Ειδήσεις

«Χωρίς προσωπικό οι μικροί νησιωτικοί δήμοι. Ο Δήμος Κάσου δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο»

Την ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για την απαγόρευση των προσλήψεων στους μικρούς νησιωτικούς δήμους, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής τονίζει ότι οι μικροί νησιωτικοί δήμοι, όχι απλά υπολειτουργούν, αλλά είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών και υπηρεσιών.

Ο Μάνος Κόνσολας επικαλείται την περίπτωση του Δήμου Κάσου, ο οποίος λειτουργεί χωρίς ούτε έναν υπάλληλο, αλλά και του Δήμου Χάλκης, που δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό απαραίτητο για την καθαριότητα, όπως και του Δήμου Λειψών, που στερείται των υπηρεσιών ενός διοικητικού υπαλλήλου αλλά και ενός απαραίτητου υπαλλήλου για την ύδρευση.

Ανάλογα προβλήματα υποστελέχωσης, όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, υπάρχουν στη Σύμη, στη Νίσυρο, στην Αστυπάλαια, στο Αγαθονήσι και στο Καστελλόριζο.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να εξαιρεθούν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι από την απαγόρευση των προσλήψεων. Παράλληλα, θέτει και το ζήτημα της υποστήριξης των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών στους μικρούς νησιωτικούς δήμους, ζητώντας να υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών για να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Αποδεικνύεται ότι ο Καλλικράτης (ν.3852/2010) σχεδιάστηκε με απόλυτη προχειρότητα. Οι μικροί νησιωτικοί δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο απαγόρευσης προσλήψεων αλλά και με τα εμπόδια που υπάρχουν.

Αν δεν υπάρξει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αν δεν αντιληφθεί η Πολιτεία τις ιδιαιτερότητες των μικρών νησιωτικών δήμων, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Υπάρχουν μικροί νησιωτικοί δήμοι που δεν έχουν ούτε έναν υπάλληλο, δήμοι που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2016

Αρ.πρωτ: 7310/27-7-2016

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: «Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις προσλήψεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποστελέχωσης και διοικητικής λειτουργίας των νησιωτικών δήμων»

Κύριε Υπουργέ,

Ο νόμος 3852/2010 (Καλλικράτης) δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των μικρών νησιωτικών δήμων, τη στιγμή, μάλιστα, που τους εκχώρησε αρμοδιότητες που δεν μπορούν να ασκήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και πόρων.

Οι ανάγκες δημοσιονομικής εξυγίανσης επέβαλλαν την απαγόρευση των προσλήψεων, η οποία πήρε οριζόντια διάσταση χωρίς να εξαιρεί τους μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Αυτή τη στιγμή, στους συγκεκριμένους δήμους, έχει δημιουργηθεί μια ζοφερή κατάσταση. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαθέτουν προσωπικό και οι διοικητικές ανάγκες τους, η καθημερινή τους λειτουργία, αλλά και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε καλύπτονται εθελοντικά από Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους και πολίτες είτε είναι αδύνατον να καλυφθούν, με αποτέλεσμα οι μικροί νησιωτικοί δήμοι να υπολειτουργούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Κάσου δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο ενώ ο Δήμος Χάλκης δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό για την καθαριότητα.

Ο Δήμος Λειψών δεν μπορεί να προσλάβει ένα διοικητικό υπάλληλο, απαραίτητο για τη λειτουργία του, αλλά και έναν υδραυλικό, απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών ύδρευσης.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στη Νίσυρο, στην Αστυπάλαια, στην Τήλο, στο Αγαθονήσι, στο Καστελλόριζο και στη Σύμη.

Το νέο νομοσχέδιο που έχει θέσει σε διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα υποστελέχωσης των νησιωτικών δήμων σε ό, τι αφορά στο προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους (διοικητικό προσωπικό, καθαριότητα, εργάτες, οδηγοί, υδραυλικοί).

Δεν αντιμετωπίζει, επίσης, και το πρόβλημα της υποστήριξης τους στο πεδίο των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών αφού το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, δεν τους επιτρέπει να προσλαμβάνουν εξωτερικούς συνεργάτες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι σχεδόν αδύνατη η λειτουργία των μικρών νησιωτικών δήμων, με ό, τι αυτό σημαίνει για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Ανάλογα προβλήματα, εκτός από τους μικρούς νησιωτικούς δήμους στα Δωδεκάνησα, υπάρχουν και στα νησιά των Κυκλάδων.

Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται, όχι μόνο η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του Ν.3852/2010 για τη λειτουργία των μικρών νησιωτικών δήμων, αλλά και του θεσμικού πλαισίου για τις προσλήψεις. Οι μικροί νησιωτικοί δήμοι πρέπει να εξαιρεθούν από την απαγόρευση των προσλήψεων, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, που να διευκολύνει την υποστήριξη τους στο επίπεδο των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών, επιτρέποντάς τους να προσλαμβάνουν εξωτερικούς συνεργάτες για την κάλυψη των αναγκών στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την εξαίρεση των μικρών νησιωτικών δήμων από την απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν, πλέον, να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.
2. Εάν προτίθεται να αναμορφώσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και να δώσει τη δυνατότητα και μαζί τους πόρους στους μικρούς νησιωτικούς δήμους για να προσλαμβάνουν εξωτερικούς συνεργάτες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών.
Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου