Μία από τις πλέον βασικές πύλες εισόδου των προϊόντων απομίμησης, των προϊόντων «μαϊμού» κατά το κοινώς λεγόμενον, παραμένει η Ελλάδα. Στις περισσότερες κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών, από κοσμήματα και καλλυντικά έως παιχνίδια, το ποσοστό των προϊόντων που αποκαλύπτεται στη χώρα ότι πρόκειται για απομιμήσεις είναι πολύ υψηλότερο από όσο αναμενόταν, ειδικά εάν αυτό συγκριθεί με την ποσότητα των νόμιμων εισαγωγών που πραγματοποιεί στις ίδιες κατηγορίες προϊόντων. Στόχος των επιτήδειων δεν γίνονται μόνο γνωστές μάρκες οίκων μόδας και αθλητικών ειδών, αλλά και τρόφιμα, με την Ελλάδα να αποτελεί μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα από την κυκλοφορία ψευδεπίγραφων προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως είναι για παράδειγμα το τυρί φέτα.
Σύμφωνα με την κοινή έκθεση των EUIPO (Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και της Europol τα προϊόντα «μαϊμού» που εισέρχονται στην Ε.Ε. υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο 5% των εισαγωγών που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 85 δισ. ευρώ. Ο τζίρος δε παγκοσμίως των προϊόντων απομίμησης υπολογίζεται σε 390 δισ. ευρώ και αποτελούν το 2,5% του παγκόσμιου εμπορίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, οι κατηγορίες προϊόντων όπου η αναλογία κατασχέσεων προϊόντων απομίμησης προς τις νόμιμες εισαγωγές είναι ιδιαιτέρως υψηλή είναι τα αρώματα και τα καλλυντικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, αθλητικά είδη, παιχνίδια, κοσμήματα.
Η Ελλάδα αποτελεί κεντρική πύλη εισόδου και για τσιγάρα «μαϊμού», καθώς μόνο το 2015 οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν 7.306.656 πακέτα. Δύο ερμηνείες δίνουν οι συγγραφείς της έκθεσης: είτε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό σημείο εισόδου για τα τσιγάρα είτε ότι οι ελληνικές τελωνειακές αρχές έχουν δώσει προτεραιότητα στους ελέγχους που αφορούν τα προϊόντα καπνού. Στην ίδια έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον εντοπισμό ενός φορτίου με 496.000 πακέτα ψευδεπίγραφων τσιγάρων προέλευσης Βιετνάμ που κατασχέθηκε στον Πειραιά και στον εντοπισμό εν συνεχεία ενός ακόμη φορτίου με 500.000 πακέτα που εντοπίστηκε σε φορτηγό με προορισμό την Πολωνία.
Το στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, ειδικά καθώς τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια υγεία και επιπλέον δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί εκτεταμένοι έλεγχοι, είναι η αύξηση στην Ε.Ε. των προϊόντων απομίμησης στην κατηγορία των τροφίμων. Η επιχείρηση τρόφιμα «μαϊμού» αφορά κατά κύριο λόγο τα βιολογικά προϊόντα και τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης. Οι κατηγορίες τροφίμων που πλήττονται είναι κρασιά και άλλα αλκοολούχα ποτά, τυριά, κρέατα, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Οι χώρες των οποίων οι παραγωγοί δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από τις παράνομες αυτές πρακτικές είναι η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Καθημερινή