Ειδήσεις

Εμπλοκή με την αξιοποίηση του Γκόλφ Αφάντου

Μακρύς και γεμάτος κακοτοπιές είναι ο δρόμος για την αξιοποίηση του Γκόλφ Αφάντου από την εταιρεία M.A.Angeliades Inc. εξαιτίας των εκκρεμοτήτων που υφίστανται με αιτήσεις άρσεως απαλλοτριώσεων, που συντελέστηκαν στην περιοχή, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και δικαιωμάτων που έλκουν πρώην ιδιοκτήτες απαλλοτριωμένων ακινήτων σε τμήματα της έκτασης που παραχωρείται.
Η εταιρία M.A.Angeliades Inc, που ανήκει στον Συμιακό ομογενή επιχειρηματία από την Αμερική κ. Μερκούριο (Μάικ) Αγγελιάδη, έχει προσφέρει €26.900.000 για το ακίνητο Golf – Βόρειο Αφάντου.
Τα 1.360 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκόλφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών.
Στο υπόλοιπο της έκτασης, που θα αξιοποιηθεί με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, προγραμματίζεται να αναπτυχθούν, κυρίως ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και σε μικρό ποσοστό πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες με συνολική δόμηση που δεν θα ξεπερνά τα 151.000 τμ.
Η εμπλοκή για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων ακινήτων στο συγκεκριμένο τμήμα της έκτασης, που παραχωρείται από το ΤΑΙΠΕΔ ήταν δεδομένη αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι έχει προγραμματιστεί ενώπιον του Στ’ Τμήματος του ΣτΕ η συζήτηση τον Οκτώβριο αιτήσεως ιδιώτη για να του επιστραφεί μεγάλη οικοπεδική έκταση που είχε απαλλοτριωθεί υπέρ του δημοσίου για τις ανάγκες του γηπέδου γκόλφ.
Ο συγκεκριμένος ιδιώτης, που κατάγεται από τ’ Αφάντου, όπως έγραψε η «δημοκρατική», διεκδικεί συγκεκριμένα να του επιστραφεί ακίνητο που κείται εντός του αγωνιστικού χώρου του γκολφ και έχει καλυφθεί πλέον με γκαζόν!!
Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει, όπως και σε άλλες περιπτώσεις ανά την επικράτεια, ότι υπήρξε παρατεταμένη αδράνεια της δημόσιας διοίκησης να εκτελέσει το έργο για το οποίο συντελέστηκε η απαλλοτρίωση και υποχρέωσε την ΕΤΑ να επιστρέψει το απαλλοτριωθέν ακίνητο στους ιδιοκτήτες του.
Μετά την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να πωλήσει τα ακίνητα ουσιαστικά ομολογείται ότι δεν εκτελέστηκε το έργο για το οποίο έγινε η απαλλοτρίωση και θεωρητικά οποιοσδήποτε επιδιώξει την άρση ακινήτων που ευρίσκοντο στην ιδιοκτησία της οικογένειάς του, θα μπορέσει να πετύχει τον σκοπό του.
Σημειώνεται ότι τις προκείμενες αντιδικίες, ενώπιον του ΣτΕ, το ΤΑΙΠΕΔ έχει δεσμευτεί να διεκπεραιώσει και ως εκ τούτου ο επενδυτής δεν θα έχει καμία ανάμειξη ή συνέπεια.
Σε κάθε περίπτωση έτσι που το ΤΑΙΠΕΔ θα χάνει κάποια από τις αιτήσεις, θα οφείλει αφού πληρωθεί το δημόσιο από τον νέο ιδιοκτήτη τα προβλεπόμενα δικαιώματα να τα επαναπαλλοτριώσει και να τα αποδώσει καθαρά στον επενδυτή.
Αυτό ουσιαστικά είναι όμως ανέφικτο αφού μετά την αγοραπωλησία το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα έχει δικαιώματα και τίτλο στα ακίνητα αυτά, που μεταβιβάζονται, εκτός κι αν προτιμηθεί να αποκοπούν από την συνολική έκταση που μεταβιβάζεται.
Και εκεί είναι που αρχίζουν τα δύσκολα… Πώς θα μπορέσει δηλαδή να ξεπεράσει το γεγονός ότι διεκδικούνται τμήματα εντός του γηπέδου του Γκόλφ!
Η αίτηση, που θα συζητηθεί τον Οκτώβριο, έχει υποβληθεί από την Α. χήρα Γ. Π., και στρέφεται κατά του Υπουργού Οικονομικών, του Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.
