Ένα κορυφαίο θεσμικό ζήτημα, αυτό της διάκρισης και σεβασμού της αυτονομίας των θεσμών – πυλώνων της δημοκρατίας στα κράτη – μέλη της ΕΕ, τίθεται επιτακτικά εν όψει της νέας αξιολόγησης από την υπόθεση Γεωργίου.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να φέρει στο πρώτο Eurogroup του φθινόπωρου το οποίο θα συνέλθει στις 15 Σεπτεμβρίου το θέμα με την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου από το τριμελές εφετείο πλημμελημάτων ανεβάζει ήδη το θερμόμετρο. Ήδη αναφορικά με την καταδικαστική απόφαση για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), τόνισε ότι «η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές».
«Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη μέλη μπορεί να “αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης” σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο, ωστόσο, των δικαστών και των εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού πολιτεύματος», σημείωσε σε ανακοίνωσή της.
Τόνισε επίσης ότι «οι ελληνικές δικαστικές Αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Ακόμη, η ΕΔΕ υπενθύμισε ότι στις 30 Αυγούστου 2016 είχε εκδώσει δελτίο Τύπου σχετικά «με τις ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων».
Είναι η δεύτερη φορά, που οι θεσμοί παρεμβαίνουν ανοικτά στην Ελληνική δικαιοσύνη. Η πρώτη ήταν με την πίεση για την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014
Είναι προφανές ότι οι θεσμοί και ειδικά η Κομισιόν, προσπαθούν, μετά το «στραπάτσο» που υπέστη με την υπόθεση των Greek Statistics τα χρόνια προ μνημονίων, όπου φάνηκε να μην έχει κινηθεί έγκαιρα για να αποτρέψει τις Ελληνικές αλχημείες, να αποτρέψουν κάθε σημείο αμφισβήτησης της συνταγής που ακολουθήθηκε, δηλαδή των μνημονίων και της λιτότητας.
Έτσι οι Βρυξέλλες φέρνουν στην ατζέντα του Eurogroup το όλο θέμα με πολλά κράτη μέλη να φέρονται έτοιμα να ανοίξουν θέμα ακαταδίωκτου για τα πρόσωπα που βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια της Στατιστικής Αρχής.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της εκπροσώπου του Πιέρ Μοσκοβισί: «Αυτό που έχει σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί , να προστατεύονται με βάση το νόμο … Γι’ αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις». Επανέλαβε ότι η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου είναι ανοιχτή για προσφυγή και συνεπώς η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Και ανέφερε πως «η υπόθεση του Α. Γεωργίου θα εξεταστεί από τα κράτη – μέλη, στο πλαίσιο της επόμενης συνόδου της ευρωζώνης».
Είναι προφανές ότι άλλο ένα προαπαιτούμενο μπαίνει εν όψει της νέας αξιολόγησης.
Γιώργος Αλεξάκης