Γιατί εν μέσω καύσωνα πήραν την ανηφόρα οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και θα πλήξουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των νοικοκυριών. Η τιμή του φυσικού αερίου, η οριακή τιμή συστήματος και η βλάβη στη διασύνδεση με την Ιταλία.
«Πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη αναδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες, λόγω καύσωνα, η χώρα μας σε ό,τι έχει να κάνει με τις χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο εξοβελισμός των ΑΠΕ, λόγω καιρικών συνθηκών, έχει ως αποτέλεσμα το φυσικό αέριο να αποτελεί το βασικό καύσιμο του ενεργειακού μείγματος για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης. Ωστόσο, οι ανοδικές τιμές, διεθνώς, του φυσικού αερίου επιβαρύνουν υπέρμετρα τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, με συνέπεια τον…πικρό λογαριασμό να κληθούν να πληρώσουν αργότερα οι καταναλωτές. Κι αυτό γιατί λόγω της ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος που ενσωματώνουν στα τιμολόγια οι εναλλακτικοί προμηθευτές και από τις 5 Αυγούστου και η ΔΕΗΔΕΗ +0,61%, θα μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος στους πελάτες τους, που θα δουν φουσκωμένους τους λογαριασμούς τους από τον Σεπτέμβριο.
Μερικά νούμερα είναι χαρακτηριστικά. Χθες η Ελλάδα έκοψε το νήμα, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, στην τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM), φθάνοντας κατά μέσο όρο τα περίπου 145 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη τιμή στα 160 ευρώ/MWh.
Την ίδια στιγμή η αντίστοιχη τιμή, ενδεικτικά, στη γειτονική Ιταλία ήταν 104,30 ευρώ/MWh, στη Γαλλία 73,83 ευρώ/MWh, στη Γερμανία 78,38 ευρώ/MWh, στην Ελβετία 73,43 ευρώ/MWh, στην Ισπανία 95,41 ευρώ/MWh και στη Βουλγαρία 118,24 ευρώ/MWh.
Σήμερα, μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, προβλέπεται να συνεχιστεί το ανοδικό σερί στη χώρα μας, με την τιμή εκκαθάρισης, κατά μέσο όρο, στη DAM να διαμορφώνεται στα 154,08 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,6%, μια επίδοση που διατηρεί την Ελλάδα ξανά στην πρώτη θέση και με τη μέγιστη τιμή να σπάζει το φράγμα των 170 ευρώ και να διαμορφώνεται στα 176,06 ευρώ/MWh.
Ο καύσωνας εξουδετερώνει τη λειτουργία των ΑΠΕ και το ίδιο συνέβη και τον Ιούλιο, οπότε «χτύπησε» ξανά, αν και με μικρότερη διάρκεια. Τα αιολικά λόγω άπνοιας δεν λειτουργούν και τα φωτοβολταϊκά δεν αποδίδουν στη μέγιστη δυναμικότητα τους, γιατί καταπονούνται τα ηλεκτρονικά συστήματα τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Έτσι, ουσιαστικά το Σύστημα βασίζεται κατά 50% και πλέον στο φυσικό αέριο. Φαίνεται, με άλλα λόγια, ότι περνάμε στην παντοκρατορία του φυσικού αερίου, στη θέση του, μόλις πριν από λίγα χρόνια, φθηνού λιγνίτη.
Η χώρα μας δεν διαθέτει άλλες πηγές ενέργειας, όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία με τα πυρηνικά, καθώς η εκμετάλλευση των ΑΠΕ συναρτάται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες. Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας δεν υπάρχουν ακόμη, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ «στεγνώνουν» και οι ταμιευτήρες για τα υδροηλεκτρικά, καθώς δεν είχαμε πολλές βροχές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, χθες ο βαθμός πλήρωσης τους κατά μέσο όρο ήταν στο 61,584%, ενώ σε ορισμένους από αυτούς η στάθμη έχει πέσει πολύ χαμηλά. Συνεπώς, δεν μπορεί να γίνει αλόγιστη χρήση των υδροηλεκτρικών.
Η εικόνα σήμερα
Η αιχμή του φορτίου σήμερα στις 2 το μεσημέρι θα αγγίξει σχεδόν τα 11.000 MW. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, υπολογίζεται σε 10.968,64 MW, από 10.507 MW που ήταν την αντίστοιχη ώρα χθες, σπάζοντας ένα ακόμη ρεκόρ.
Για σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, έχουν μπει στο Σύστημα όλες οι μονάδες του φυσικού αερίου με φουλ παραγωγική απόδοση, οι λιγνιτικές, πλην του Αγίου Δημητρίου V, και με τη Μεγαλόπολη IV να δίνει μειωμένη παραγωγή λόγω βλάβης, και νερά στα ίδια επίπεδα με χθες. Πιο συγκεκριμένα, η συμμετοχή του φυσικού αερίου είναι στις 93.470 MWh, του λιγνίτη στις 32.522 MWh, των νερών στις 22.521 MWh και των ΑΠΕ στις 37.647 MWh, λίγο παραπάνω από του λιγνίτη, δηλαδή.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grΤο καλώδιο με Ιταλία
Όπως έχει ανακοινωθεί, το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με την Ιταλία έχει υποστεί βλάβη και θα μείνει εκτός λειτουργίας έως τις 13 Αυγούστου. Και πριν από τον Ιούλιο το καλώδιο ήταν εκτός ως τις 30 Ιουνίου, λόγω συντήρησης, όπως, επίσης, είχε ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr, πράγματι έχει καταγραφεί ζημία στα εκατέρωθεν τερματικά του καλωδίου. Ωστόσο, η γειτονική χώρα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δείχνει απρόθυμη να επισπεύσει τις εργασίες αποκατάστασης, καθώς, λόγω της σύζευξης των δύο χωρών, οι εισαγωγές θα ήταν περισσότερες από την Ιταλία, αφού έχει χαμηλότερη τιμή από την Ελλάδα. Οι γειτονικές χώρες της Ιταλίας, Γαλλία, Σλοβενία, Αυστρία και Ελβετία, έχουν φθηνότερες τιμές από αυτήν, οπότε την συμφέρει να κάνει εισαγωγές από εκεί.
Όσο διαρκούν, συνεπώς, τα υψηλά επίπεδα των χονδρεμπορικών τιμών στη χώρα μας, τόσο οι Ιταλοί θα αναζητούν λόγους και αιτίες να μη λειτουργεί το καλώδιο σύνδεσης, πρακτική που δεν είναι καινούρια, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Έχει συμβεί πολλές φορές και στο παρελθόν.
Οπότε οι εισαγωγές ενέργειας περιορίζονται στα άλλα σύνορα διέλευσης, με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία και αξιοποιούνται στο έπακρο αυτές τις ημέρες. Οι περισσότερες εισαγωγές προέρχονται από τη Βουλγαρία και ακολουθούν η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, ενώ η Τουρκία έχει περιορίσει στο ναδίρ τις εξαγωγές προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με μόλις 50 MW ανά ώρα, με την τιμή της να είναι χθες μόλις στα 57,23 ευρώ/MWh, σto 1/3 σχεδόν της αντίστοιχης δικής μας.
Πηγή euro2day.gr
Αθηνά Καλαϊτζόγλου