Αίτημα είναι η ακύρωση της παράλειψης της Διοίκησης να άρει την συντελεσμένη απαλλοτρίωση, που κηρύχτηκε με την υπ’ αριθμό Α 19327/7362/6-8-1970 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Συντονισμού (ΦΕΚ Δ΄182/21-8-1970) και κάθε άλλης συναφούς πράξης της Διοίκησης.
Δυνάμει της ως άνω απόφασης απαλλοτριώθηκε υπέρ και με δαπάνη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) έκταση συνολικού εμβαδού 567.299 τ.μ. στην περιοχή Αφάντου Ρόδου για την εκτέλεση έργων τουριστικής αξιοποίησης.
Στην εν λόγω απαλλοτριωθείσα έκταση περιλαμβάνονται δύο ακίνητά της αιτούσας εμβαδού 1.590 τ.μ. και 2.950 τ.μ., στη θέση «Χαράκια», του Δήμου Αφάντου.
Για τα παραπάνω απαλλοτριωθέντα ακίνητα η αποζημίωση προσδιορίσθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου στο ποσό των 85 δρχ. ανά τ.μ. εδάφους, την οποία και εισέπραξε, αφού είχε αναγνωρισθεί ως δικαιούχος.
Επισημαίνει ότι από την συντέλεση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έχουν περάσει μέχρι σήμερα σαράντα χρόνια και πλέον και ο Ε.Ο.Τ., υπέρ του οποίου κηρύχθηκε η απαλλοτρίωση αυτή, η Ε.Τ.Α. η οποία είναι διαχειρίστρια της έκτασης αυτής και γενικά η διοίκηση, δεν πραγματοποίησαν τον αρχικό σκοπό της απαλλοτρίωσης ή άλλο σκοπό δημόσιας ωφέλειας, αφού δεν εκτέλεσαν στα παραπάνω ακίνητά της καθώς επίσης και στην υπόλοιπη απαλλοτριωθείσα έκταση τα προβλεπόμενα έργα κοινής ωφέλειας.
Προσθέτει ακόμη ότι ο Ε.Ο.Τ. και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (Ε.Τ.Α.) ως διαχειριστής της παραπάνω απαλλοτριωθείσας έκτασης έχουν εκδηλώσει σαφώς και ανενδοιάστως τη βούλησή τους να μη χρησιμοποιήσουν ολόκληρη την ως άνω απαλλοτριωθείσα έκταση και συνεπώς και τα ακίνητα της για το σκοπό για τον οποίο απαλλοτριώθηκαν αυτά ή για άλλο σκοπό δημόσιας ωφέλειας, αφού επιχείρησαν να εκμισθώσουν την έκταση με μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτη επενδυτή.
Τονίζει δε ότι ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών, τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού με την από 14-01-2010 αίτησή της να προβούν στην έκδοση απόφασης ανάκλησης (άρσης) της απαλλοτρίωσης για τα παραπάνω ακίνητά της και τον καθορισμό με απόφασή τους της επιστρεπτέας αποζημίωσης, πλην όμως δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμιά απάντηση.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ Νικόλαος Πέρος.
Πέραν όμως των ανωτέρω σε εκκρεμότητα παραμένει ο καθορισμός τιμής αποζημίωσης στο δημόσιο για τη μεταγραφή στην ιδιοκτησία του δικηγόρου κ. Στ. Σταυρή και των οικείων του κ.κ. Στ. χήρας Εμμανουήλ Σταυρή και Μαρούλας (Μαρίας) Εμμανουήλ Σταυρή εκτάσεων που απαλλοτριώθηκαν στο Γκολφ Αφάντου.
Τρία από τα πέντε μέλη του συμβουλίου του ΣτΕ αποφάνθηκαν ότι έχουν συντελεστεί από την ΕΤΑ οι λόγοι απαλλοτρίωσης των ακινήτων στο Γκολφ Αφάντου.
Αφού καταβληθεί από τον κ. Σταυρή το τίμημα η απαλλοτριούμενη έκταση θα του επιστραφεί και το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να επανέλθει με νέα απαλλοτρίωση για να αποδεσμεύσει το ακίνητο.
