Στα προβλήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, αναφέρθηκε χτες σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών κ. Τάσος Μελετίου.
«Τα προβλήματα μέσα στο μνημείο εξακολουθούν να είναι τα ίδια, όπως κάθε χρόνο. Πρωταρχικό, παραμένει η στάθμευση, ένα πρόβλημα το οποίο δεν βρίσκει λύση. Περιμέναμε από την δημοτική αρχή Ρόδου να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει όσα είχαμε αποφασίσει στην σύσκεψη του περασμένου Απριλίου –δηλαδή να δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης στην περιοχή όπου βρίσκονται τα παλαιά σφαγεία και να γίνει διασύνδεση με την τοπική αγορά ώστε να μπορούν οι τουρίστες, να διακινούνται πιο εύκολα. Αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη».
Σε ερώτηση τι γίνεται με τους ‘κράχτες’ και την άγρα πελατών, ο κ. Μελετίου εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος:
«Έχει σημειωθεί μια μικρή βελτίωση όσον αφορά τους ‘κράχτες’. Καμία εξέλιξη ωστόσο δεν υπάρχει στο ζήτημα της καταπάτησης κοινόχρηστων χώρων. Ειδικά από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κεντρικά σημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Ένα ακόμη πρόβλημα αφορά την καθαριότητα, που είναι η εικόνα του μνημείου και η Θαλασσινή Πύλη παρουσιάζει συνεχώς πρόβλημα. Τα τείχη έχουν καταντήσει… ‘ουρητήριο’ με συνέπεια να βρισκόμαστε αντιμέτωποι ακόμη και με θέματα υγιεινής –καθώς κάποιοι δεν θέλουν να πληρώσουν τα 50 λεπτά για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες…»
Ειδικά για την αστυνόμευση, ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης, εκτίμησε ότι βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Ενεργό πάντως παραμένει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις αναδυόμενες μπάρες, καθώς όπως έχει ξεκαθαριστεί από την δημοτική αρχή και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, μόνον οι μόνιμοι κάτοικοι και όσοι δικαιούνται την είσοδό τους στο μνημείο, για λόγους ασφάλειας και προστασίας, έχουν εφοδιαστεί με ειδικά τηλεχειριστήρια. Οι προσπάθειες ωστόσο για παράνομη είσοδο δεν ελέγχονται:
«Ειδικά τις βραδινές ώρες, μπαίνουν ανεξέλεγκτα τα δίκυκλα (από εταιρείες ντελίβερι κλπ) καθώς και από κάποιους που πουλάνε πάγο για να κάνουν τις παραδόσεις», δήλωσε ο κ. Μελετίου.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΑΠΌ
ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών της Μεσαιωνικής Πόλης πάντως, δεν εμφανίσθηκε και τόσο ικανοποιημένος από την εξέλιξη της φετινής τουριστικής κίνησης, στο μνημείο:
«Η κίνηση έχει αυξηθεί, όπως ήταν αναμενόμενο μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο που διανύουμε, αλλά αυτό δεν βρίσκεται σε συνάρτηση με τις εισπράξεις. Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου έχει καταντήσει προορισμός ‘εκδρομής’ από τους τουρίστες που διαμένουν σε άλλες περιοχές του νησιού, καθώς έρχονται με πούλμαν, τους οδηγούν οι ξεναγοί όπου θέλουν αυτοί, τους δίνουν οδηγίες να μην ψωνίζουν από την αγορά και τους κατευθύνουν, όπου θέλουν οι ίδιοι. Από την άλλη, ο κόσμος που έρχεται δεν ξοδεύει. Εμείς που ανήκουμε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει κίνηση, αλλά δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη. Τα σημερινά προβλήματα της Ρόδου είναι σύνθετα. Μην ξεχνάτε ότι αυξάνονται συνεχώς οι ξενοδοχειακές κλίνες –κυρίως στη Νότια Ρόδο- με συνέπεια να μην μπορούν να γεμίσουν εύκολα και φυσικά να δουλεύουν αποκλειστικά με τα ‘βραχιολάκια’», είπε ο κ. Μελετίου.