Eνώπιον του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου εισάγεται από την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων πρόταση για την έγκριση μελέτης αποκατάστασης των διατηρητέων κτηρίων Ακάβη. Ο προϋπολογισμός της μελέτης πλήρους αποκατάστασης του κτηρίου ανέρχεται σύμφωνα με την εισήγηση στο ποσό του 1.450.000 ευρώ ενώ με προηγούμενη απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο έχει εγκρίνει την υποβολή πρότασης προς ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και τον Άξονα 14, «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος-προαγωγή αποδοτικής χρήσης των πόρων».
Το συγκρότημα “Ακάβη” είναι αξιόλογο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στην πόλη της Ρόδου.
Χαρακτηρίστηκε ως “έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία” με υπουργική απόφαση.
Το συγκρότημα θα αποκατασταθεί και θα εξοπλιστεί κατάλληλα, προκειμένου να στεγάσει χρήσεις πολιτισμού και πρόνοιας.
Η πρόταση εμπίπτει στο πλαίσιο της δράσης που αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού σε κτήρια.
Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να οδηγούν στην αξιοποίησή τους και την ανάδειξή τους ως τουριστικό κεφάλαιο της περιοχής και τη χρήση τους ως πολιτιστικά / πνευματικά, συνεδριακά, εκθεσιακά κέντρα, χώρους δημόσιων υπηρεσιών κ.ά.
Το κτήριο βρίσκεται στο τέλος της οδού Παπαλουκά στη συμβολή με την οδό Ερυθρού Σταυρού, κατασκευάστηκε το 1894 μέσα σε μεγάλο αγρόκτημα και ήταν αρχικής ιδιοκτησίας Ηλία Τάνους Ακάβη, πλούσιου εμπόρου συριακής καταγωγής με εξέχουσα θέση στην κοινωνία επί τουρκοκρατίας και ιταλικής κατοχής.
Ο Ακάβη πέθανε το 1935, αφήνοντας σημαντική ακίνητη περιουσία στο Δήμο. Επί ιταλοκρατίας το κτήριο ονομάστηκε «μεγάλο σπίτι». Εκεί διέμεναν Ιταλοί αξιωματικοί και Άγγλοι στρατιώτες. Από το 1947 μέχρι έως το 1990 στέγαζε άπορες οικογένειες. Το οικοδομικό συγκρότημα του αρχοντικού αποτελείται από ένα διώροφο οικοδόμημα με υπόγειους χώρους και δευτερεύοντα κτίσματα (στάβλο και αποθήκες).
Είναι κτήριο επιβλητικό με πολύ ωραίες αναλογίες, με εμβαδόν ισογείου 156 τ.μ, ορόφου 156 τ.μ με βοηθητικούς χώρους 48 τ.μ και ακάλυπτο χώρο 1000 τ.μ. Στην κύρια όψη τονίζεται ιδιαίτερα ο κεντρικός άξονας με μπαλκονάκι πάνω από την είσοδο και αέτωμα ως επιστέγασμα.
Τα μεταλλικά σφυρήλατα φουρούσια, τα λίθινα γείσα, τα ξύλινα ταβάνια και τα κουφώματα από κατράνι, όλα σε νεοκλασικά μοτίβα, μαρτυρούν τον πλούτο του ιδιοκτήτη.
Σήμερα το κτήριο δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση εκτός από τη στέγη η οποία επιδιορθώθηκε όταν γινόταν αποκατάσταση του κτηρίου που στεγάζει σήμερα το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών. Η αποκατάσταση του κτηρίου έχει αποφασιστεί και προταθεί από το Δήμο αρκετές φορές στο παρελθόν και επίσης έχει προταθεί ως στέγη του Μουσείου των Δωδεκανησίων της διασποράς κατά τις εργασίες του 3ου Συνέδριου των Δωδεκανησίων της Διασποράς που έγινε στον Αρχάγγελο Ρόδου την 1 Αυγούστου 2009.
https://www.dimokratiki.gr/03-08-2016/meleti-gia-tin-apokatastasi-ton-diatiriteon-ktirion-akavi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.