Στη απόφαση εκδόθηκε μετά την προσφυγή του κ. Σταυρή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι από το 1993 ολόκληρη η ιδιοκτησία του Ε.Ο.Τ. θεσμοθετήθηκε ως ζώνη τουρισμού και αναψυχής με καθορισμένες χρήσεις γης, η οποία περιλαμβάνει τουριστικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, εμπορικές χρήσεις και συναφείς. Ο Ε.Ο.Τ. προσπάθησε δύο φορές κατά τη δεκαετία 1980-1990 να ολοκληρώσει την αξιοποίηση της όλης εκτάσεως μέσω μακροχρόνιας εκμισθώσεως σε ιδιώτη επενδυτή, που θα επιλεγόταν κατόπιν διαγωνισμού, όμως ο προκηρυχθείς δημόσιος διαγωνισμός, ελλείψει προσφορών, λόγω, μεταξύ άλλων, παραλείψεως εγκρίσεως χωροθετήσεως της περιοχής και μη υπάρξεως κινήτρων για επενδύσεις σ’ αυτήν από τον ισχύοντα αναπτυξιακό νόμο, κηρύχθηκε και τις δύο φορές άγονος.
Η Ε.ΤΑ. Α.Ε. αφότου ανέλαβε τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας του Ε.Ο.Τ., προσέλαβε ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο την εταιρεία «Mizuho Corporate Advisory CO LTD» προς κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου αξιοποιήσεως της ακίνητης περιουσίας του Ε.Ο.Τ.. Κατά το έτος 2002, στο πλαίσιο σχετικής αποφάσεως του Δ.Σ. της Ε.ΤΑ. Α.Ε., προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για ανάδειξη στρατηγικού συνεργάτη, που θα αναλάμβανε την ανάπτυξη της υφιστάμενης υποδομής γκολφ.
Τελικά, κατόπιν καταθέσεως αποκλειστικώς μίας προσφοράς, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.
Όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμ. ΔΚ1151/25.5.2006 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου, επιτρέπεται πλέον η κατασκευή επεκτάσεως του υφιστάμενου γηπέδου γκολφ εντός της κοινόχρηστης ζώνης της παραλίας.
Στις 15.3.2006 υπεγράφη μεταξύ της παρεμβαίνουσας «Ε.ΤΑ Α.Ε.», της «Δ.ΕΑ.» και της Alpha Bank σύμβαση περί αναθέσεως στην τελευταία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Το ΣτΕ έκρινε ότι παρήλθαν 35 έτη, από την αρχική απαλλοτρίωση μέσα στα οποία η Διοίκηση προέβη μεν σε ποικίλες νομικές ενέργειες και διαδικασίες, οι οποίες απέβλεπαν στην αξιοποίηση της ευρύτερης απαλλοτριωθείσης εκτάσεως Αφάντου Ρόδου, έγιναν πολλά σχέδια και προωθήθηκαν ενέργειες για την αξιοποίηση της περιοχής, ωστόσο διαπιστώνεται ότι ούτε οι διαδικασίες κατέληξαν σε συγκεκριμένο και αμέσως εφαρμόσιμο αποτέλεσμα ούτε πολλώ μάλλον, εκτελέσθηκαν έργα, πέραν εκείνων που είχαν κατασκευασθεί κατά το αρχικό στάδιο υλοποιήσεως του σκοπού της απαλλοτριώσεως.
Οι εμπλοκές δεν σταματάνε μόνο εδώ αφού υφίσταται ακόμη ένα θέμα αυτό της ολοκλήρωσης της διαδικασίας επιστροφής άλλου ακινήτου στην έκταση που πρόκειται να περιέλθει στην ιδιοκτησία του ίδιου επενδυτή.
Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει ήδη μεταγραφεί και στην ιδιοκτησία του πρώην Υπουργού Παιδείας κ. K. Aρβανιτόπουλου.
Από το 2009 έχει ακυρωθεί συγκεκριμένα η παράλειψη της Διοικήσεως να άρει την επίδικη τετελεσμένη απαλλοτρίωση, κατά το μέρος που αφορά τις ιδιοκτησίες των οικογενειών Χατζηχριστοδούλου από τ’ Αφάντου και Αρβανιτόπουλου από τον Πειραιά, συνολικού εμβαδού 11.500 τ.μ. σε προνομιακή θέση στην περιοχή.
Η συγκεκριμένη έκταση ανήκει κατά το ήμισυ στον κ. Παναγιώτη Αρβανιτόπουλο, πατέρα του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί η απαλλοτρίωση ενώ παραμένει άγνωστο πόσοι ακόμη θα προσφύγουν στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με όμοια αιτήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου