Αθήνα, 2
Με 10% μείωση κατά μέσο όρο στις επικουρικές συντάξεις έγινε η «πρεμιέρα» της νέας δοκιμασίας για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, των Δήμων, της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των τραπεζών. Το μεγαλύτερο ψαλίδι αναμένεται, ωστόσο, τον Σεπτέμβριο οπότε και οι μειώσεις θα φτάσουν έως και το 40%.
Το πρώτο και ελαφρύτερο πακέτο επανυπολογισμού, λόγω καθυστερήσεων της ΗΔΙΚΑ, περιλαμβάνει περίπου 312.000 συντάξεις έναντι συνόλου 1,2 εκατομμυρίου επικουρικών. Κατά τον επανυπολογισμό προσωπική διαφορά εμφάνισαν 45.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης με το οποίο είχαν υπολογιστεί οι συντάξεις τους υπερέβαινε το 20% και δεν αντιστοιχούσε στις εισφορές που είχαν καταβάλει.
Ωστόσο η πλειοψηφία των συνταξιούχων αυτής της κατηγορίας διασώζεται από το ψαλίδι, γιατί το συνολικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το όριο προστασίας των 1.300 ευρώ τον μήνα. Οι «άτυχοι» του Δημοσίου που ξεπερνούν το όριο και θα υποστούν περικοπές ανέρχονται σε 3.500 και προέρχονται από τους κλάδους της Πολιτικής Αεροπορίας και των υπουργείων Προεδρίας, Εξωτερικών και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στους χαμένους συγκαταλέγονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχασαν τον προηγούμενο μήνα 60-80 ευρώ από το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Δηλαδή από τις περικοπές στο μέρισμα και τις επικουρικές χάνουν 100 ευρώ τον μήνα, ενώ από το φθινόπωρο η επιδείνωση θα είναι εντονότερη καθώς θα παρακρατηθούν τα αναδρομικά του μερίσματος (από 1ης Ιανουαρίου 2016) και των επικουρικών (από 1ης Ιουνίου). Αν μάλιστα περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, θα βρουν το ποσό στον λογαριασμό τους μειωμένο κατά 18%.
Ο κύριος όγκος των περικοπών -είτε για επικοινωνιακούς λόγους, είτε λόγω καθυστέρησης της ΗΔΙΚΑ- θα γίνει αντιληπτός στις 2 Σεπτεμβρίου. Πάντως ασκείται πίεση στις υπηρεσίες να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγκαίρως για 1 εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις. Η εντολή άνωθεν είναι να ολοκληρωθεί τουλάχιστον ο επανυπολογισμός για τις 730.000 επικουρικές του ΙΚΑ και να μείνει μικρότερο πακέτο για τον Οκτώβριο. Στο δεύτερο κύμα περικοπών θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς, καθώς αναμένονται μειώσεις από 2 ευρώ έως 350 ευρώ στις επικουρικές του ΙΚΑ, των τραπεζοϋπαλλήλων, των υπαλλήλων της ΔΕΗ, των εμποροϋπαλλήλων, των βενζινοπωλών, των ναυτικών πρακτόρων και των συνταξιούχων του ΝΑΤ. Συνολικά εκτιμάται ότι θα θιγούν περίπου 200.000-250.000 επικουρικές συντάξεις και οι μειώσεις θα φτάσουν έως και 40% έναντι του ποσού που χορηγούσε το Ταμείο πριν από τις μνημονιακές περικοπές.
Στουρνάρας: Δεν φτάνουν μόνο οι φόροι, χρειάζονται και μεταρρυθμίσεις
Τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τους δύο άνδρες να επικεντρώνουν τη συζήτησή τους σε θέματα που αφορούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα «κόκκινα» δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού κανονίστηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με τις δύο πλευρές να χαρακτηρίζουν τη συνάντηση ενημερωτικού τύπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιαννης Στουρναρας ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλκόπουλο για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για «τις θετικές ενδείξεις που φαίνονται στην κατάσταση της ρευστότητας». Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ο διοικητής έστειλε μήνυμα και για την αξιολόγηση τονίζοντας ότι «δεν φτάνει μόνο η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά χρειάζονται και μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως η άμεση υλοποίησή τους».
Επίσης, μετέφερε το ρόλο της ΕΚΤ ως σταθερό παράγοντα της Ευρωζώνης, τόσο αναφορικά με τη νομισματική πολιτική όσο και την εποπτεία των συστημικών τραπεζών. Τέλος, τον ενημέρωσε για τα stress test και τι σημαίνουν για την οικονομία.
Ο διάλογος που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς πάτε;
Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Καλά. Είστε σε φάση διακοπών ή ακόμα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι. Διακοπές δεν υπάρχουν. Γενικά για όσους έχουν μερίδιο ευθύνης για το τι συμβαίνει στον τόπο, διακοπές δεν υπάρχουν.
Να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση που θα μου κάνετε. Και απλώς ήθελα να εκφράσω την άποψη ότι πέρα από τα ζητήματά μας τα ελληνικά, είναι ανάγκη τούτη τη στιγμή, να στηριχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα μέσα τα οποία είναι απαραίτητα για να διαδραματίσει τον πραγματικό της ρόλο. Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα που έχουμε στην Ευρωζώνη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει ν’αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την κρίση και την κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση, η οποία υπάρχει. Ο πρόεδρος, κ.Ντράγκι, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Αλλά για να τα καταφέρει σ’αυτόν τον τομέα πρέπει να δοθούν και τα θεσμικά μέσα που έχουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες με κορυφή, αν θέλετε, την FED.
Νομίζω ότι και με την πείρα που έχετε και επειδή ως Ελλάδα έχουμε κάθε λόγο να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, είναι ανάγκη να είμαστε με εκείνα τα Κράτη, τα οποία θα συμβάλλουν ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ν’αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά με τα κατάλληλα μέσα. Ακόμα και αν χρειασθεί αλλαγή του καταστατικού της.
Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, την οποία κανονίσαμε την βραδιά της Δημοκρατίας πριν από λίγες μέρες. Οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικότερες απ’ότι ήταν πριν από λίγο καιρό – έχουμε στοιχεία δηλαδή γι’αυτό. Τώρα, όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είπατε, η ΕΚΤ σήμερα είναι ένας μεγάλος πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη. Στην ουσία η νομισματική πολιτική φέρει πολύ μεγάλο βάρος σήμερα για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Θα επιθυμούσαμε, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και κυβερνήσεις μέσω δημοσιονομικής πολιτικής, όσες μπορούν βέβαια, όσες έχουν αυτό που λέμε ‘δημοσιονομικό χώρο’, αλλά και μέσω μεταρρυθμίσεων, να συμβάλουν και αυτές.
Σαφώς, όπως είπατε, το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι γνωστό ότι καθορίζεται από τη Συνθήκη και χρειάζεται ομοφωνία για ν’αλλάξει. Πάντως, ακόμα και μέσα στο περιθώριο που έχουμε, η ΕΚΤ νομίζω ότι διαδραματίζει τον ρόλο της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και συμφωνώ απόλυτα σε όσα είπατε για τον κ.Ντράγκι
Τα πάνω και τα κάτω σε δάνεια και καταθέσεις
Ακριβότερα τα νέα δάνεια τον Ιούνιο και φθηνότερα τα παλιά, αφού το επιτόκιο για τα πρώτα αυξήθηκε από 4,41 στο 4,45% και για τα δεύτερα από 4,52% έπεσε στο 4,49%.
Τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το επιτόκιο των καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο.
Αναλυτικά σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ «σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε, τον Ιούνιο του 2016, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε. Το περιθώριο επιτοκίου* αυξήθηκε στις 4,45 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 4,41 τον προηγούμενο μήνα.
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,42%, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά διαμορφώθηκε στο 0,12%, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο μίας ημέρας από επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,21%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος διαμορφώθηκε στο 0,86%, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρουσίασε αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 4,87%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,48%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με κυμαινόμενο1 επιτόκιο παρουσίασε αύξηση κατά 65 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,64%.
Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρουσίασε μείωση κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,82%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης, έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 7,32%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,83%. Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 29 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,68%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,07%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο 4,73%, έναντι 4,71% τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο1 παρουσίασε μείωση κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,69%.
2. ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ
Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε, τον Ιούνιο του 2016, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των δανείων μειώθηκε. Το περιθώριο επιτοκίου* μειώθηκε στις 4,49 εκατοστιαίες μονάδες από 4,52 τον προηγούμενο μήνα.
Αναλυτικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) διαμορφώθηκε στο 0,41%, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των δανείων μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,90%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,89%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 0,94%, αμετάβλητο έναντι του προηγούμενου μήνα. Τo μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών διαμορφώθηκε στο 2,64%, έναντι 2,66% τον προηγούμενο μήνα. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,98%. Τέλος, το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων διαμορφώθηκε στο 5,21%, έναντι 5,19% τον προηγούμενο μήνα.