Ειδήσεις

Συνεχίζονται οι δράσεις της «Γαστρονομικής Περιφέρειας»

Συνεχίζει δυναμικά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τις δράσεις της στο πλαίσιο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019». Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση γευσιγνωσίας στο πλαίσιο της δράσης «Be a local» του προγράμματος «Taste the seasons» ενώ βρέθηκε στο νησί μας η πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Όπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους, η επικεφαλής της Επιτροπής Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Χάιντι Λαζάνη:
«Η ΠΝΑΙ στο πλαίσιο των δράσεων που αφορά τον Πρωτογενή Τομέα και τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας, έχει ξεκινήσει πιλοτικά με τους τοπικούς παραγωγούς των νησιών μας, όπου οι σεφ δημιουργούν ένα μενού βασισμένο στα τοπικά προϊόντα, τις πρώτες ύλες που υπάρχουν και τις ντύνουν με τις παλιές ροδίτικες παραδοσιακές συνταγές. Σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε εντός και εκτός συνόρων στρατηγικός εταίρος είναι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου».
Η κα Λαζάνη εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την πορεία των δράσεων της ΠΝΑΙ στο πλαίσιο της αξιοποίησης του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει –όπως είπε- η πολύ μεγάλη ανταπόκριση των τοπικών παραγωγών, των τοπικών συλλόγων και των συμπολιτών μας.
«Πρόσφατα ήρθε στην Ρόδο η Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας κα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που έλαβε μέρος στο ‘Aegean Mammas Know Best’ (στο οποίο συνεργαζόμαστε με το ΚΕΚ Γεννηματάς) όπου οι γυναίκες στον Ασκληπειό δημιούργησαν και μαγείρεψαν πιάτα με τοπικές συνταγές ενώ έκανε πολλές συναντήσεις με τοπικούς παραγωγούς για να αναδείξει τα προϊόντα τους. Από τον προσεχή Σεπτέμβριο ξεκινά η δράση τόσο στα νησιά των Κυκλάδων όσο και της Δωδεκανήσου ενώ ταυτόχρονα, προχωράει το πρόγραμμα ‘Aegean Gardener’ στα σχολεία –με την συμβολή του Περιφερειακού Φυτωρίου. Μεγάλοι χορηγοί των δράσεων είναι η Aegean Airlines και τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις, δράσεις και πρόγραμμα της ΠΝΑΙ στο πλαίσιο της αξιοποίησης του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019», η κα Λαζάνη δήλωσε:
«Υπάρχει ένα πρόγραμμα 17 δράσεων που εμπεριέχεται στον φάκελο υποψηφιότητας –τον οποίο είχαμε καταθέσει- και που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μερικές από αυτές είναι ‘Οι Κηπουροί του Αιγαίου’, ‘Οι μαμάδες του Αιγαίου’, το πρόγραμμα με Press Trips που φιλοξενούμε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο (και από την Αμερική) ώστε να δουν από κοντά τα νησιά μας, την φιλοξενία και να γευτούν τα ντόπια προϊόντα και την κουζίνα μας. Οι δράσεις αυτές μαζί με τις τοπικές δράσεις από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε όλα τα νησιά μας, θα συγκροτήσουν το τελικό πρόγραμμα για το 2019. Για φέτος, μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο θα έχουμε το πλήρες πρόγραμμα και θα το ανακοινώσουμε από κοινού με τους κοινωνικούς μας εταίρους που στηρίζουν την προσπάθεια.
Θα ακολουθήσει μια πολύ μεγάλη συνάντηση με φορείς από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έτσι ώστε να δούμε το πρόγραμμα των δράσεων για το 2019 οι οποίες θα είναι βασισμένες στο πρόγραμμα ‘Taste the seasons’. Ωστόσο έχουμε αποστείλει ανοιχτή πρόσκληση στους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς όλων των νησιών, για να μας στείλουν τις δικές τους προτάσεις ώστε να τις εντάξουμε στο πρόγραμμά μας και να μπορέσουν οι ξένοι επισκέπτες μας να το βρίσκουν στις πύλες εισόδου των νησιών μας, έτσι ώστε να ενημερώνονται για το τι μπορούν να δουν και σε ποιες δράσεις μπορούν να συμμετέχουν κατά την περίοδο της παραμονής τους στα νησιά μας» όπως είπε.
Σημειώνεται πως οι δράσεις της ΠΝΑΙ για την Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, κυμαίνονται σε τρία επίπεδα:
α. δράσεις, φεστιβάλ και τοπικές γιορτές που γίνονται στα νησιά -τις οποίες στηρίζει σταθερά η ΠΝΑΙ
β. δράσεις που γίνονται στο πλαίσιο των εκθέσεων στις οποίες συμμετέχει η ΠΝΑΙ και
γ. δράσεις που γίνονται εκτός Ελλάδας.

«Το μήνυμα είναι ότι στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα, τους παραγωγούς, για να αναδείξουμε την Γαστρονομία των νησιών μας, τις κουζίνες (Aegean Cuisine) με στόχο να καταστήσουμε τα νησιά της περιφέρειάς μας, ως γαστρονομικούς προορισμούς σε διεθνές επίπεδο. Μην ξεχνάτε πως πάνω από το 50% των ταξιδιωτών, επιλέγει έναν προορισμό με βάση την τοπική κουζίνα και η Ελλάδα στη συνείδηση των ξένων επισκεπτών μας είναι συνδεδεμένη με την κουζίνα. Στόχος μας είναι να ‘χτίσουμε’ μαζί με τους τοπικούς φορείς και με τις τοπικές κοινωνίες την νοοτροπία του ό,τι επιλέγουμε – μαγειρεύουμε – καταναλώνουμε, τοπικά. Ένα μήνυμα που πρέπει να βγει προς τα έξω ώστε να αναδειχθούν τα νησιά της ΠΝΑΙ σε γαστρονομικούς προορισμούς. Ήδη υπάρχει εκπεφρασμένη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από όλους για την προσπάθειά μας, γνωρίζουν την ελληνική κουζίνα, την Ελλάδα και αυτό είναι το βασικό μας κίνητρο», κατέληξε η κα Λαζάνη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου