το σύνολο του νησιού».